CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Életkor, életminőség a pszichiátriában: a Magyar Pszichiátriai Társaság X. Vándorgyűlése

Sopronban, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban, valamint a Best Western Pannonia Med Hotel konferenciatermében tartja X. Vándorgyűlését a Magyar Pszichiátriai Társaság. Több mint ezerkettőszáz szakember, 230 szakmai előadáson értekezik majd január 29 és február 1. között a pszichiátria aktuális kérdéseiről.

    Az évente, egy-egy vidéki helyszínen megrendezett vándorgyűlések, valamint a négyévenkénti Budapesten tartott kongresszusok Sopronhoz is kötődő előzménye, az 1991-ben Sopronban tartott, a pszichiátria széles bemutatását célzó tanácskozás, amelynek szervezője dr. Kékesi Ferenc volt- hangzott el a vándorgyűlést megelőző sajtótájékoztatón, amelyet Dr. Tringer László professzor, az MPT elnöke, Dr. Harmatta János, az MPT főtitkára, Dr.Ostorharics H. György, és Dr. Payer Erzsébet tartott. Az idei rendezvény, pedig dr. Payer Erzsébet volt alpolgármester szervezése révén került Sopronba.
A téma aktualitását a többi közt az adja, hogy a fejlett világban az átlagéletkor megnövekedett, amivel természetszerűleg együtt jár az idős kort kísérő pszichés megbetegedések megszaporodása. Mindez pedig még több feladatot ró az ellátó hálózatra és így közvetve a társadalomra. Pedig az öregség nem kell, hogy az elesettség szinonimája legyen, hiszen ma már olyan korszerű gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyekkel a pszichés megbetegedések jelentékeny része tünetmentessé tehető, ezzel lényegesen javítva a beteg életminőségét, megnövelve a társadalomba való teljes értékű visszatérés lehetőségét.
Az egészségügyben állandóan jelen lévő pénzhiány és struktúra átalakítás legnagyobb vesztese a pszichiátria volt. Az ágyak számának drasztikus csökkentését nem követte az egyéb ellátási formák fejlesztése (nappali kórház, védett otthonok stb.). Így nemcsak rászorulók ezrei maradtak ellátás nélkül, hanem a területen dolgozó orvosok helyzete is annyira lehetetlenné vált a finanszírozás romlása miatt, hogy megkezdődött a szakmából az elvándorlás, aminek következtében pszichiáter hiány alakult ki.

Göncz Kinga államtitkár

A betegek száma ugyanakkor nem hogy csökken, hanem növekszik. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) világstatisztikája szerint a rokkantsági okokat a depresszió vezeti 10 százalékkal. A tíz vezető rokkantsági ok közül ráadásul öt pszichiátriai jellegű, tehát össztársadalmi és világméretekben is számolni kell a lélek és az elme betegségeivel. Azt is kimutatták a statisztikák, hogy a nem ellátott beteg sokkal “többe kerül”, mint a kezelt és gyógyított ember. Miért drágább? Egyrészt, mert vagy olyan szektorban landol (például intenzív osztályon, fekvő ellátás egyéb osztályain, börtönben stb.), ahol az ellátása sokkal többe kerül, másrészt pedig nem mindegy, hogy a beteg ember milyen anyagi és erkölcsi terheket ró családjára, tágabb környezetére és a társadalomra. Ugyanakkor a minél korábbi felismerés és a korszerű gyógyszerekkel történő kezelés jelentősen javítja a beteg és környezete életminőségét: például egy pszichotikus állapotromlás akár egy hónap alatt jelentősen javítható úgy, hogy utána nem maradnak vissza hosszan tartó tünetek.


 
Tringer László elnök: 
"Vándorgyűlésünk fő témái a társadalom és a pszichiátria viszonyának újrafogalmazását sugallják. A szakma nem a saját ezoterikus betegség-konvepcióját kínálja fel tárgyalási alapul, hanem a társadalmat alapjaiban foglalkoztató kérdésekhez ajánlja fel saját kontribúcióját. Egyrészt az egészség-betegség paradigma helyett az élet minőségének pszichiátriai definicíóját próbáljuk megfogalmazni. Másrészt pszichiátriai szolgálatunkat nem valamiféle keresztmetszeti lelki reparatúraként határozzuk meg, hanem a személy életciklusának folyamatába szervesen illeszkedő, támogató, személyes kapcsolat keretében kívánjuk megvalósítani. Meggyőződésem, hogy a X. Vándorgyűlés alkalmával koncentrálódó szellemi tőke e törekvéeket jelentős mértékben lendíti előre."

    A köztudatban még kevéssé terjedt el, hogy a fiatal felnőttkori- és felnőttkori pszichiátriai problémák többsége már gyermek- és serdülőkorban megmutatkozik. Ezek felismerése és korai kezelése fontos volna a később kialakuló pszichózisok számának csökkentésében, de számottevően megelőzhetőek volnának az ilyen állapotban gyakori fiatalkori öngyilkosságok is. Kevesen gondolnak rá, hogy serdülőkorú gyermekük viselkedésének hirtelen megváltozása, a fokozott magába fordulás, ok nélkül jelentkező félelmei, szorongása későbbi pszichotikus tünetek előjelei lennének. Pedig a szakemberek tapasztalata szerint ezek a tünetek az odafigyelő környezet számára jelzés értékűek.

A magyar pszichiátriai szakma számára fontos esemény, hogy Wolfgang Rutz, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének dán nemzetiségű pszichiátriai szakértője jelen lesz és előadást tart a kongresszuson, amelyben a magyar szakemberekkel közvetlenül megismerteti a WHO pszichiátriai irányelveit és állásfoglalásait.
Dr. Tringer László professzor, az MPT elnöke elmondta, hogy a gyakorlatban is rendkívül hasznosak a vándorgyűlések, amelyek alkalmával a nagyon különböző körülmények között, és nagyon sokféle beteggel dolgozó szakemberek, formálisan és informálisan egyaránt kicserélik tapasztalataikat. A pszichiáterek munkáját még mindig igen kevés nem szakmai szervezet segíti, amelyeknek a nyugati országokban például sokkal nagyobb szerepük van a pszichiátriai betegek ellátásában. - mondta az elnök. Példaként az alkohol és drogbetegek rehabilitációját említette, amely terület több országban nem az egészségügyi szolgálatok, hanem, hanem civil szervezetek alapítványok, többnyire, karitatív tevékenysége.
   A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikán működik egy, a volt betegeknek munkát közvetítő szolgáltatás, amely jó példája annak, hogy a nem szakmai szervezetek a maguk területén megfelelő szakmai színvonalon el tudják látni azt a munkát, amelyről, – az adott esetben a munkaközvetítés – több ismerettel rendelkeznek mint az orvos maga.


A vándorgyűlés másik, címében meg nem jelölt témája a pszichiátria jelenlegi válsága, hiszen, mint elhangzott az egyik gond a sok közül, az, hogy 1300-nál több szakember hiányzik a területről. Mindennek okai összetettek és sokrétűek, ugyanakkor a probléma nem csupán hazai, és a szakemberek szerint kellő lépések megtételével, még orvosolható.
Az orvosi pálya presztízse világszerte hanyatlik, aminek okai sokrétűek, az viszont megállapítható, hogy az "orvossá-válás" és az orvos-mivolt költség/hatékonyság mutatói kedvezőtlenebbek, mint más értelmiségi pályákéi. Másrészről a pszichiátriai szakma presztízse sem túl magas. Többek között a pszichiátriában lezajlott gyógyszeres forradalom szakmailag indokolt szükségszerűségeken keresztül vezetett oda, hogy a pszichiátria nem jelentéktelen anyagi ráfordítást igénylő szakterületté vált, hogy költség-hatékonysági viszonyait több tényező rontja. A társadalom átalakulási folyamatával is magyarázható, hogy a működtetés, a kooperáció és az orvos-beteg naturális szinteken problémává váltak a pszichiátriában, akkor, amikor tény, hogy a magyar szakemberképzés az élvonalban van.
T.É.



2003. január 29., szerda 23:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület