CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Európa megosztása? - a kilencek felhívásáról
NOL • 2003. január 31. 17:49
www.nol.hu

Kosztasz Szimitisz görög kormányfő, az EU soros elnöki tisztét betöltő Görögország miniszterelnöke az ANA görög hírügynökségnek pénteken kijelentette: az Európai Unió elnöksége azon munkálkodik, hogy az uniós országok közös álláspontra jussanak Irak ügyében. Vélekedése szerint nem segíti elő a kérdés közös kezelését az, ahogyan az öt EU-tagállam és az érintett tagjelölt országok a közös cikk megjelentetését vállalták. Kosztasz Szimitisz egyébként egy másik nyilatkozatában kijelentette, hogy szükség esetén, ha létfontosságú döntéseket kell hozni, rendkívüli EU-csúcs összehívását sem zárja ki.

Brüsszelben az EU-elnökséghez közel álló források pénteken bejelentették, hogy az elnökség tájékozódó kapcsolatfelvételeket kezdeményezett annak kiderítése érdekében, hogy érdemes lenne-e február közepére összehívni az EU-tagországok és a tagjelöltek külügyminisztereit az iraki válság megvitatására. Végleges döntés még nincs, de Jeórjiosz Papandreu görög külügyminiszter már több kollégájával konzultált a kérdésben.

A prágai látogatáson tartózkodó Pat Cox, az Európai Parlament elnöke pénteken bírálta a kilenc vezető európai politikus állásfoglalását, amelyben az iraki válság kapcsán az Egyesült Államok támogatására szólították fel Európát. Jobban örülnék annak, ha az európai politikusok többet törődnének a közös álláspont keresésével, mint azzal, hogy saját szakállukra diplomáciai kezdeményezéseket tegyenek - mondta Pat Cox.

Felsorakozott viszont a felhívás mellé Lettország kormánya, amely annak a véleményének adott hangot, hogy Riga még újabb ENSZ BT-határozat nélkül is kész támogatni az Egyesült Államokat az Irak elleni harcban. Ugyancsak támogatásáról biztosította az Egyesült Államokkal való szolidaritást szorgalmazó felhívást a Janez Drnovsek szlovén elnök és Dmitrij Rupel külügyminiszter.

Orosz sajtóvélemények szerint az Egyesült Államok régi, titkos célja, Európa megosztása valósult meg azzal a nyílt levéllel, amely kilenc európai vezető politikus aláírásával jelent meg az érintett országok vezető napilapjaiban. Örökre elmúltak azok az idők, amikor bármilyen megosztottság a nyugati táborban csendes örömöt váltott ki Moszkvában - írta a Nyezaviszimaja Gazeta című napilapban Igor Makszimicsev, a moszkvai Európa Intézet tudományos főmunkatársa. Rámutatott arra a kettősségre, hogy Oroszország érdeke egyfelől a nemzetközi konfliktusok megelőzése, míg másfelől - különösen a tavaly októberi túszdráma óta - Moszkva az európaiaknál talán sokkal jobban megérti a terrorizmus miatt amerikai aggodalmakat.

(MTI)


 
Háború lesz! - Reuters elemzés
www.gondola.hu

Az Egyesült Államok és szövetségesei nagy valószínűséggel két hónapon belül támadást intéznek Irak ellen, de ez a háború június végére befejeződik.

Ezt az a felmérés tartalmazza, amelyet a Reuters végzett 20 katonai, illetve közel-keleti szakértő körében. A megkérdezettek szerint Washingtonnak jó esélye van arra, hogy elérje egy olyan ENSZ-határozat meghozatalát, amelyben a világszervezet kifejezetten hozzájárulását adja Irak megtámadásához, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína fenntartásai ellenére.

A szakértők kétharmada azt mondta: Iraknak valószínűleg még mindig jelentős mennyiségű vegyi és biológiai fegyvere van, annak ellenére, hogy az ENSZ már több mint egy évtizede követeli megsemmisítésüket. Kevés esélyét látják annak, hogy Szaddám Huszein iraki elnök békésen lemond hivataláról, vagy annak hogy egy amerikai támadás nélkül sikerül eltávolítani a hatalomból, esetleg meggyilkolni.

Sarah Emerson, a bostoni központú Energy Security Analysis elemzőintézet munkatársa szerint a háború előkészítése már túlságosan előrehaladott állapotban van ahhoz, hogy ne indítsák el. "Lesz támadás, és ha az Egyesült Államok úgy érzi, hogy el tudja érni az ENSZ jóváhagyó határozatát, akkor biztos, hogy megpróbálja elérni, mert egy ilyen határozat jobban igazolja Washington szándékát az amerikai közvélemény szemében. Ha úgy érzik, hogy ezt nem tudják elérni, akkor nem indítványozzák. Abban a pillanatban viszont, hogy nekilódul a gépezet, a többi ország is rögtön helyezkedik majd, csatlakozni akar a diadalhoz, mert része akar lenni a békének" - jelentette ki Emerson.

A szakértők - egy kivétellel - mind azon a véleményen vannak, hogy az Egyesült Államok brit támogatással március végéig elindítja a támadást. Azzal kapcsolatban azonban erős a vélemények szóródása, hogy a szövetségesek mikorra tudnak felkészülni a légitámadásokra, amelyek után valószínűleg néhány nappal következik a szárazföldi invázió. A megkérdezettek közül tíz azt mondja, hogy már javában tart majd március, amikorra a szövetséges katonák hozzászoknak az öbölbeli körülményekhez, és rendesen eligazítják őket. Kilenc pedig azt, hogy már február végén harcra készek lesznek. A szakértők legtöbbje úgy véli, a konfliktus legfeljebb három hónapig fog tartani, egyikük szerint tovább is húzódhat, nyolc pedig úgy gondolja, hogy legalább egy hónapig. Arról, hogy az amerikai csapatok a háború után az új iraki adminisztráció kialakulásával párhuzamosan meddig maradnak az arab országban, nagyon eltérőek a vélemények: hat hónaptól tíz évig terjedően adtak becslést.

A hírügynökség korábban is készített hasonló felméréseket, és mindet összevetve kiderül, hogy egyre több megkérdezett mondta valószínűnek a háború megindítását, most már 14 szerint nagyon valószínű. A konszenzus felé való közeledés valószínű oka, hogy az Egyesült Államok ezen a héten - az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek Irakkal szemben igen kritikus jelentése hatására - többet és hevesebben támadta szóban Bagdadot. A szakértők fele szerint az ENSZ jóvá fogja hagyni a katonai támadást.

Magnus Ranstorp, a skóciai Saint Andrews egyetemének tanára szerint Washington azzal próbálja majd megnyerni a világ közvéleményét, hogy a jövő héten állítólagos új bizonyítékokat mutat be az iraki vezetés és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet kapcsolatáról. Washington fel fogja vázolni azt a kapcsolatrendszert, amelyben az egyik kapocs Irak és a tömegpusztító fegyverek között, a másik irányban pedig Irak és az al-Kaida között áll fönn - mondta Ranstorp.

Egyes megkérdezettek szerint különösen Franciaország lesz az, amely végül szintén beleegyezik a támadásba, sőt katonai támogatást is nyújt.
A szakértők a támadáson kívül nem nagyon látnak más lehetőséget az Egyesült Államok azon céljának elérésére, hogy elmozdítsa Szaddám Huszeint. Egyikük sem gondolja, hogy a diktátor békésen távozna. Három úgy véli: elképzelhető, hogy az iraki hadsereg megdönti a hatalmát, de ez csak akkor válhat lehetségessé, ha az amerikai támadás már elkezdődött. Néhány válaszoló tart attól, hogy a katonai győzelem csak nagyon kevés ázsiai, illetve muzulmán országban fogja csillapítani azt a cinizmust, amellyel az ENSZ-re tekintenek a világszervezetnek a konfliktusban betöltött szerepe miatt.

"Nem úgy tekintik, hogy George Bush amerikai elnök és Szaddám Huszein között kell választani, hanem Bush és az ENSZ, mint rendszer és a nemzetközi jog között" - jelentette ki Ingolf Kiesow, a svéd védelmi kutatóintézet munkatársa. "Ez egy kicsit félelemmel tölt el engem. Ez nem az az eset, amelyben el fogják fogadni a pax Americanát" - mondta.

A Reutersnak egy másik elemzéséből, amely szintén különböző szakértők véleményéről számol be, az az általános vélemény rajzolódik ki, hogy február 14-e előtt nem lesz támadás. Az ENSZ fegyverzetellenőrei ezen a napon jelentenek ismét a Biztonsági Tanácsnak, és éppen akkortájt lesz vége a muzulmánok ez évi mekkai zarándoklatának.

Azonban több szakértő is azt mondja: az öbölbeli időjárási viszonyok, a katonák elfásulásának veszélye, a háború politikai támogatottságának illékonysága mind olyan tényező, amely viszont sietteti a támadás megindítását.

A szövetséges szárazföldi erőknek viszonylag gyorsan meg kell szállniuk az országot, még mielőtt elkezdene melegedni az időjárás, mert a vegyi és biológiai fegyverek ellen védő ruházat melegben nagyon kellemetlen viseletté válik a katonáknak.

Toby Dodge, az angliai Warwick egyetemének oktatója szerint éppen emiatt nagyon valószínű, hogy a támadás március végéig megindul. "Logisztikai szempontból problematikus ekkora erőt sokáig távol tartani a hazától. Nem hiszem, hogy a brit hadsereg megengedheti magának, hogy állományának 25 százalékát sokáig nélkülözze otthon" - mondta Dodge.

(MTI nyomán)
 



Négyszemközt
Különös születésnap
Bányavidéki Új Szó

(Nyugati Jelen) Különös társaság gyűlt össze vasárnap a bukaresti Ghencea temetőben Ceausescu nyolcvanötödik születésnapján. Sokan, akik látták e kopott gyülekezetet, azt mondták: levitézlett szekusok, egykori szerencsétlen besúgók, trónfosztott obsitos pártaktivisták keresték fel jótevő diktátoruk sírját, ha egyáltalán ott van az igazi sír, ahogy mondják, s ahogy gondolják. Én nem vagyok benne biztos. Mint ahogy abban sem, hogy csak levitézlett szekusok, egykori szerencsétlen besúgók és trónfosztott pártaktivisták voltak jelen az Elvtárs és az Elvtársnő, a Bölcs Vezető és a Bölcs Vezetőt vezető árnyékának e különös születésnapi ünnepségén. Mely, szerencsére, már csak ilyen kopott volt. Az idősebbek, de még a középkorúak is emlékeznek arra, milyen országos dobpergést rendeztek éveken keresztül január huszonhatodikán „népünk bölcs, szeretett vezetője, a Nagy Kondukátor, a világbéke bástyája, a Nemzet Tölgyfája, a zseniális katonai stratéga, az emberiség jótevője" számára. Január huszonhatodika jelesebb napnak számított, mint a nemzeti ünnep, üdvözlő táviratok tíz- és tízezreit fogalmazták a pártkabinetek laboratóriumaiban, a gyárakban hónapokig készültek a drágábbnál drágább ajándékok, amelyek számára már egy múzeumot is ki kellett találni, a P?unescu-féle udvari bárdok ódákat írtak, a Megéneklünk, Ceausescu-fesztivállá vált az álhazafias Megéneklünk, Románia nevű giccses rendezvénysorozat. És mi maradt e múló, rettegéssel teremtett áldicsőségből? Százezrek vagy milliók helyett száznál kevesebb nosztalgikus emlékező a Ghencea temetőben. „A Nagy Hazafi néhány leporolt színes potréja, néhány meggyújtott gyertya. Mehedinti-en a Román Kommunista Párt utódja, a Román Munkáspárt sajtóértekezlete, melyen a résztvevők könnyes szemekkel ünnepelték a születésnapot és szavaltak el egy olyan versikét, amely erre az alkalomra született. Meggondolkoztató viszont, hogy az utca emberei közül vannak, akik nosztalgiával emlékeztek, s a megkérdezett gyerekek közül pedig nem egy mondta: azt hallotta a szüleitől, hogy Ceausescu alatt jobb volt. Ez nem az ő hibájuk. Valamit nagyon elrontottak ebben az országban. Fog-e egyszer vajon felelni valaki az elmúlt nagy reményű tizenhárom elpazarolt év hibáiért és bűneiért, hiszen lehetőségünk lett volna arra, hogy az ország lakossága – és nemcsak az új felső tízezer – legalább kétszer jobban éljen, mint a múltban? Ám lehet, hogy mi is hibásak vagyunk ebben, hiszen vezetőinket mi választottuk.

Vasárnap Ceausescu rokonsága nem jelent meg a Ghencea temetőben. Nem voltak ott állami méltóságok, politikusok sem e különös nyolcvanötödik születésnapon. Az az érzésem azonban, hogy ott voltak a szellemeik. Akik – négyszemközt – szépen eltársalogtak a diktátor szellemével. Amely még mindig kísérti az országot.

Kilin Sándor



Go Trabi Go
www.hirtv.net
 
300 ezer autótulajdonost érint az a levegőminőség-védelmi rendelet, amely 2005-től lép életbe. Lapértesülések szerint két év múlva a kétütemű járművekre is előírnak szennyezőanyag kicsbocsátási határértéket.

Ezzel a Trabant vagy Wartburg tulajdonosokat kétféle választás elé állítják: vagy kivonják a forgalomból a gépkocsijukat, vagy katalizátort szereltetnek fel rájuk, ami a legtöbb esetben többe kerül, mint maga az autó. A rendelet a legsúlyosabban a mozgássérülteket érinti, mert jelenleg is 60-70 ezer Trabant Hycomat van forgalomban. A szaktárca közleménye szerint a rendelet betartása alól a mozgáskorlátozottak sem kapnak felmentést, de a minisztérium vizsgálja, hogy számunkra is elfogadható finanszírozási módot találjon.
 



Munkácsy hazatérése
www.gondola.hu

Az 1844-ben Munkácson született Munkácsy 1848-ban családjával Miskolcra költözött, ahol szülei korai haláláig, 1850-ig élt. A város, amely szinte saját szülöttjének tekinti a festőt, ezúttal a Herman Ottó Múzeumban március 23-ig látható Munkácsy alkotások és relikviák című kiállítással tiszteleg nagysága előtt. A tárlaton Munkácsy szociális és társadalmi érzékenységgel jellemezhető korszakának képei mellett megtekinthetjük szalonképeit és az ezekhez kapcsolódó csendéleteit.

Ezenkívül láthatunk még a Trilógiához, a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota című táblákhoz készült vázlatai közül néhányat.

A tárlat egypár előtanulmány erejéig érinti a bécsi Kunsthistorisches Museum mennyezetképét, A reneszánsz apotheozisát és a Honfoglalást is.

Külön érdekességének számít a művészhez kötődő tárgyak kiállítása, amelyek között ott találjuk az inasévek asztalosmunkáit, relikviáit, személyes használati tárgyait, reprezentatív ajándékait, különböző dokumentumait, leveleit és több róla készült fotográfiát.

(p.g.)



2003. január 31., péntek 23:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület