CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


  Nincs díjmentesség - Siófok
Január 15-től fizetni kell az M7-esen. A sztrádamatricák is az új, felemelt árakon kaphatóak, amelyeket a kormány múlt heti döntése értelmében már az M7-esen autózóknak is meg kell vásárolniuk. Siófok autósforgalma azonban többszörösére nőhet, ha a kormány nem biztosít díjmentességet azoknak az autósoknak, akik a város elkerülése miatt hajtanak rá az M7-es autópályára. Gruber Attila Fideszes országgyűlési képviselő szerint a közlekedési miniszter jogi gyorshajtást követett el, mert a Székesfehérvárt elkerülő szakaszon és a Budapest - Érd közötti pályarészen viszont díjmentesen közlekedhetnek az autósok.

Reptérfejlesztés - Pér
A győri Aero Klubbal igen, az Audival egyelőre nem tudott megállapodni a péri repülőtér használatáról a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. A tulajdonosok ennek ellenére számítanak a multicég 900 ezer eurós támogatására a létesítmény jelenleg is zajló fejlesztési munkálatainál.

Új helyen a mentőállomás - Sopron
A Soproni Mentőállomás 25 éve vár a felújításra. Ez idő alatt a létesítmény alkalmatlanná vált  a szakmai feladatok ellátására, oly annyira, hogy a helyi ÁNTSZ fel akarta függeszteni az állomás működését. A legutóbbi szociális és egészségügyi bizottsági ülés döntése alapján átmenetileg a Soproni Kórház régi épületében tudnak helyet biztosítani a  mentőállomásnak. Ez az épület egyelőre alkalmasnak bizonyul arra, hogy ideiglenesen itt működjön az állomás. A tervek szerint a végleges helyet is a helyi kórház biztosítja, ahol az elképzelések szerint saját helikopter leszállópálya is lesz.

Nem jár vissza - Nyugat-Dunántúl
Hiába késtek jelentősen az elmúlt heti havazások miatt az InterCity vonatok, a Gysev és a MÁV Rt. nem térítette vissza a 440 forintos pótjegy árát. A társaságok arra hivatkoznak: üzletszabályzatuk szerint kizárólag a vasút hibájából történő késés esetén fizetik ki az utasoknak a IC helyjegyet. Az elmúlt hetek zord időjárása miatt az Intercity járatok helyenként  50 percet is  késtek. Az utasok azonban hiába álltak sorba a pénztáraknál, helyjegyüket nem váltották vissza. Az üzletszabályzat kitér arra is, hogy az utasok akkor is kötelesek pótjegyet vásárolni, ha az állomásról késve indul a vonat; visszatérítés azonban ebben az esetben sem jár.

Szünetel a kilakoltatás - Sopron
A Soproni Ingatlankezelő Kft. tavaly kilenc lakásból kényszerült kiköltöztetni a lakókat. Az önkormányzati bérlakások magas tartozást felhalmozó lakóinak azonban tavaszig nem kell attól tartaniuk, hogy utcára kerülnek, mert a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara határozata szerint március elsejéig senkit sem lehet kilakoltatni. Az adósokat többször felszólítják a fizetésre, csak ezután indítják meg a kilakoltatás folyamatát. Ez akár 3-4 évig is eltarthat, miközben 8-900-an várnak Sopronban önkormányzati bérlakásokra.

Vendéglátó tanfolyam - Siófok
300 órás tanfolyam indult Siófokon, a fizetővendéglátásból élők számára.  A hallgatóknak csak a tankönyvek árát kell kifizetni, a további költségeket a Balatoni Fejlesztési Tanács pályázatán nyert pénzekből finanszírozzák. A hallgatók elsősorban arról kapnak tájékoztatást: milyen elvárásokkal találkozhatnak a vendéglátásban úniós csatlakozásunk után.

Képességzavarok - Sopron
Évente 40-50 gyermeknél mutatnak ki írás-, és olvasás-, vagy számolászavart Sopronban. A városban már minden első osztályosnál szűrővizsgálatokat végeznek a nevelési tanácsadó szakemberei. Véleményük szerint a problémás gyerekek felzárkóztatásához a pedagógusok szemléletváltása is szükséges.

Magyarul az ovikban - Kismarton
Ismerd meg a szomszédaidat - ezzel a szlogennel indítottak magyar órákat a kismartoni óvodákban. A picik játékos módszerek segítségével ismerkednek a magyar nyelvvel. A program elindításához uniós forrásokat is kapott a kismartoni önkormányzat.

Kastélyok és várak - Vas megye
Multimédiás CD-romot mutattak be Szombathelyen Vas megye kastélyairól és kúriáiról. Az alkotók a munkát nem csak idegenforgalmi reklámanyagnak szánják, hanem egyúttal kordokumentumnak is, mely megmutatja az elhanyagolt, pusztulásnak indult műemlék jellegű épületeket.

Bormarketing - Sopron
Februárban nyitja meg irodáját Sopronban a Bormarketig Műhely Közhasznú Társaság. A szervezet a Nyugat-Dunántúli régió borászainak nyújt segítségetaz üzleti partnerek felkutatásában és a borvidékek ismertebbé tételében. Fő céljuk a gazdaságfejlesztés, segítségnyújtás a pályázatkészítésben valamint a regionális események összefogása. A társaság terve, hogy Pannonhalmán, Kőszegen és Zalaszentgróton is létrehozzanak olyan kirendeltséget, ahová a gazdák fordulhatnak.

Összművészet - Győr
Határon túli magyar alkotók összművészeti fesztiválját rendezik ezekben a napokban a győri Petőfi Sándor Művelődési Házban. Az esemény összekötő kapocs kíván lenni az anyaországon kívül és belül élő alkotók között, és egyben ösztönözni szeretné a résztvevőket, ismerjék meg a Felvidék, Kárpátalja, Erdély és a Vajdaság  kultúráját.

100. szülinap - Pér
A Győrhöz közeli Pér legidősebb polgárát köszöntötte a falu apraja-nagyja, a helyi és a megyei önkormányzat valamint a református gyülekezet. A 100 éves Komjáti Sanyi bácsi teljesen egészségesen és egyedül él ám a hosszú élet titkát máig nem sikerült megfejtenie.



2003. január 17., péntek 22:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület