CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Borítunk a fejünkre...

Mobil

A mai napom igen zsúfoltra sikeredett. Mindenütt találkoztam azonban mobiltelefonokkal. Hol megszólaltak a legkülönbözőbb csengőhangokon, hol pedig sms érkeztét jelezték, szintén meglehetősen változatos hangokon. Ismerjük, megszoktuk. Természetes velejárója a mobilnak a szégyenkezés is, amit gazdájának okoz egy-egy el nem némított telefon. Például "bezengeti" a mikrofont az előadó belsőzsebében "ficánkoló" hűséges kis szolga.

Az ember, ilyen ködös, szürke hétköznapon, míg egyik helyről a másikra igyekszik, vagy vár sorára boltban, netán hivatalban mint ügyfél, hajlamos elmélázni. Velem is ez történt. Magáról a telefóniáról gondolkodgattam; arról: milyen jó! Milyen jó, hogy távoli helyek lakói pillanatok alatt meg tudnak beszélni valamit egymással, anélkül, hogy egy lépést is tennének. A mobiltelefon meg már abszolút "tökély", hiszen se fülke, se rögzített készülék nem kell ahhoz, hogy elérjünk valakit, és elérhetők legyünk.

Kedves Ismerősömnek köszönhetem, hogy éppen ma lapozgattam át az Ericsson cégről szóló igen tekintélyes, rendkívül szép kivitelű, angol nyelvű könyvet, mely rengeteg fotóval illusztrálva tárja elénk a Lars Magnus Ericsson elindította történetet. A cikk két mellékletét ebből a könyvből vettem át.

Tél van. A képek is téliek. De immáron történelmi, archív fotók. Azt ábrázolják, milyen volt a városkép két településen, amikor még nem a földbe fektetett telefonkábel biztosította a telefonos kapcsolatteremtés lehetőségét az embereknek, hanem póznák és drótok tömkelege. Ugyanaz történt, voltaképpen, akkor is, ami ma. "Valamilyen" technikai úton-módon távoli helyek két beszélgetőpartnere összekapcsoltatott.

A képek nemcsak visszatekintésre, de előregondolásra is sarkalltak. Milyen lesz a telefónia, mondjuk: tíz év múlva? Mi lesz akkor a "nagy szám"? Mert ma, ugye, a képes üzenetek küldésének-fogadásának lehetősége jelenti az újdonságot. Akinek ilyen készüléke van, az a menő. Aztán majd hamarosan elterjed ez a lehetőség is, és... Én éppen azon gondolkoztam el, mi lesz akkor, tíz év múlva, 2013-ban az általános a telefonálás terén. Aztán eszembe jutott egy alaposan borongós gondolat is, igazán megmaradhatott volna valami rejtett zugban, de előjött. És mi lesz akkor velünk - nem mint telefonálókkal, hanem "csak" mint emberekkel, ha valami ocsmány háborút borítunk a fejünkre?

... A könyv, amit lapozgattam, második világháborús fényképeket is tartalmaz...





/A címoldalon lévő, kislányos képecske forrása: www.aftonbladet.se/nyheter/ 0005/11/mobil.html/

- gyöngyös -



2003. január 20., hétfő 22:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület