CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

Megtartotta VI. küldöttgyűlését a Sopron Megyei Jogú Város Kereskedelmi és Iparkamarája

    Ma délután a soproni Rosengarten Étterem adott otthont a Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara VI.  küldöttgyűlésének.
    A résztvevőket, kamarai küldötteket és a környező települések polgármestereit, Sopron és Vidéke Ipartestülete elnökét és elnökségét, valamint a Junior Chamber soproni vezetőjét  Horváth Vilmos kamarai elnök köszöntötte.
    A soproni önkormányzat nevében Hruby József alpolgármester az együttműködés fontosságát hangsúlyozva, megköszönte a kamara városnak nyújtott segítségét. Az alpolgármester kiemelte: a városnak fontos a kamarával kialakítandó folyamatos párbeszéd, ezért a közeljövő tervei között szerepel egy, a gazdasági élet szereplőinek részvételét is igénylő,  gazdasági tanácsadó testület megalakítása, amelynek együttműködésére a város hosszú távú stratégiai fejlesztésének területén számítanak.

Ivanics Ferenc megyei közgyűlési alelnök, Hruby  József alpolgármester, Horváth Vilmos kamarai elnök, Kocsi  János titkár, Gréczi József általános alelnök a küldöttgyűlésen.

    Az előkészítés alatt lévő városi  költségvetés arra enged következtetni, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben a helyi adóbevételek növelése mellett szükségessé vált az intézményi szektor átvilágítása és a költségeik racionalizálása - jelentette ki az alpolgármester.
    Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy az EU-csatlakozás időbeli-, valamint Bécs földrajzi közelsége miatt a helyi vállalkozóknak a csatlakozást követően szembesülniuük kell majd az osztrák oldal gazdasági potenciáljával, ezért elenegedhetetlenül szükségesek a vállalkozók érdekében kidolgozásra kerülő védő mechanizmusok, akár a megyei kamarával való összefogásban. A tudás és az ismeret az, amelynek megszerzése rendkívüli fontos, azért, hogy a csatlakozást követően a nyugati vállalkozók egyenrangú partnereikként tudjunk fellépni - jelentette ki Ivanics Ferenc.
    Horváth Vilmos, a kamara elnöke az ország legrégebbi kamararája önállósodásának egyik kihívásaként aposztrofálta a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara a város regionális szerepvállalásában történő résztvételét és segítségét.

Károlyi Gyula a Sopron és Ipartestület elnöke köszönti a kamarai küldöttgyűlés résztvevőit

- Csak sikeres vállalkozások vihetik előre a várost, a régiót, az országot, ezért is fontos, hogy a mindenkori kormányzatnak erős, civil szervezetek legyenek a partnerei.- jelentette ki. A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara egy, a megyei szervezettől való önállósodási folyamat végén a 2003-as évet konszolidált, kiszámítható gazdasági feltételek között kezdi meg. A kamara kész a várossal való együttgondolkodásra - mondta Horváth Vilmos.
    A továbbiakban Kocsi János titkár a Soproni Kamara 2002. évi tevékenységéről számolt be.

    Az erre az alkalomra megjelentetett Kamarai Hírlevél tudósít a kamara által szervezett jogszabály-tájékoztatókról, a Széchenyi Kártya-program beindításáról, a Közgazdász Klub és a Minőségi Klub továbbképző, illetve felkészítő programjairól. A kamara 2002-ben részt vállalt a Deák téri időjelző felújításában, továbbképzésekkel, mestervizsga-felkészítőkkel, szakmai tanulmányutakkal, bemutatókkal és szakmai versenyekkel segítette a vállalkozások versenyképességének erősödését. A tisztességes és biztonságos vállalkozói környezet kialakítása érdekében a kamara megteremtette és folytatta Sopron virilistái köszöntésének hagyományát, kiállításokat szerveztek. További értékes tevékenységet fejtett ki a kamara a régió gazdasága érdekeinek védelmében, a szakképzés fejlesztése területén, valamint a régió vállalkozásainak együttműködése elősegítésére.
    A beszámolót a jelenlévők egyhangúlag elfogadták.
    A kamara 2003. évi programjának ismertetése során elhangzott: 2003. a kamaraépítés éve lesz. Ugyanakkor a kamarai elnök kiemelte: a kamaráknak a vállalkozók uniós felkészítésében is szerepet kell vállalniuk; nem általános értelemben, hanem szakmaspecifikusan kell résztvenniük az uniós csatlakozásra való felkészülésben, a kormány és a vállalkozók partnereként. Konkrétumként említette a kistérségi EU-felkészítés projekt kísérő, osztrák-magyar kamarai szervezésű rendezvényét, amelynek Sopron ad helyet márciusban.
    A küldöttgyűlés által elfogadott éves rendezvénytervezet a vállakozói szféra csaknem minden területén tevékenykedőnek kínál programot: tréningeket, tanfolyamokat, továbbképzéseket, szakmai fórumokat, pályázati tájékoztatókat, tanulmányutakat.
    Czérna Szabolcs, a Junior Chamber soproni képviselője a fiatal vállalkozókat tömörítő szervezet együttműködését ajánlotta fel a küldöttgyűlésnek.
    Horváth Vilmos elnök hangsúlyozta, a gazdag programtervvel  2003-ban a gazdaság szereplőinek helyzetbe hozása lesz a kamara legfontosabb feladata.

T.É.

Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara honlapja



2003. január 15., szerda 23:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület