CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Időutazás a rendőrséggel

    Televíziós műsorokban, filmek szereplőjeként is gyakran felbukkan, és az utcán sétálgatva is többször összefuthatunk a rend őrével, azzal a személlyel, aki tekintélyével, bátorságával gyakran szembeszáll a bűnözéssel.
     A mindennapok  embere bele sem gondol, hogy milyen nagy múlttal rendelkezik Magyarország rendőrsége.

A kiállítást megnyitó: Szarvas János határőr ezredes.

    Hogy milyen egyenruhában járőröztek a XIX. században, milyen eszközökkel próbálták visszaszorítani az akkori bűnözői hajlamot, mit tartalmaz egy korabeli detektív zsebtáska? – Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ, ha ellátogatunk a Soproni Rendészeti Szakközépiskola könyvtárába, ahol február 4-én Sopronban első alkalommal nyílt meg  “A rendőrség története” című vándorkiállítás.
 

    A tárlaton csupa érdekes, figyelemfelkeltő ruházatot és eszközt tekinthet meg az érdeklődő: rendőr fogalmazási díszegyenruhát (1936-1945-ből), rendőr járőr téli öltözetet (1965-89-es évekből), lovas rendőri egyenruhát (az 1881-1896-os időszakból), dandártábornoki egyenruhát 1989-től, tábornoki egyenruhát 1989-ig; a tárlaton detektív zseb-helyszínelő táska, kardok, bilincsek, dokumentumok, kézzel rajzolt hamis 500 Ft-ok, hamis rendszámtábla és egyéb rendőrségi segédeszközök is fellelhetők.
 

    Magyarországon az 1907-1908-as években hozták létre az első gyűjteményt. Az akkori időben több tízezer darabos volt a gyűjtemény, egészen a második világháborúig, amikor annak nagy része megsemmisült. A jelenlegi gyűjteményt az 1950-60-as években kezdték el begyűjteni. Az elmúlt évtizedekben csak előre meghatározott csoportokban lehetett látogatni a nem mindennapi látványosságot adó tárlatot.
    1999-ben következett be az a fordulat, amikor Budapesten megnyitották a mai napig üzemelő tárlatot, amelynek vándorkiállítása mostanra érkezett meg a Hűség Városába. – mondta kiállítást mergnyitó beszédében Szarvas János határőr ezredes.

    Ha egy rövid időutazásra vágynak, ha meg szeretnék mutatni unokáiknak az  egykori rendőrök egyenruháját, vagy ha egyszerűen egy élményekben gazdag napot kívánnak, látogassanak el a kiállításra, a Sopron, Táncsics u. 8-10 szám alatti Rendészeti Szakközépiskolába, amely február 14-ig hétfőtől – csütörtökig, 8-15 óráig, pénteken 8-12 óráig várja látogatóit.
    Higgyék el, érdemes!

b.boti



2003. február 04., kedd 18:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület