CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mátyás király Bécsben - a Közép-Európa gondolat megvalósításának első szép kísérlete

"Ki Béccsel és Újhellyel nem úgy cselekedék mintegy ellenség, hanem úgy, mint egy kegyelmes atya, mert őbennük nagyon sok épületeket mívele, kinek dicséretes jelensége mind e napiglan Bécsben és Újhelyen megtaláltatik..." (Székely István)

 A veszprémi Új Horizont kiadásában 2002-ben jelent meg újból Mátyás király Ausztriai uralmának emlékeit bemutató könyv, amelynek kapcsán a soproni Kálvin Körben Juhász László újságíró, történész tartott előadást.
    " Most érkezett meg hozzám Mátyás király Bécsben című könyved, és mondhatom, hogy sok örömöm telt benne. Gazdag anyaga, jó olvashatósága, a kitűnő dokumentum-összeállítás a könyv végén, mind-mind nagy örömömre szolgált. Nagyon remélem, hogy kutatásaid eredménye itthon is leszűrődik lassacskán…" - írta Ilja Mihály Szegedről a Mátyás királyról szóló könyv szerzőjének, levelezőlapon 1985-ben, Münchenbe.
    Ilja Mihály kívánsága teljesült, igaz, hogy közben tizenhat évnek kellett eltelnie…

 
    Juhász Lászlót 1956-ban a történelem vihara sodorta nyugatra, ahol 1991-ig a Szabad Európa Rádió munkatársa – bécsi tudósítója, majd a müncheni központ szerkesztője – volt. Fontosabb állandó műsorai voltak a Barangolás a magyar múltban, a Tiszta forrás, a Lármafa és a Protestáns világ. 1993-94 között a MTV hírigazgatója, majd 1996-tól a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumának alelnöke volt. 1972-ben jelent meg első könyve: Bécs magyar emlékei, majd Várvidék címmel megírta Burgenland első magyar nyelvű történelmi útikalauzát (1976). További művei: Magyarok az Újvilágban (1979), A Héttoronyból Kufsteinig (1982), Barangolás a magyar múltban. Több történelmi dokumentumfilmet is készített a magyar televízióban és a Duna TV számára.
    Bécs magyar emlékei című könyvének adatgyűjtése közben vált számára vonzóvá Mathias Rex bécsi uralmának témája. Mint mondta a korszak feldolgozását sürgette az a felismerés is, hogy Bécs városának a 19. század végén kiadott sok-kötetes történetében mindössze pár sor jutott az 1485 és 1490 közötti időszaknak. A magyar történelmi művek sem adnak átfogó képet arról a korszakról, amely Hunyadi Mátyás élete utolsó öt esztendejének a feléről, pontosabban a Bécsben töltött 26 hónapról – 1487 novembere és 1489 tavasza közötti időszakról – szól.
    1985 júniusában volt félezer éve, hogy Hunyadi Mátyás, féléves ostrom után, a bécsi nép örömujjongása közepette bevonult Bécsbe.
    Erről a történelmi évfordulóról, akkoriban sem a magyarországi sajtó, sem a könyvkiadás, de még egyetlen kiállítás sem emlékezett meg. Érdekes módon a magyar ostromló sereg előtt meghódolt bécsiek utódai nem voltak a magyarokhoz hasonlóan "feledékenyek." Az évforduló alkalmából, 1985 nyarán kiállítás nyílt a bécsi városházán, és Isabella Ackerl tollából egy kisebb könyv is megszületett.

    A több mint félezer évvel ezelőtti bécsi események, alapos kutatási eredmények alapján történő felidézése során Juhász László több tanulságos következtetést is levont:

    Például számos jel utalt arra, hogy Hunyadi Mátyás nem akarta magyarrá tenni Ausztriát, hanem olyan közös birodalmat kívánt megteremteni Közép Európa magyar, osztrák, cseh és más nemzetiségű lakói számára, amely elég erős ahhoz, hogy a török hódítást visszaszorítva megvédje a terület keresztény kultúráját, és feltartóztasson minden, nyugatról, vagy keletről jövő terjeszkedési kísérletet.

    Miután Bécs polgármestere és városi tanácsa 1485. június 6-án letette a hűségesküt a magyar királyra, a város igazgatásában nem történt lényeges változás. A városi tanácsban egyetlen magyar vett részt: Szapolyai István királyi helytartó személyében. Június 12-én az utolsó császári zsoldos is elhagyta Bécset, és ezzel a város élete visszakerült a régi kerékvágásba. Mátyás a hadsereg készletéből, valamint az árurejtegető kalmároktól elkobzott élelmiszerekből gyorssegélyt nyújtott a lakosságnak, megszüntette az ínséget, és utasítást adott a megsérült városfalak kijavítására. Jellemző Mátyásnak a bécsi polgárság iránti jóindulatára az a rendelete, amely felszólítja a földesurakat, hogy a háború és a rossz termés miatt, három évre visszamenőleg engedjék el a bécsi bortermelők szőlő-dézsmáját. Az uralkodó a város privilégiumait megerősítő díszes oklevél záradékában figyelmezteti mindazokat, akiknek kedves az, hogy elkerülhetik az ő neheztelését, hogy Bécs városát jogaiban ne szorongassák, búsítsák, vagy zaklassák.
    Juhász László arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes megvizsgálni, azt, ahogyan Mátyás emléke halála után tovább élt Ausztriában. Mátyás úgy maradt fenn az osztrák nép emlékezetében, mint egy lovagias, bőkezű, igazságos uralkodó. Ha az utókor nem tisztelte volna Ausztriában Hunyadi Mátyás emlékét, nem ragaszkodott volna a tőle kapott ajándékokhoz, mint a bécsújhelyi Corvin kehely, a Pitteni kupa és több, a magyar király személyével összefüggésbe hozott tárgyakhoz.
    A gyűlölt uralkodóknak szobrot sem szokás állítani , márpedig Mátyás életnagyságú lovasszobrát a bécsújhelyiek csaknem 300 évig őrizték a város Szent György templomában. A szobor későbbi eltávolítása pedig, az ausztriai Mátyás-szemlélet átalakulására utal. II. József uralkodásának kezdetén a magyar király kultusza bizonyára zavarta a császár egységes birodalmi koncepcióját, amelyet központosítással és németesítéssel igyekezett megvalósítani, különben nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért távolítatta el Graf Franz Josef Kinsky az 1780-as évek elején a templomból a szobrot és ásatta azt el a bécsújhelyi katonai akadémia parkjában, amely még ma is ott rejtőzik, valahol a szobordöntő Kinsky gróf mellszobra közelében.


- Helytelen lenne Mátyás ötéves bécsi kormányzását magyar uralomnak tekinteni, sokkal inkább beszélhetünk a Közép-Európa gondolat megvalósításának első szép kísérletéről. Bécsnek büszke vára, tehát nem nyögte Mátyás bús hadát, ahogy a Himnusz írója tévesen gondolta, hanem haszonélvezője volt a magyar király humanista politikájának. Miután meghalt Mátyás király, nem csak az igazság volt oda, de a birodalmat összetartó erő is. Nemes alakja azonban tovább él a Kárpát-medence népeinek emlékezetében, népmeséiben, mondáiban, és emléke ma is ápolja az együvétartozás érzését - foglalta össze könyvének fő tanulságát Juhász László, aki "ráadásként" Mátyás Erdélybe vezető származásának ismert és feltételezett elméleteiről is szólt.

T.É.



2003. február 10., hétfő 23:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület