CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A csapodiak szeretik az ünnepeket

A csapodiak szeretik az ünnepeket
Millenniumi zászlóavatás

A csapodiak szeretik az ünnepeiket. Ez derült ki akkor, amikor a közelmúltban a község millenniumi zászlót és millenniumi keresztet kapott.

A kormány által adományozott zászlót Borókai Gábor kommunikációs államtitkár hozta el a csapodiaknak. A Böcskei Győző plébános celebrálta szentmisén az államtitkár meleg szavakkal köszöntötte a község lakóit, akikkel - mint mondtotta - könnyen azonosul, hisz nagyapja e vidékről származik. Borókai Gábor beszélt Szent István szándékairól, s arról, hogy mi ugyanúgy 1000 éves álomról elmélkedünk, mint apáink, dédapáink.
- Államalapító Szent István hitte, hogy itt megszületik egy erős nemzet. Megálmodta, s hazát alapított erős népek gyűrűjében. Az idő őt igazolta. Igaz, hogy sok-sok harcból, szenvedésből és sikerből állt össze ez az ország, de még mindig itt vagyunk Európa közepén, s harminchat emberöltőn át becsülettel tesszük dolgunkat.

A XX. század keserves század volt. Kilenc rendszerváltást, négy határrevíziót megéltünk, háromszor voltak idegen csapatok hazánk földjén. Mindez megerősített bennünket. Hiszem, hogy igaz, mely szerint az Úr nagyon megpróbálja azokat, akiket szeret. Ezekben a napokban olyan hősökre emlékezünk, akik életüket áldozták a magyar szabadságért. Akkor azt hittük, elbukott a forradalom. Ma már tudjuk, ezerkilencszázötvenhat álmai a mi szabadságunkban valósulnak meg.
- A milleniumi zászló - folytatta Borókai Gábor -  azt jelképezi, hogy közös az álmunk, közös a feladatunk. A zászló egyik oldalán az Árpádsáv a múltat, a zászló szélét szegélyező piros, fehér, zöld farkasfog az 1848-as szabadságharc zászlóit idézi, míg a zászlóselyem másik, hófehér oldala a tiszta jövőt, az általunk megvalósuló következő ezer esztendőt jelképezi. Rajtunk, Önökön, mindannyiunkon múlik, milyen lesz az elkövetkező ezer év. Ezután az államtitkár átadta a zászlót Bella János polgármesternek, aki hálás szavakkal köszönte meg azt. Ezután a 4 gyermekes zászlóanya, Bella Ernőné Nagy Anna fogadalommal ígérte, hogy a zászlót tisztelettel megőrzik.
Ivanics Ferenc, a  megyei közgyűlés elnöke a magyar történelem "képeskönyvét" lapozta fel zászlóköszöntőjében. Kétezer, ezer esztendő és tíz év. Három szám, három évforduló. A könyv lapjain ezer oldal, amely dicsőséggel teli: hazánkat az Árpád-házi királyok megerősítették, Nagy Lajos, Zsigmond dicsőségessé és hatalmassá tették, de a Hunyadiak sem voltak kisebbek. Hősi tetteik nyomán minden délben megkondul a katolikus világ minden harangja. 150 éves török elnyomást, majd Habsburg uralmat is túlélt ez a nemzet. Rákóczi, 1848, 1956 - amelyet a történelemkönyvekben sokáig átragasztottak. A megnyomorítás éveiben százezrek hagyták el a hazát. Mégis, akik itt ülnek, meghozták, meg tudták hozni saját szabadságuk mellett a döntést. Hamarosan újabb 1000 oldalas könyvet kezdünk, tiszta oldalakkal. Ebben a könybe az kerül oda, amit mi végzünk, amit teszünk, amit hiszünk.
A szentmisét követően  Magas László a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. nevében gyönyörűen megfaragott, tölgyfából készült millenniumi kettős emlékkeresztet adományozott a községnek, amelyet a templomkertben állítottak fel.
 Magas László vezérigazgató avató beszéde, a  polgármester köszönő szavai után szentelték fel  a keresztet. Ez követően Kovács Józsefné vezetésével az általános iskolások ünnepi műsort adtak. Bella Tünde (hegedű), Varga Hajnalka (fuvola), Horváth Ibolya (zongora) játéka mellett Kámán Dávid, Takács Cintia és Varga Hajnalka versmondásában gyönyörködtek a vendégek és a csapodiak. A műsor kiemelkedő része volt Nagy Zsolt elsős vendéglátóipari szakközépiskolás tolmácsolásában Babits Mihály: Miatyánk című verse. A falu lakóinak lelkét, aki csak részt vett e felemelő ünnepen, átjárta a történelem szele, az összetartozás ereje, a büszkeség, hogy magyarok vagyunk. Az orgona zúgott, a dalárda - Horváth Lajos kántor vezetésével - felemelő és szívbe markoló énekeket zengett, a szentmisén a legények ministráltak. Ünnep volt, amelynek végén a Szózat minden sora a lelkek mélyéről fakadt fel. Azóta mindig friss virág van a millenniumi kereszt tövében.

Kovács Margit



2000. november 24., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület