CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

,,Üzenet" az Ojtozi-szorosból

    Több mint nyolcszáz kilométerre Soprontól, a Keleti-Kárpátokban, talán az átlag-nyugat-magyarországi által egyetlen,  ,,név szerint ismert" Békási-szorostól délkeletre található, a Sopronban mégis ismerősen hangzó: Ojtozi-szoros.
    A beláthatatlan múltból hozott szellemi örökséget, összesűrűsödött időt-sorsot őrző, dallamukban tiszteletet-parancsoló, emberöltők egyfolyamú sorsát továbbörökítő, ma egyszerűen földrajzinak mondott nevek, nem vándorolnak ,,csak úgy."
    Jól sejti az, aki úgy gondolja, hogy "legalább" életekbe került az, hogy itt a nyugati-végeken, a pilisi utáni második legnagyobb parkerdőben egy sétány őrizze a  történelmi Magyarország majdnem legkeletibb részén, – a sok szempont között,  igen hosszú ideig is  – beláthatatlan messzeségben fekvő, büszke hegyvonulatok vízcsobogásos, kapaszkodva-kanyargó Ojtozi szoros nevét. Itt Sopronban, az emlékmű 1917. augusztus elején az erdélyi Ojtozi szorosban harcolt soproni 18-as honvédek emlékét őrzi. Az 1934-ben állított emlékművet – amely az Ojtozi-szorosban állítottnak, majd megsemmisítettnek mása – Dabóczy István szobrászművész, a Rákóczi Honvéd Főreáliskola tanára készítette. (Dabóczy István Recsken halt meg, ahova 1951-ben hurcolták el.
    Nem csak az áldozatok és hősök, nem csak a múlt az, ami a ,,magasban" – mindenek ellenére – összeköt, gondolja (és reméli) az ember, amikor, az alábbihoz hasonló írásban a soproniakról olvas, Sylvester Lajostól, akitől a "jó soproniak", miután sorait elolvasták, biztosan szeretettel fogadják el a ,,Városerdő -t";  cserébe az Ojtozi- szoros Orbán Balázs, A Székelyföld leírása művéből idézett földrajzi neveiért, és a Sopron felé szálló nemes gondolataiért.  
 

,,...A vámon alúl kezdődik a tulajdonképpeni szoros. Az Ojtoz pataka által átfolyt szűk, kanyargó völgyet magas, meredek hegyek határolják. E völgy második kanyarulatánál még összébb szorul, balról (északról) a magas-meredek Máglyakő, jobbról a Rakottyás szép, erdőborította bérczei tornyosodnak fel. Ez utóbbiból egy 30-40 öl magas sziklanyak szökell elő a völgybe, azt annyira eltorlaszolván, hogy a zajongva törtető pataknak alig marad egy szűk mederhely. E sziklagerinczen van a Rákóczi-várnak igen festői rommaradványa...."
Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

 


Határhelyzetek
Emlékmű a Mogyorós-tető lábánál

     A Magyar Kultúra Napja köré csoportosított rendezvények egyike, Szabó József János hadtörténész Az Árpád-vonal című könyvének kézdivásárhelyi bemutatója, hitünk szerint, igen emlékezetesre sikeredett. Az író-olvasó találkozón jól eső meglepetéssel észlelhettük, hogy a kézdivásárhelyiek mellé felsorakoztak Felső-Háromszék világháborús témák iránt érdeklődő, többnyire férfi érdeklődői is. Berecki, nyujtódi, gelencei, sőt még rétyi illetőségőek is vállalták az éjszakai utazást. Ez azért is meglepő, mert a könyvet senki sem olvashatta — az első példányok ezúttal kerültek Háromszékre, s ezekből a Kézdivásárhelyen lévők számára már nem is jutott —, és emiatt nem sejthették, hogy a szerző szorgos tényfeltáró munkájának köszönhetően a Clevelandben élő Kovács Ferenc, az ojtozi erődszázad egykori parancsnokhelyettese részletező visszaemlékezéséhez is hozzáférhetnek. (Az idős frontharcos 2000-ben Amerikában rögzítette az ojtozi harci eseményeket és az erőd történetét.)

    A találkozó utolsó perceiben Kelemen Dénes gelencei nyugalmazott tanító, fafaragó ezermester, aki Botond fiával volt jelen, egy kisplasztikai alkotással ajándékozta meg Szabó József János ezredest. Az Ojtozi-szorosba tervezett emlékmű makettjével.
    A téma megfogalmazásának magam is részese vagyok, ezért a jelképes ajándék számomra kettős meglepetés volt: lám, van, akinek a szava kontraktus, itt van erről a bizonyíték, egy múlt évi gelencei ,,gyorsbeszélgetés" tárgya kis formátumú térplasztikai alkotásban megjelenítve.
    A gelencei Kelemen család hagyományápoló híre már rég túllépett megye- és országhatáron. Kelemen Dénes nem csak a világháborúkban elpusztult magyar honvédek emléke után kutatott, hanem minden náció térségben elesett fiainak illetőségét is próbálta azonosítani. A német katonákét is. A senki által e tájon nem siratott halottak sírjait és ennek hiányában az elesetteknek az emlékezőkkel együtt elhaló emlékét is kutatja. Az ojtozi harcokról beszélgettünk, kölcsönösen elevenítettük föl Felső-Háromszéken százak meg ezrek gondját, sokak/sokunk szégyenérzetét azért, mert az Ojtoz völgyében nincs a két világháború harcosainak emlékét megörökítő térplasztikai alkotás.
    A jó nevű fafaragó nyilván kopjafás, székely kapus megoldásra gondolt, amivel én egyet is értettem, azzal a megszorítással, hogy ,,a hely szellemét" is meg kellene jeleníteni, az emlékművet egyedi jelleggel is felruházni, tapasztalván, hogy bármekkora esztétikai érték is a népi gyökérzetű fafaragás, ,,jóból is megárt a sok", kezdenek túlszaporodni a szabvány székely kapuk, kopjafák. Véleményünk pászítgatásának, szavaink keresztkötéseinek az volt a summája, hogy az ojtozi honvédlaktanya egykori, összetört székely kapujának reinkarnációjától kellene elindulnunk. A figyelmetlen gépkocsivezető által ledöntött és majd ennek a faanyagát széthordó hitvány emberek pusztítása után is megmaradt ott egy fő kapuelem kétméternyi magasságban, s a kiskapu keresztkötésénél behajló szemöldökfa is.
    A képzőművészetben általánosan elfogadott, már az ókorban is széles körben alkalmazott kifejezési forma a torzó. Az oszloptöredék, a megcsonkult akt valaminek a csonkja. Ez ,,létrejöhet" — mint az ojtozi székely kapu esetében is — emberi vagy természeti pusztítás-pusztulás következtében is, de emlékjelként, különösen a sírkertekbe szánt ábrázolásokban, megjelenhet tudatos tervezéssel is.
    A gelencei egyezség meg is született: mi egy ilyen emlékművet képzelünk el Ojtozba.
    Most Kézdivásárhelyen megilletődve nézem, hogy Kelemen Dénes méretarányosan elkészítette az egybeszerkesztett szimbólumelemeket is, tervébe beleépítve az ojtozi emlékmű makettjét.
    Szabó József Jánost ez a ,,könyvillusztráció" annyira meglepte, hogy a találkozó befejezése után kétmillió lejt személyes hozzájárulásként felajánlott az emlékműre. A jelen lévő dr. Nagy Lajos (Réty) helyben belepótolt ebbe az összegbe. Sepsiszentgyörgyön Bagoly Miklós, az ASIMCOV elnöke, maga is vállalkozó, a szükséges faanyagról kér információkat.
    Eszembe jut, hogy az Úz-völgyi sírkert felújítása, az úzi emlékm?állítás után Magyarországról is felkerestek azzal a kéréssel, hogy a Sósmezőnél, Ojtoznál, a Mogyoróstetőn vagy a Nagysándor és a két Nemere környékén elesett katonák nevét is rögzítsük az emlékjel fémtábláján.
    Az Ojtoz völgyében Kisgyörgy Zoltán Megyénk földabrosza 12/21. szelvényében közölt ,,gyorsleltára" szerint Bereck fölött, a 77-es és 78-as kilométerkő között látható a helyreállított (egyszer-másszor megcsonkított) Erzsébet-emlékmű (Sissi). A Gyárfás Győző sepsiszentgyörgyi ,,inzsellér" által tervezett műút mentén több műemlék értékű kőfaragvány is látható. Az Ojtoz vize első hídja fölötti bükkerdőben még fellelhetőek a XVI. századi Rákóczi-vár kőmaradványai. A befejezés előtt álló ojtozi Anselmo Fogadó körül (Janka-vár) egy Ojtoz-völgyi kőtár körvonalazódik: ennek bejáratánál kapott helyet az ugyancsak Kelemen Dénes által restaurált-rekonstruált egykori kaszárnya előtti székelykapu-maradvány.

    A szorosban világháborús emlékjel is állt: a soproni `18-as honvédek első világháborús emlékműve. Ezt a műút korszerűsítése alkalmával olyan emberek, akik emlékének megőrzését az útszéli szamárkórókra kell bízni, robbantással pusztították el. A jó soproniak viszont otthon, a Városerdő nevű helyen a hű mását felállították.
    Úgy tűnik, hogy a Magyar Kultúra Napjához társult kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi rendezvények nyomaként ez év nyarától nem kell a háromszékieknek Sopronba utazniuk a szülőföldjükön elesett hősök emléke előtti főhajtás óhajával, mert a most tapasztalható adakozó kedv, támogató igyekezet nyomán állni fog az ojtozi-szorosban a két világháborúban elesett katona halottak Kelemen Dénes által tervezett emlékműve. A Mogyorós-hágó ojtozi lábánál, az első hajtűkanyar sírkertjében.

    Akinek ez gondja, lelki kényszere, és anyagi állapota is lehetővé teszi a támogatást, forduljon eligazításért a Székely Hírmondó vagy a Háromszék szerkesztőségéhez, a berecki Gábor Áron Alapítványhoz, az ottani művelődési egyesülethez. És akiknek családjai a szülőföld védelméért a legnagyobb áldozatot hozták, hősi halottaik adataival azok is keressenek föl az előbbi címeken, vagy juttassák el hozzánk.

    A térségben 1944 augusztusának a végén, szeptember első napjaiban dúltak véres harcok.
    Rajtunk múlik, hogy emlékművel tisztelgünk-e hősi halottaink emléke előtt.

Sylvester Lajos
Háromszék, Sepsiszentgyörgy
 

Illusztráció: Az ojtozi szorosban lévő Rákóczi vár romjai keletről, a Máglyakővel a hátterében; Keleti Gusztáv rajza
                    Az ojtozi vám keletoldali látképe; Greguss János rajza

Fotók:         az Ojtozi-emlékmű a soproni Várisi erdőben


 


Kapcsolódó oldal:

Háromszék, Sepsiszentgyörgy



2003. január 29., szerda 00:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület