CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Remekelt a GySEV, botlott a SMAFC
Heti kosárlabda-összefoglaló

Szenzációs diadal az Euroligában, könnyed győzelmek a magyar bajnokságban. Ez lehet női kosárlabdacsa-pataink múlt heti teljesítményének rövid összegzése. A soproni kosaras-mérleg mégsem volt –sajnos – száz-százalékos. Ezúttal a SMAFC-Roto Elzett legénységének váratlan hazai bakija rontott az összképen.

A sorozat szerdán a GySEV-Orsi – SCP-Ruzomberok Euroliga meccsel kezdődött. Nagy kérdés volt a derbi előtt, hogy Balogh Judit és társai az utóbbi hetek “hullámvasútjának” le-vagy felszálló ágában folytatják-e uta-zásukat, s milyen reményekkel kecsegtet további kupaszereplésüket. Nos, a jogosan aggódó sokezres szurko-ló-és szimpatizánstábornak ezúttal nem kellett csalódnia. A hölgyek ezen az estén olyan csodálatos produkció-val rukkoltak elő, mellyel sikerült a közelmúlt eufórikus fieszta-hangulatát ismét a sportcentrum falai közé va-rázsolniuk. A fergeteges kezdés (4. perc: 10-0), a káprázatos utolsó 10 perc (23-8) még azt is feledtette, hogy a két középső negyedben bizony ránk ijesztettek a vendégek, akik ekkor rutinosan kihasználták kedvenceink megtorpanását, s rövid időre át is vették a vezetést. A mindent elsöprő lelkesedés, az igazi csapatot alkotó kö-zösség (melyben Bubu ismét extraprodukciót nyújtott) előtt azonban most nem lehetett olyan akadály, mely ellenállhatott volna a győzelmi törekvéseknek. Régóta vártunk már olyan pillanatokra, amikor egy csapat a játékával fanatizálni tudja híveit. Most végre ezt is megtapasztalhattuk! A 70-52-es siker (mely jelentősen javí-totta a GySEV-Orsi pozícióit) mellett ez az egymásratalálás volt a hét legörömtelibb fejleménye. Ha Litvániában is hasonló tűzzel, hasonló odaadással játszanak a lányok, nem csupán a legkedvezőbb csoporthe-lyezés (1. vagy 2. hely) megszerzésének esélyét tartják meg, de erősítik azt a bizalmat, szeretetet is, mely a de-cemberi "“vesszőfutás" során kissé megkopott ugyan, de a Rózsahegy elleni brillírozást követően újra erősöd-ni látszik.

A céltudatosságra, a profi mentalitásra, az egyéni tudásra és a csapategységre az Euroliga és a magyar bajnok-ság hátralévő, igen izgalmas időszakában roppant nagy szükség lesz. A program nagyon sűrű, egymást érik a rangadók itt is, ott is, csak tökéletes fizikális és mentális állapotban lehet eredményesen végigharcolni a sorozatot. A szerda – szombat – szerda mérkőzésrend nem tűr lazítást, egy-egy kihagyás végzetes következményekkel járhat akár az Euroligában, akár a magyar pontvadászatban.

Jelenleg mindkét fronton jók az esélyek, az idény előtt megfogalmazott célok teljesítése nem tűnik illúziónak. A legrangosabb kontinentális kupaküzdelmekben és a honi bajnokságban is “áll még a zászló” a zöld-sárgák-nak. A rendkívül kiegyensúlyozott erőviszonyok viszont arra intenek, hogy a végjátékban óriási szerepe lesz az összpontosítóképességnek is. Itthon egyre nehezebb meccsek következnek, a BEAC-Siemens-szintű játszó-társak (94-46-ra lépte le szombaton a szimpatikus, ám szerény képességű fővárosi alakulatot Dirk Bevilaqua együttese) után a hajrában a BSE, a Diósgyőr, a Soproni Postás és a PVSK ellen kell majd helytállniuk Bogo-jevicséknek. Emberpróbáló feladatok, főleg annak ismeretében, hogy közben a Valencia, a Gdynia, a Parma, a Bourges és a Schio gárdája vár rájuk a nemzetközi porondon… A klub minden feltételt biztosít az eredményes szerepléshez, nincsenek anyagi gondok, a hölgykoszorúnak csak a játékra kell koncentrálnia. Így méltán bíz-hatunk a sikeres menetelésben, ugyanakkor jogos lehet az elvárásunk is a nagyszerű képességekkel megáldott kosarasokkal szemben.

A vasutas lányokhoz, asszonyokhoz hasonlóan sokra hivatottak Meszlényi Róbert tanítványai, a Postás kosaras hölgyei is. A “színmagyar” társulatot foglalkoztató egyesület fennállásának legragyogóbb fejezetét ír-hatná… A feltételes mód használata szívszorító, de ezekben a napokban még jogos. Csak remélni merjük, hogy a magyar bajnokságot veretlenül vezető, igazi sportemberi értékeket felvonultató közösség felé irányuló rokonszenv hatással lesz azokra a tárgyalópartnerekre is, akik financiális megoldást jelenthetnek.

Az Eördögh Edit – Csákány Emőke – Ambrus Erzsébet – Papp Krisztina – Englert Orsolya által fémjelzett, bajnoki címre és Magyar Kupa-győzelemre törő együttes megmentése túllép már a klubérdekeken, sőt a városi érdekeken is. Az egész magyar sportélet szégyene lenne, ha egy ilyen patinás egylet eltűnne a hazai kosárlabda térképéről. Persze az utóbbi évek történései ezt a sportágat sem kímélték. Mi soproniak mégis hisszük: hama-rosan rendeződni fognak a dolgok, hiszen a zöld-fehérek anyagi támogatására szánt összeg nem kidobott pénz. Hamar megtérülhet a kiváló teljesítményekre képes “reklámhordozók” által… Vészesen közeleg a Magyar Kupa negyeddöntőjének első (szolnoki) összecsapása. Szeretnénk, ha február 2-án a tiszaligeti sportcsarnok közönsége szomorúan venné tudomásul, hogy lányaiknak egyelőre erőn felüli feladatot jelent a Soproni Postás elleni továbbjutás kiharcolása…

Az elmúlt hétvégén egyébként Eördögh Editék kosársulit tartottak a MÁV-NTE (Nagykanizsa) együttesének (108-45), a SMAFC-Roto Elzett legénysége viszont most sem bírt (80-82) a taktikusabban játszó, szervezet-tebnek tűnő Veszprémi Egyetem gárdájával. A vereség fájó, főként azért, mert a győztes vendégek így sanszot kaptak a csoportbeli 4. hely megszerzésére, a rájátszásban való részvételre. Ha ez sikerülne nekik, az eddigi remek mérleg a két kisiklással (Veszprémben is kikaptak Vavráék) alaposan leromlana.

Békés Ilona

Fotó: Pluzsik Tamás



2003. január 22., szerda 11:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület