CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Közösségek - bálok, farsang táján

    Jó ideje már nem múlik el hétvége báli esemény nélkül. Egyesületek, baráti körök és társaságok, jótékony céllal, vagy csak saját maguk örömére bálokon találkoznak. A hétvégén Sopronban és környékén több bált is tartottak

Pinkellball-batyusbál
    1992 óta évente több százan vesznek részt a Sopron és környéke Német Kultúrklub évenkénti batyus-bálján, amelynek idei alkalma szintén a szokásos évi közgyűléssel kezdődött.

Batyusbál lesz, kétségtelen...

    Több, országosan is jegyzett kultúreseményt köszönhet a város a soproni németajkúak kultúrklubjának. Számos, rangos esemény mellett, a nemzetközi kórustalálkozó, és harmonikások nemzetközi találkozója több száz hazai és külföldi vendéget hozott városba, ugyanakkor a közel 400 tagot számláló egyesület egyfajta missziós szerepet is felvállalt azzal, hogy a testvérvárosi kapcsolatok ápolásán túl, számos, külföldi, német nyelvterületek élő tagja révén, a kultúra értékteremtő erejével tölt be közvetítő szerepet.
    Bad Wimpfen várossal való baráti találkozó és kapcsolattartás, adventi, óévbúcsúztató koncertek, közös Márton-napi libavacsora, págai, erdélyi, spanyolországi, tokaji kirándulások, az Eisenstad-tal kötött testvérvárosi szerződés különvonatának szervezése, és közreműködés a városi ünnepségen, a Bánfali Óvoda óvodásaival, valamint a Fenyő téri és a Hunyadi János Evangélikus Általános iskola diákjaival szervezett közös programok, csupán néhány a soproni és Sopron környéki Német Kultúrklub múlt évi, sikeres programjai közül.

    Az idénre tervezett nemzetközi kórusfesztivál és egyházzenei fesztivál is a városi kulturális rendezvények kínálatát tenné színesebbé, és a kultúrmisszió nemes céljait szolgálná…, ha megrendezését nem veszélyeztetné a tíz éves kultúrklub nagy rendezvényeit támogató német önkormányzat egyelőre bizonytalan anyagi helyzete, amely – úgy tűnik –, hogy a pályázás lehetőségeitől is megfosztja az egyesületet – hangzott el Krisch Magdolna elnök beszámolójában.

Krisch Magdolna, a Sopron és Környéke Némez Kultúrklub Egyesület elnöke

    Az elnök úgy gondolja, hogy a kultúrklub eddigi tevékenységének tagjai részéről történő, és új tagfelvételekben is megjelenő támogatottsága, a hagyományos adventi, előszilveszteri koncertek mellett az egész évet átfogó rendezvények sikere, látogatottsága, és külföldi visszhangja egyaránt azt igazolja, hogy szükség van arra, amit tesznek

Ez a tudat és az együttlét is hozzájárult a Sopron és környéke Német Kultúrklub Egyesület hagyományos Pinkellball-batyusbál egész estét betöltő, jó hangulatához, akárcsak Kostevc Ernő zenéje és a Fenyő-téri Általános Iskola diákjainak produkciója.
    A bálon fellelhető volt az Országos Német Kisebbségi Önkormányzat kiadásában megjelent Deutscher Kalender 2003, amelyben a Sopron és Környéke Német Kultúrklubról, megalakulásának tíz éves évfordulójára emlékező képes összeállítás olvasható.
    Közeljövőről szólva az elnök elmondta, hogy 2003-as évi programjukban a már említett fajsúlyos események mellett március 9-én a tarjáni és ágfalvi német zenei egyesületekkel közösen szervezett tavaszköszöntés az időben legközelebbi programja a soproni német kultúrklubnak.

Adomány az Erzsébet-kórház javára
    Tíz éves hagyománya van a megye települései által felváltva szervezett földhivatali megyebálnak, amelyet idén a Soproni Földhivatal a Szélmalom étteremben rendezett meg. A társasági eseményen résztvevők nem első alkalommal vállalták fel valamely jótékony cél szolgálatát. Idén a bál bevételét, közel 300 ezer forintot – amint azt Fabó Károly, a Soproni Földhivatal vezetője, a rendezvény fő szervezője elmondta – a soproni Erzsébet Kórház Ápolásért Alapítványának adományozták, azzal a szándékkal, hogy a soproni ápolók áldozatkész munkáját segítség. Az adományozó okmányt Dr. Winiczai Zoltánné, az alapítvány elnöke személyesen vette át a bálon.

Hagyománőrző undiak
    Az alig 360 lakost számláló Und település értékeihez és hagyományaihoz való ragaszkodását mi sem bizonyítja jobban, mint az 1974 óta folyamatosan működő gradistyei horvát tánccsoportja, amelynek hatvan táncosa új, szemet-szívet gyönyörködtető népviseletben, színvonalas műsorral, éjféli nagy sikerű táncházzal köszöntötte az Undi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és az Undi hagyományőrző egyesület szervezésében hétvégén Nagycenken tartott horvát bált. Hat éves hagyománya és az országhatáron túlterjedő híre-neve van az eddig Vas megye különböző településein megtartott teltházas horvát báloknak. A nagycenki Kastélyszállóba a több mint 150 résztvevő közül ezúttal is sokan érkeznek a régióból – Szentpéterfáról, Nardáról, Mosonmagyaróvárról, Fertőhomokról – és határon túlról – Ausztriából, Szlovákiáról – is. A bál bevételével a hagyományőrző undi horvát néptánccsoportot támogatják a szervezők.
T.É.



2003. február 09., vasárnap 21:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület