CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

A Berzsenyi bál


Sebesen robogott velem hazafelé a vonat. Kevés olyan bál van, ami miatt érdemes lenne hazalátogatni Sopronba, de a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) bálját már évek óta azok közé a rendezvények közé sorolom, amiken érdemes részt venni. Így történt, hogy néhány órával a Pestről való elindulásom után öltönyben beléptem a Gyermek és Ifjúsági Központ ajtaján.

A bál hagyományosan a Soproni Fúvózenekar koncertjével kezdődött, majd az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően nyitótáncként palotást láthattunk. Egy pillanatra beugrott az első Berzsenyi bál képe, amelyen részt vettem, még a Liszt Ferenc Művelődési Házban. Mennyire szokatlan volt akkor a fúvózenekar jelenléte, s most mennyire nem tudnám elképzelni már ezt a bált nélküle.

A táncosok egy órával később megismételték a nyitótáncot, majd este tízkor egy nagyon érdekes bemutatótáncot láthattunk. A Hair-ből adtak elő egy mixet, természetesen a megfelelő hangulatot idéző hippiöltözékben. A koreográfia nagyon találó volt. Sajnáltam, hogy csak egyszer ismételték meg ezt a táncot, szerintem jónéhányan szívesen megnéztük volna még néhányszor.

Idén is kaptam rózsaszín szalagot, amit annak a személynek ajándékozhattam, akit a bálkirálynőként szerettem volna viszontlátni. Maga a választás érdekes volt, ugyanis nem volt teljesen tiszta előttem, hogy a bálkirály választása hogyan fog majd zajlani, de a szervezők megoldották ezt a kérdést is. Sajnos nem értettem teljesen tisztán a megválasztott hölgy nevét, remélem majd valamelyik berzsenyis olvasó felvilágosít erről. Ha jól emlékszem, akkor a tavalyi bálkirállyal táncolta végig a győztesnek járó bécsi keringőt. Méghozzá művészien. Egy olyan táncot láthattunk, a felkéréstől a lekísérésig, amire csak annyit lehet mondani, hogy "Ez igen, egy táncnak ilyennek kell lennie".

A zenéről és a hangulatról a Shake együttes gondoskodott és be kell vallanom, nagyon is jól végezték a dolgukat. A szünetek nem voltak olyan hosszúak (leszámítva az éjfél utáni pihenőt), s egészen zárásig táncoltak az emberek. Nem csak a hagyományos báli zenét játszották, hanem különböző "modernebb" feldolgozásokat is. ("A táncparketten frenetikusan táncoltak a jelenlegi és a volt diákok." - jegyezte meg az egyik egykori osztálytársam, akivel a bálon futottam össze.)A létszám persze folyamatosan fogyatkozott, az emberek mentek tovább bulizni, vagy nézni a tévében a tragédia újabb híreit (2003. február elsejét írunk), illetve a Palotai koncert is eléggé nagy konkurenciát jelentett. Mindezek ellenére elég nagy számú ember maradt ott zárásig, vidáman átbeszélgetve/táncolva az éjszakát.

Alvás után néhány órával később már ismét a vonaton ültem. A tegnap esti nagyszerű hangulat csak megerősített abban az érzésben, hogy jó ötlet volt a bálra hazajönni. Remélem jövőre is írhatok majd néhány sort erről a rendezvényről.

Bacsi



2003. február 05., szerda 02:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület