CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

 
MOL visszakövetelés - Vép
Többmillió forintot követel vissza a MOL Rt. a Vas megyei Vép önkormányzatától. Az olajtársaság 2001-ben a szükségesnél több iparűzési adót utalt át a községnek. A MOL Rt. minden olyan településtől visszakéri a pénzt, ahol telephelye van, és túlfizetés történt. Egy teljes utca felújítása. Ennyit jelent Vép számára az a csaknem öt és fél millió forint, amelyet a MOL Rt. kér vissza. Az olajtársaságnál egy belső ellenőrzés mutatta ki: 2001-ben a szükségesnél szinte mindenhol több iparűzési adót számoltak el azoknak a településeknek, amelyeken telephelye van a MOL-nak. Az önkormányzatokat váratlanul érte, hogy a tavaly elköltött pénzt most vissza kell fizetni. A vépi önkormányzat kompromisszumos megoldást talált. A megegyezés alapján nem fizetik vissza az átutalt összeget, hanem beszámítják a 2003-as év adóelőlegébe. Így az öt és fél millió forint az idei évet terheli. A 440 millió forintból gazdálkodó Vép önkormányzata a fejlesztésekre szánt keretet csökkenti idén, akad azonban olyan település is amelyik csődhelyzetbe kerül, ha visszafizeti a MOL követelését. Ezekkel az önkormányzatokkal tárgyalások útján egyedi megoldásokat keres az olajtársaság.

Önkormányzati biztos a kórházban - Sopron
Februártól önkormányzati biztos felügyeli a Soproni Erzsébet Kórház működését. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az intézmény adósságállománya megközelíti a félmilliárd forintot. Az önkormányzati törvény szerint az intézmények 50 millió forintos adóssága esetén kötelező az önkormányzati biztos kinevezése. Kalmár István alpolgármester szerint jelenleg az adósság halmozódásának megakadályozása a cél. Pályázatok útján eddig már 70 millió forintot nyertek erre a célra; további állami forrásokat kaphat az önkormányzat, ha megakadályozza, hogy az intézmény a továbbiakban is havi 15 millió forint veszteséget termeljen. A kórház vezetése átszervezésekkel próbálja enyhíteni a deficitet. Dr. Baranyai Tibor igazgató úgy véli: az adósságrendezéssel kapcsolatos átszervezések sem a betegellátást, sem a dolgozók munkahelyét nem veszélyeztetik.

Életveszély - Balaton
Tilos a Balaton jegére lépni, mert a vastag hó miatt nem látni az enyhébb idő miatti repedéseket és vizesedéseket. A Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság ügyeletese  elmondta, hogy a korábban kijelölt jégpályákat is hó takarja, így azokat sem lehet használni. A Balatont borító hó vastagsága átlagosan 30 centiméter,míg a jég többnyire 17 centiméteres; az öblökben, a sekély, part menti részeken ennél  vastagabb, a víz alatti forrásoknál pedig jóval vékonyabb is lehet.

Beruházás - Szlovákia
Szlovákiában nyitja meg új autógyárát a Peugeot-Citroen. A 700 millió eurós  beruházásra lengyel és magyar városok is pályáztak,így Tatabánya is. A Komárom-Esztergom megyei kistérségnek nagy szüksége lenne arra,hogy egy  újabb munkahelyeket teremtő cég telepedjen le itt.

Hólánc - Nyugat-Dunántúl
2001 decemberétől Magyarországon is kötelező a hólánc, ha az időjárási viszonyok ezt megkövetelik. A határátkelőhelyeken  tábla is figyelmezteti erre a belépőket. A soproni átkelőn eddig mindössze kétszer nyittatta ki a táblát a Megyei Köútkezelő Vállalat, legutóbb a tavaly decemberi ítéletidőben

Kész a kórház - Siófok
Befejeződött a Siófoki Kórház teljes felújítása. A 800 milliós  beruházással mostantól 353 ágy áll a gyógyítás szolgálatában, márciustól pedig megkezdheti működését az új krónikus osztály is.

Átalakítás - Tatabánya
Átalakításokat terveznek a tatai városi kórházban is. Az intézmény vezetése a 60 ágyas belgyógyászatot, valamint a szív-és érrendszeri betegeket ellátó részleget  akarja fejleszteni. A tervek szerint a jövőben új épülettel is bővítenék a kórházat. A beruházás összköltsége az előzetes számítások szerint eléri a 4-500 millió forintot. Bár Tata önkormányzata, valamint a környék települései már sokszor támogatták a kórházat, ezt az összeget csak pályázati forrásból tudják előteremteni.

Haladék a mentőállomásnak - Sopron
Az új esztendő beköszöntével napról napra kétségesebbé vált a Mentőszolgálat helyzete, hiszen az ÁNTSZ adta haladék lejárt, az Árpád utcai épület működését bármelyik pillanatban megvonhatja a tisztiorvosi szolgálat.  100 Ft-os, jelképes bérleti díjért cserébe az Országos Mentőszolgálat használhatná a kórház területén a volt gyógyszertár épületét. A mentőszervezet azonban még nem írta alá a szerződést. Szívesebben maradnának az Árpád utcában s újabb 3 hónapos haladékot kértek. Ez veszélyezteti a város ellátását-nyilatkozta Dr. Molnár Ágnes, a soproni önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke.

Helyreállítás - Gönyű
Elfogadta a gönyűi postakocsi fogadó felújításának terveit A Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal. A másfél milliárd forintos beruházás során szeretnék eredeti állapotába visszaállítani az épületet a tulajdonosok, ám konferenciaterem, fogadó, wellnesközpont és szálloda is működik majd a több mint 3 hektáros területen.

Repedés a tűztornyon - Sopron
Egy átvizsgálás során 5 méter hosszú repedést fedeztek fel szakemberek a soproni tűztornyon. Az eddigi eredmények szerint a repedés a torony enyhe dőlése miatt keletkezett. A vizsgálatot végző építészek úgy vélik: az 58 méter magas épület talapzata rosszul illeszkedik a római korból származó városfalakhoz. További problémát jelent, hogy az alapokat korábban többször megerősítették, azonban ezeket a munkálatokat nem végezték kellő pontossággal. Nagyobb veszély egyelőre nem veszélyezteti város jelképét, a vizsgálatokat azonban folytatják.
 



2003. február 05., szerda 21:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület