CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Privát: Szilágyi János és könyve

    Bejön Szilágyi János.
    Sármos, lendületes, egyéni, különbejáratú világszemlélettel, büszkén vállalt és fennen hangoztatott öntörvényűségével, az élet nagy dolgaiban és mindabban, ahogyan a világot látja. Abban ahogyan önmagában a dolgok természetét elkönyveli határozott és megingathatatlan, ugyanakkor tudja, hogy nem tévedhetetlen, sőt bizonyos helyzetekben, mint ő maga írja "kötözni való vadbarom" bár mindez lényegében nem nagyon érdekli.  Kissé (?) önző, no nem pitiáner módon, hanem egészen nagyban, számos, az átlag által semmilyen szín alatt be nem vallható tettek és tények bevallója és felvállalója.

Szilágyi János beszélgetőpartnere a Hotel Sziesztában Pluzsik Tamás volt 

    Amúgy lenyűgözi a közönséget. Megállíthatatlanul sztorizik (egyébként meg azért van itt), a beszélgető-partnere mindezenközben Szilágyin kívül bármivel foglalkozhatna: a lényegében egyszemélyes show beindult és megállíthatatlanul folyik
    Szilágyi közvetlen, Szilágyi természetes, élvezi a szereplést. Profi, minden szempontból, lételemében van, látja és érzi a közönséget, és a tekintetekben, időnkénti reakciókban jól látja és helyezi el önmagát. Kissé (?) a világ tetején van.
    Szókimondó és meghökkentő, közvetlen és kitárulkozó – kissé (?) őszintébben, mint amennyire az imidzse megkívánja. Sztár; annyira az, hogy nyugodtan mellőzheti a látványos sztárallűröket, és annyira sztár, hogy a show – és nem utolsó sorban saját maga – érdekében  a spontenaitás látszatát keltő összes eszközzel senki által észre nem vehető módon manipulál, első sorban a saját maga legnagyobb megelégedésére.
 

    Egyébként nagyon téved, aki azt hiszi, hogy ezek után a beszélgetőpartnerének könnyű a dolga, kiváltképpen nem az, amennyiben olvasta Szilágyi Privát-ját, aki a legkevésbé  "az előre feldolgozandó munkadarab" interjú-alany szerepért lelkesedik.
    Kettesben, a 139-660, Lapok, hírek történetek, Táskarádió,  Halló Itt vagyok! rádiós-, és a Show-bálvány, Kávé habbal televíziós sztárriportere (és még megannyi többi adásé); kétségtelen, hogy mindent tud, amit a szakmáról tudni kell és lehet. Manapság a rádiózás és a tévézés a mélypontján van - állapítja meg, a néző, pedig pontosan tudja, hogy ezúttal nem "csak" a szakma által mellőzött sztár beszél belőle, hanem sajnos, igaza van.
    Sok mindenben igaza van Szilágyi Jánosnak, és sok mindenben nincs: és akkor a könyvénél tartunk.

    A privát; jelentései: magán ügy, személyes, saját használatra, nem hivatalos, bizalmas, nem a nyilvánosság elé való.
    Tehát: fogja, vigye, olvassa mindenki, bárki..., minél többen, és minél hamarabb, magánéleti, soha nyilvánosság elé eddig nem került (nem való?) történeteket, hogy bejöjjön az üzlet.
    Trendi - ha értik, hogy mire célzok. A magyar társadalomnak kb. ugyanaz, a mindenhol, minden műfajban és minden csatornán felbukkanó, minden magazin-címlapon megjelenő művész és sztár populációja, többnyire egymásról írt, és a saját maguk érdekeltségi köreiben reklámozott könyveinek eladási statisztikájáról semmilyen információm nincs (egyébként nem is érdekel), de gondolom, hogy a Szilágyi-könyv kiadójának szándéka ez előbbiekének kiadójától nem sokban különbözhet.

    Első hallásra, az ember joggal várhatná el egy, a szakmában bizonyított Szilágyi-kaliberűtől, hogy ne álljon be abba a sorba, amelyben az ismeretterjesző (?), és tényirodalom művelői tülekednek. (A műfaji megnevezés, amellyel elég nagy gondban voltam, a produktumhoz képest hízelgően hangzik, amúgy  egy országos napilap sikerlistáján olvasható).
    S bár, az igazi szakmájához képest Szilágyi az írással, érezhetően rendesen küszködik, azért a ripoteri-szerkesztői szakma kulisszatitkain túl (beleértve baklövéseit, melléfogásait, nőügyeit, magánéleti átejtéseit) a semmilyen külső szempontoknak megfelelni nem akaró Szilágyi az, aki végig jelen van a könyvben, amely nem biztos, hogy imidzsének használ, de amellyel  kapcsolatban, gondolom,  minden sikert sármos mosollyal zsebel be, és minden kritikát  – legalább is látszatra  – magasról le...
...sajnál.

Akkor meg én, minderről még mit és miért írjak?...
 
T. É.



2003. február 02., vasárnap 14:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület