CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Egymilliárd a Magyar Művelődés Házára

Egymilliárd a Magyar Művelődés Házára
Átadás két év múlva, a színház jubileumi esztendejében

Kevesen emlékeznek már a tíz évvel ezelőtti Petőfi Színház üresen tátongó széksoraira. Amióta az Arizona Színház egykori társulata – véletlenül – gondolt egy nagyot, alaposan megváltozott a soproni színházi élet. Erről és a művelődési ház kezdődő felújításáról kérdeztük Nyerges Ferencet, a Pro Kultúra Sopron Kht. igazgatóját.

„Kilenc éve a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényén kezdődött, amikor az Arizona Színház társulata kabaréműsorral lépett fel Sopronban. Kiss Csaba, a Petőfi Színház egyik szervezője szegezte nekünk a kérdést, nem lenne-e kedvünk rendszeresen fellépni Sopronban. Igent mondtunk. A reneszánsz társulat színházalapítási kudarca után a fővárossal közösen működő színház létrehozásának gondolatát Hirschler Rezső polgármesternek vetettük fel. Jó helyen és jókor tettünk ajánlatot. Ugyanis a város színházalapítás nélkül aligha kapta volna meg az államtól a színház felújítására kért százmillió forintot. Az önkormányzati tárgyalásokat követően közgyűlési határozattal 1991. október 15-én megalakult az önálló soproni színház, a furcsa nevű és tiszavirág életű Arizona Színház a Soproni Petőfi Színházban. Mivel az Arizona  1993 tavaszán feloszlott, a színház önálló társulattá válhatott. A felújítás óta, 1992 decemberétől vagyunk itt. A kilencedik évadot kezdtük.
A városvezetők jóvoltából 1997 óta, az itteni kultúráért tevékenykedő közhasznú társaságként, Pro Kultúra Sopron Kht.-ként működünk. 1997 őszén átvettük a Liszt Ferenc Művelődési Ház, a mai Magyar Művelődés Háza működtetési feladatát. Gazdaságilag, technikailag és adminisztratív tekintetben integrált szervezetként, a színházzal karöltve, de szakmailag önállóan szervezzük egyre gazdagabb és sokrétűbb kulturális programjainkat.
A Pro Kultúra Sopron Kht. és a város közös, a Phare CBC és a Gazdasági Minisztérium által pályázat útján támogatott, egymilliárd forintot meghaladó nagyberuházása, a több funkciós művelődési ház egy évig tartó felújítása, bővítése reményeink szerint a jövő év elején megindulhat. A tetőtérbe kerül a Széchenyi Istvánról elnevezett 800- 1000 személyes plenáris terem, amely konferenciák megtartására, de reprezentatív városi eseményekre is alkalmas lesz. Az épület visszakapja klasszikus eklektikus küllemét. A szemet szúró, sok vitát kiváltó alumínium borítás lekerül a falakról, a Templom utcai főbejáratot néhány méterrel előbbre visszük. Marad a Liszt hangversenyterem és a Petőfi Kamaraszínház. Egy éttermet, a kaszinó helyén pedig sörözőt létesítünk. A könyvtár helyére felköltözik új koncesszióval az európai színvonalúra formált játékkaszinó. Ami a nevet illeti, megtartjuk a Magyar Művelődés Háza elnevezést, amely alatt a Soproni Konferencia és Kulturális Központ kiegészítés áll majd. Jó lenne, ha Sopron mind idegenforgalmi-turisztikai, mind kulturális szempontból a régió központjává válhatna.
Amennyiben a beruházás az eredeti tervek szerint halad, úgy 2002 tavaszára, a tizedik színházi évad, a Pro Kultúra Sopron Kht. megalakulásának ötödik évfordulóján átadjuk a megújult kulturális intézményt” – mondta Nyerges Ferenc igazgató.

Török Magda



2000. szeptember 28., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület