CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Interjú Mészáros Máriával, a Soproni Rendőrkapitányság munkatársával

Haver van füved?


A tanév elején mintha jobban odafigyelnénk a fiatalokra. Vajon kampányszerűen kerülnek előtérbe az ifjúsággal kapcsolatos problémák? Mészáros Mária rendőr századost, a Soproni Rendőrkapitányság munkatársát kérdeztük bűnmegelőzésről, kábítószerekről, statisztikáról, teendőkről.

- Bűnmegelőzési, közlekedésbiztonsági téren természetes kötelességünk a tanév végén és elején előadásokat tartani. Ám ezt a felvilágosító jellegű munkát az egész tanévben folytatjuk. Év közben erre több lehetőségünk van, ilyenkor tudjuk a pedagógusokkal is felvenni a kapcsolatot.

- Milyen kapcsolatban vannak a fiatalok a kábítószerekkel?

- A drogok terjesztése nem nyíltan folyik. Volt olyan eset, hogy a dealer bement az iskola vécéjébe és ott folyt az üzletelés. De nem ez a jellemző. Inkább a szórakozóhelyek, a baráti társaságok a melegágyai a kábítószer terjesztésének. Szomorú, hogy fiatalok egyáltalán nincsenek azzal tisztában, hogy milyen veszélynek vannak kitéve. A kisiskolások általában nem kerülnek a droggal kapcsolatba, de találkoztunk tízévessel, aki kisebb-nagyobb rendszerességgel fogyasztott kábítószert. Az ok a kíváncsiság, a barátok unszolása. Sopronban elsősorban a cannabis-származékok, tehát a kenderkészítmények a legelterjedtebbek, így a "fű", ami kis zacskókban kerül piacra,

vagy cigaretta formájában. Nem egy esetben találtunk amphetamin-származékokat és elvétve hasist.

- Mit mutat a statisztika?

- Tavaly harminckét kábítószeres bűncselekményt regisztráltunk. Idén mostanáig tizennégy esetben vált ismertté visszaélés, melyet huszonegy személy követett el. Közöttük 8 fiatalkorú volt. A közelmúltban készült soproni felmérés szerint iskolásokat megkérdezve 335 közül harmincegy vallotta be, hogy már fogyasztott amphetamint, tizenhét kokaint, tizennégy már fogyasztott és a jövőben is használni fog kábítószert. A soproni 16 százalékos arány megdöbbentő, szülőknek, pedagógusoknak, gyermekvédelmi szakembereknek egyaránt.

- Mit lehet tenni?

- A felvilágosító munka az elsődleges. Ez nem csupán a rendőrség feladata. Nekünk a szomorú esetekről kell szólnunk, meg a jogi következményekről. Valahogy be kell oltanunk az "egészséges félelmet".

- Kulcskérdés a család.

- A szülők egy kissé misztifizálva fogják fel ezt a kérdést. Távollévő dolognak képzelik, pedig itt van, a közelünkben. Csak ha eljönnek egy-egy előadásra, akkor döbbennek rá a valóságos veszélyre. Aztán meg átesnek a ló másik oldalára és árgus szemekkel figyelik a gyerek minden lépését. A leginkább veszélyeztetett a 16-18 éves korosztály, mely a legjobban eltávolodik a szülőktől. A jobbik esetben belemerül a sportba, vagy más hasznos dologba, de belekeveredhet a bűnözésbe, a kábítószer fogyasztásba. Amivel mi már találkozunk, az csak a jéghegy csúcsa. A lényeg, hogy az egészet megelőzzük és a fiatalokkal ne itt, a rendőrségen kelljen találkoznunk. De ezt csak összefogással lehet elérni.

Valtinyi Gábor



1999. szeptember 20., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület