CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Iskolabezárás - Zalaegerszeg
A tiltakozás ellenére több oktatási intézményt is bezár a zalaegerszegi önkormányzat. A város közgyűlése két óvoda és két általános iskola felszámolásáról döntött.

Nincs fedezet - Zala megye
127 ezer 500 forintos átlagbérben állapodtak meg a felek a Volán dolgozók rendkívüli kongresszusán. A béremelés fedezetét azonban nem biztosítja az ÁPV Rt., így azt a társaságoknak kell kigazdálkodniuk. Mindez a Zala Volán Rt.-t is nehéz helyzet elé állítja. A társaság vezetője szerint idén le kell állítani a beruházások egy részét, kevesebbet költhetnek a minőségi elvárások javítására, és létszámcsökkentés is várható.

Sok az abortusz - Vas megye
Országos átlagban a Vas megyei Markusovszky Kórházban a legmagasabb a császármetszéssel született gyermekek aránya. Az intézmény illetékesei szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a térségből minden olyan esetben a szombathelyi kórházhoz irányítják a kismamákat, amikor a szülésnél komplikációk léphetnek fel.

Az EU házhoz jön - Székesfehérvár
A kis-, és középvállalkozások úniós felkészítését szolgálja „Az EU házhoz jön” program. Az akció keretében 150 kistérségben adnak szakmai tanácsokat a szaktárca munkatársai. A programot Csillag István gazdasági miniszter indította útjára Székesfehérváron.

Kommunális adó - Ágfalva
Elkészült Ágfalva idei költségvetése. A Győr-Moson-Sopron megyei település 2003-ban 176 millió forintból, a tavalyinál mintegy 10 millióval több pénzből gazdálkodhat. Ahhoz azonban, hogy az emelkedő költségek mellett a büdzsé egyensúlya ne boruljon fel, új bevételi forrásra van szükség, ezért bevezették a magánszemélyek kommunális adóját.

Nagyköveti látogatás - Győr
A legmagasabb szinten kell felülvizsgálni, miért emelkedett meg az utóbbi időszakban a várakozási idő a hegyeshalmi határátkelőnél - hangsúlyozta Ausztria rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete Győrben. Günter Birbaum Szakács Imrével, a Megyei közgyűlés elnökével, valamint vállalkozókkal tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról.

Tájékoztató - Taszár
Lakossági fórumot rendeztek Taszáron a bázison tartandó kiképzésről és az ezzel kapcsolatos biztonsági intézkedésekről.  Gyenesei István, a térségi védelmi bizottság elnöke megerősítette: megérkezett az arab önkéntesek első csoportja a bázisra. A jövő héttől tíz Taszár környéki település polgármesterét keresik fel amerikai tisztek, hogy tájékoztassák őket a taszári bázison a napokban kezdődő kiképzésről - közölte az amerikai hadsereg civil kapcsolatokért felelős tisztje. Elmondta:  készséggel adnak felvilágosítást minden kérdésre, amelyek megválaszolása nem fenyegeti a kiképzésben részt vevők biztonságát.

Nehéz körülmények - Sopron
2003 a fogyatékosok éve. A munkáltatók csökkenő állami támogatás és növekvő költségek mellett próbálják foglalkoztatni a csökkent munkaképességű embereket. A soproni Szociális Foglalkoztató munkatársai ennek ellenére is örül a munkának, hiszen egy-egy állásra többen is pályáznak. Az itt dolgozók havonta 3-60 ezer forintot vihetnek haza. Foglalkoztatásukat Sopronban hosszú távon csak úgy tudják biztosítani, ha a jövőben a bérmunkák mellett saját termékeket állítanak elő és értékesítenek.

Nádaratás - Tihany
Aratják a nádat a tihanyi Belső tavon. Az utóbbi években le nem aratott, ezért a szakemberek szerint gyenge minőségű nádat nem tudják hasznosítani, ennek ellenére az aratást minden évben el kellene végezni akkor is, ha a nádat nem lehet értékesíteni. Ha ez elmarad, a nád kipusztulhat, sás lepheti el a vízpartot. A mostani nádvágást az is indokolja, hogy a betegségek ne fertőzzék meg a friss hajtásokat. A tavalyi 2-300 Ft-os ár egy kévéért idén is tartható - vélik az aratók. Mivel a környezetvédelmi hatóságok ebben az évben kevés vágást engedélyeztek, akár ennél többet is érhet a learatott vízinövény.

Együttműködés - Vas megye
A fa- és bútoripar, az idegenforgalom és az ingatlan-kereskedelem területén látnak lehetőséget az együtt-működés bővítésére a Vas Megyei Kereskedemi és Iparkamara, illetve a Rijekai Gazdasági Kamara képviselői. A horvát fél küldöttsége most viszonozta a vasiak tavalyi, rijekai látogatását.

Síbajnokság - Puchberg
Magyar rendőrök, határőrök és tűzoltók vették birtokba az ausztriai Puchberg sípályáját. A belügyesek a bajnokságon fizikai felkészültségüket bizonyíthatták, emellett az osztrák kollégákkal is szorosabbá fűzték kapcsolatukat.

Iskolahálózat - Nyugat-Dunántúl
A kistelepülések iskolái közötti együttműködését célozza az „Iskolahálózatok fejlesztése a Nyugat-Dunántúlon” című program. A kezdeményezés elősegítheti, hogy a falvak oktatási intézményeiből ne vigyék el a gyerekeket a városi iskolákba.



2003. január 31., péntek 22:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület