CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

Frakcióvezetők a közgyűlésről

A tegnapi közgyűlés a meghirdettek szerinti, valamint sürgősségi indítványként beterjesztett napirendi pontok tárgyalása folyamán – többek között – döntött az Erzsébet-kórházba önkormányzati biztos kinevezéséről, a Soproni ingatlankezelő igazgatójának személyéről, Sopronért díj adományozásáról, a Domb Rt. alapító okiratának módosításáról, illetve sor került az RDMB kft. üzletrészének adásvételéről szóló tájékoztatóra.
 

Kóczán Zoltán (SZDSZ), Hegyi Ferenc (MSZP), Szekeres Csaba (Szövetség Sopronért Egyesület)  frakcióvezetők

Az időtartamában maratoninak bizonyult közgyűlést követően, a közgyűlési döntésekkel kapcsolatosan ma sajtótájékoztatón fejthették ki véleményüket a frakcióvezetők. Az új gyakorlattal, amint az elhangzott a közgyűlésekkel kapcsolatos "objektívebb tájékoztatás" kívánják elősegíteni.

A soproni városházán Hegyi Ferenc (MSZP), Kóczán Zoltán (SZDSZ) és dr. Szekeres Csaba (Szövetség Sopronért Egyesület) frakcióvezetők válaszoltak a helyi média kérdéseire.
A Fidesz-Polgári Összefogás frakciója nem vett részt a sajtótájékoztatón.

- A színházigazgatói pályázat kérdésének inkább a bulvár-vetületei jelentek meg a médiában - jelentette ki Hegyi Ferenc, a színházigazgatói pályázattal kapcsolatos kérdésre.
- Az előző közgyűlés kiírt egy szabályos pályázatot. Ennek az elbírálása történt a tegnap, a közgyűlés kiválasztotta a nyertes pályázatot. Az ügy összes többi vetülete, csak "oldalágon kapcsolódó", egyrészt "spekuláció", másrészt a belső döntések meghozása a Pro Kultúra Kht. kompetenciája, az anyagi következményekkel együtt. Ez nem az önkormányzat, nem a testület ügye - szögezte le Hegyi Ferenc.

Kóczán Zoltán úgy vélte: az ügynek nem csak a bulvárvetülete jelent meg a médiában. Hiba volt a közgyűlés részéről, hogy kiírta a pályázatot, akkor, amikor tudta, hogy Valló Péter megbízása még érvényes. A színház pénze a város pénze is.

Szekeres Csaba: A fizetési kötelezettség szempontjából nyilvánvaló, hogy az a költség, ami a Pro Kultúra Kht-t terheli, a várost is terheli, mert a közhasznú társaságot a város finanszírozza. Kifejtette: reméli, hogy a jelenlegi a költségvetési helyzetben, a felmerült fizetési kötelezettséget a vezetők mérlegelték. A döntés tekintetében a Pro Kultúra vezetősége legalább olyan felelősséggel tartozik, mint a város képviselőtestülete. A Szövetség Sopronért Egyesület nem értett egyet a színházigazgatói pályázat előterjesztésével, éppen ezért a pályázat érvénytelenítésére módosító indítványt kívántak tenni, amit a többség elutasított. A közgyűlésen és a sajtótájékoztatón egyaránt kiderül, hogy az SZDSZ-nek és a Szövetség Sopronért Egyesületnek a kérdésben azonos az álláspontja. A színházigazgatói pályázattal kapcsolatban megszületett döntés az MSZP és a Fidesz-Polgári Szövetség közös döntése volt - jelentette ki a frakcióvezető, hozzátéve: csak úgy kaphatott a nyertes pályázat 14 érvényes szavazatot, hogy a két frakció bizonyos része ebben a kérdésben együtt szavazott.

Ipari parkkal kapcsolatosan elhangzott kérdésre is válaszoltak a jelenlévők.

Kóczán Zoltán kijelentette: Az ipari park 2002 évi beszámolója "mellébeszélés", az elmúlt év semmittevésének bizonyítása. Miután a cégvezető nem volt jelen, elmaradt ennek a megtárgyalása. Az értékelés meg fog történni, a következtetéseket pedig le fogják vonni.

Hegyi Ferenc: Ipari parkkal kapcsolatban meg kell vizsgálni az eddigi koncepciót és meg kell tenni a szükséges lépéseket.

Szekeres Csaba: Soha nem volt konszenzus ipari park ügyben. Egyetlen előterjesztő sem vállalta fel, hogy az ipari park-ügyben a cégvezető helyett nyilatkozzon. Akkor lehet majd vitatkozni ipari park ügyben, amikor készen lesz egy koncepció.
Egyébként a betegszabadságon lévő ügyvezető behívták az ülésre, ám a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egy sajnálatos "technikai malőr" miatt mégsem került sor a meghallgatására.

Hegyi Ferenc: A médián keresztül kér elnézést az ipari park ügyvezetőjétől. Semmiféle mögöttes szándék nincs a történtek mögött - mondta, megjegyezve, hogy szabálytalan dolog bárkit is betegen behívni a közgyűlésre.

A továbbiakban a költségvetéssel, a színházigazgatói pályázattal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak a jelenlévő frakcióvezetők.

Hegyi Ferenc: Nem az intézményeket, hanem a város gazdálkodását kell átvilágítani. Az intézmények kiemeltek abból a szempontból, hogy a város feladatait vállalatok mellett az intézményeken keresztül is végzi. Külső szakértő céget kért fel a polgármester, hogy a város gazdálkodását áttekintse és a megoldásra javaslatokat tegyen, amit a konkrét kiadási helyeknél folytatni kell.

Szekeres Csaba a mai Magyar Hírlap cikkét idézte, megjegyezve, hogy annak is fennáll a lehetősége, hogy a színház-ügy tovább folytatódik.
"Én csak március 1-jétől vagyok igazgató. Ha nem tudunk megállapodni, akkor nem vállalom. Tájékozódnom kell. Most tudom meg, hogy mennyi pénzből lehet gazdálkodni, és ki a gazdasági ember. Mik az elvárások, hány bemutatót kell tartani, hány tagú társulattal, mennyi a támogatás?
- Ezek az elvárások nem szerepeltek egzakt módon a pályázati kiírásban?
- Abszolút nem szerepeltek, hogy mik a gazdasági feltételek.
- Az sem, hány bemutatót kell tartani?
- Nem. Ez csak a szokásjog alapján látszott. Majd elmondják, hogy mennyi pénz van a színházra. Ez egy új helyzet. " (Magyar Hírlap)

Kóczán Zoltán : A pályázatoknak nem képezik részét a kiíró pénzügyi helyzetének, és egyéb működésre vonatkozó információk, amelyeket a pályázó, amennyiben érdeklődik, megkaphat.

Arra a kérdésre, hogy a város legfontosabb teendői között mi szerepel, Kóczán Zoltán elmondta:

- A legfontosabb, hogy az új vezetés "képbe kerüljön". Az elmúlt három hónap csak arra volt elég, hogy a lehetőségekről tájékozódjanak. A legfontosabb, hogy a gazdasági rendszer átvilágítása megtörténjen, amelyből le lehet vonni a következtetéseket. A város gazdálkodása katasztrofális helyzetben van.

A továbbiakban Dr. Szekeres Csaba reagálni kívánt a közgyűlésen a színházigazgatói pályázatok napirendje nyílt, avagy zárt üléssel kapcsolatos döntésekor történtekre, amelyeket botrányosnak nevezett. Úgy ítélte meg, hogy a polgármester nem adta meg a közgyűlésnek a hatáskörébe tartozó jogát; majd álláspontját a későbbiekben revideálta.
- A polgármesternek tudomásul kell vennie, hogy az ő lehetőségeit a jogszabályok határozzák meg - szögezte le a frakcióvezető.

Hegyi Ferenc: Amit Szekeres Csaba felvetett az teljesen jogos, ugyanakkor a visszavont, illetve érvénytelen pályázatok, azok beadóinak nyílt-, illetve zárt ülésre vonatkozó nyilatkozatai teremtettek olyan helyzetet, amelyben a jogi értelmezések különböző lehetőségei, és az abban való jártasság hiánya vezetett a kialakult helyzethez.

T.É.

A közgyűlés napirendi pontjai



2003. január 29., szerda 21:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület