CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


  Leépítés - Székesfehérvár
Újabb elbocsátások várhatók a Videoton Holdingnál. A második és harmadik negyedévben közel ezer embertől válik meg a társaság. A létszámcsökkentést azzal indokolták, hogy a cég egyik partnere átcsoportosítást hajt végre, így kevesebb megrendelést kap a Videoton.

Megszorítások - Győr
A győri önkormányzat megszorító intézkedésekkel szándékozik működési kiadásainak és bevételeinek egyensúlyát megteremteni - hangzott el egy tájékoztatón. Mint kiderült: a készülő költségvetési tervezet szerint mintegy 30 milliárd forintból gazdálkodik ez évben a város.   A közgyűlés korábbi döntése értelmében legfeljebb 3 milliárd forint hitel felvételére van lehetőség, de a hitelt kizárólag fejlesztési célokra fordítják. Eredics Imre alpolgármester rámutatott: a működési hiány az elmúlt időszakban évről évre növekedett, s idén elérte volna a 2 milliárd forintot, ha nem hajtják végre a pénzügyi szigorításokat a teljes intézményhálózatban. Kun András alpolgármester közölte: az oktatásügy területén három iskolaépület eladását tervezik, értékesítésükből több mint 1 milliárd forint bevételre számítanak. Elmondása szerint a diákokat a többi intézményben el tudják helyezni.

Új művészeti igazgató - Sopron
Szilágyi Tibort választotta a Petőfi Színház művészeti vezetői posztjára Sopron képviselőtestülete. A színművész március elsejétől 3 éven át vezetheti a társulatot.
A soproni közgyűlésben parázs viták előzték meg a voksolást, végül titkos szavazással döntötték el, hogy a társulatot Szilágyi Tibort vezesse. Az érdemes művész már ebben az évadban megkezdheti a munkát, hiszen márciustól három éven át lehet művészeti igazgató és a színház cégvezetője Sopronban. A múlt év augusztusában kiírt pályázaton Valló Péter, az eddigi színidirektor nem vett részt. Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: rövidesen felveszi a kapcsolatot Vallóval, akinek megbízási szerződését közös megegyezéssel vagy szerződésbontással kívánja semmissé tenni. Valló Péter rendezői szerződése ugyanakkor tovább él, így az eddigi művészeti vezető jövőre is két előadást rendezhet Sopronban.

Földmozgás - Bakonycsernye
Az időjárás hirtelen enyhülése miatt megindult a partfal a Fejér megyei Bakonycsernye több pontján is. A talajmozgás a lakóházakat és a kitelepített közműveket veszélyezteti, ezért a település polgármestere szakértők és az illetékes hatóságok segítségét kérte.

Értékelés - Zalaegerszeg
Az elmúlt év szeptemberében új főiskola kezdte meg működését a zalai megyeszékhelyen. A Budapesti Műszaki Egyetem kihelyezett, nappali tagozatán informatika és gyártástechnológiai szakirányokon lehet majd diplomát szerezni - hangzott el egy tájékoztatón, ahol az intézmény első féléves működését értékelték a szakemberek.

Fakitermelés - Veszprém megye
Veszprém megyében 2 ezer 700 hektárnyi területen termelnek ki idén fát, ebből 70 százalék állami, míg 30 százalék magán tulajdonú erdő. Úgynevezett természetközeli gazdálkodás összesen 2250 hektáron folyik a megyében. Tarvágást csupán 450 hektáron alkalmaznak az erdőgazdálkodók.  A Magas-Bakonyban főként a bükkösökben, míg a Balaton-Felvidéken cseres, tölgyes területeken dolgoznak a szakemberek. A favágás mindig a vegetáción kívüli időszakban, október és április között zajlik.

Kedvezményes üdültetés - Vas megye
Elsősorban fogyatékosokat ápoló családok üdülésére tervezik és a fogyatékkal élők foglalkoztatására szánják a Vas megyei Szajki-tavakon felépítendő rekreációs központot. A német befektetők és az érintett települések polgármesterei a Vas Megyei Közgyűlés közvetítésével találkoztak Szombathelyen. A 60-90 millió eurós beruházás munkalehetőséget és gazdasági fellendülést nyújthat a településnek

Park-Tel - Sopron, Tapolca
Felmérések szerint az országban az autósok közel nyolcvan - kilencven százaléka rendelkezik mobiltelefonnal. Ezért is vezetik be egyre több helyen azt a módszert, amellyel mobiltelefonon lehet parkolást kezdeményezni. Egyelőre még csak Budapesten működik a rendszer, de hamarosan több városban, így Veszprémben, Tapolcán és Sopronban is tesztelik a Park Tel szolgáltatást. Az autó tulajdonosa egy telefonhívással elindíthatja a parkolást és utána sem kell a parkolóórához mennie, csupán egy újabb hívással leállítja a rendszert. Ezután egy sms-ben jelzik is számára a fizetendő összeget.

Zalaegerszeg kártya - Zalaegerszeg
10 és 50 százalék közötti kedvezményeket biztosít majd a zalaegerszegi állandó lakosoknak a március végére elkészülő Zalaegerszeg kártya. Az önkormányzat a lokálpatriotizmust szeretné erősíteni új szolgáltatásával.

Kísérleti oktatás - Veszprém megye
A közoktatási törvény módosítása kapcsán felvetődött az osztályozás rendjének változtatása is. Sok pedagógiai szakember véleménye szerint nem szerencsés kisiskolás korban megbuktatni a tanulókat, sőt érdemjeggyel osztályozni sem. Veszprémben már 10 éve működnek olyan osztályok, ahol az első négy évben nem kapnak jegyeket a gyerekek.

Fogyasztói panaszok - Fejér megye
Tavaly  összesen 2600 panaszbejelentés érkezett a Fejér megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez. A hatóság 74 olyan terméket tiltott ki a forgalomból, melyek életveszélyesek voltak, vagy nem feleltek meg az előírásoknak - derül ki a tavalyi év értékeléséből. Idén a VPOP a határon már ellenőrzi, hogy az országba beérkező termékek megfelelnek-e a magyar előírásoknak.

Jubiláló túűzoltók - Győr-Moson-Sopron megye
Közel fél évszázadot szolgált tűzoltó testvérpárt köszöntöttek a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon. Horváth Károly és Horváth Balázs 75 illetve 80-ik születésnapja alkalmából aranyozott dísztőrt kapott Lampert Mónika belügyminisztertől.

Nagyköveti látogató - Székesfehérvár
A vidéki városok közül először Székesfehérvárra látogatott a Szaúd-Arábiai Királyság december óta Magyarországon tartózkodó nagykövete. A város polgármesterével folytatott tárgyalás után Fejszál Abdulaziz Hashem ismerkedett a várossal, annak gazdaságával és fejlesztési elképzeléseivel.



2003. január 28., kedd 22:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület