CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

“Csináld! …de tudd azt…” - avagy a kábítószer fogyasztás következményei

    A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Karán, “A kábítószer fogyasztás következményei”, avagy “Csináld! …de tudd azt…” című teltházas előadáson világos és érthető módon ismerkedhettek meg a diákok, a jövő szakemberei a kábítószerfogyasztás kialakulásának okaival, következményeivel, a pszichiáter tapasztalataival és a probléma realitásával egyaránt. A szervezők, a szakmában elismert előadó, és a hallgatóságon kívül a délután vendége volt  Bence, a kábítószer fogyasztásából kigyógyult fiatalember is, aki saját tapasztalatairól számolt be a jelenlévőknek.
     Társadalmunkban sokan élethelyzetük miatt, a felejtés vagy a jobb közérzet elérése végett alkoholhoz, cigarettához, kábítószerekhez nyúlnak.

    - A Nagycsaládosok Országos Egyesülete Soproni Tagegyesülete egy beszélgetős sorozatot indított “Együtt könnyebb” címmel. – mondta Dr. Árvay Györgyné, az egyesület elnöke. Olyan, mindenkit érdeklő témákról, problémákról szóló előadásokat szerveznek, amelyekről nagyon keveset tudnak, hallanak az emberek, és amelyekről,  nagyon jó volna sokat beszélgetni.
   A szülőknek kellő időben észre kell venniük, hogy mire van szüksége a gyerekükhez, hogy kiegyensúlyozott lelkületű, egészséges ember fejlődjön belőle. Meg kell ismertetni a szülőkkel, illetve a kamaszokkal, hogy milyen veszélye van a különböző szenvedélybetegségeknek. Úgy gondoljuk, hogy egy–egy ilyen összejövetel mindenki számára hasznos lesz.

-  A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Karán elhangzott előadás egy olyan rendezvény, amely nemcsak a nagycsaládosokat érinti, hanem a főiskolánkra járó szociálpedagógus hallgatókat is, kiknek eljövendő munkájukban fontos szerepet fog játszani az elhangzó témák ismerete – vélte Závoti Józsefné, főiskolai adjunktus, aki hozzáfűzte:
- Fontosnak tartottuk, hogy diákjaink a tananyagon kívül, olyan autentikus, hiteles, a gyakorlatban eredményesen és hatékonyan működő szakembereket ismerjenek meg, akik a napi munkájuk tapasztalatait is átadhatják. Ma Magyarországon az egyik legkiválóbb szakember e téren Dr. Csernyus Imre, az Országos Pszichiátriai Intézet pszichiátere, aki az egyéniségével, sajátos, speciális módszereivel ezeknél a nagyon elesett, nagyon felkarolandó, de az akaratukra mindenképpen építő fiatalokkal igen eredményesen foglalkozik. Nagyon örülünk annak, hogy a sűrű szakmai elfoglaltsága mellett az első szóra, közös felkérésünkre elfogadta meghívásunkat.
- Az előadás nagyon sokakat érinthet. – válaszolt Dr. Csernus Imre, aki tizenegy éve foglalkozik kábítószereket fogyasztó emberekkel. Potenciális segítőkhöz jöttem, akik feltehetően szembe fogják magukat találni ezzel a problémakörrel; egy adott segítői hozzáállást mutathatok, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a drogozás milyen lelki, testi következményekkel járhat. A – mai divatot, gondolkodásmódot, nemtörödömséget, közömbösséget is taglaló –  előadások során, a kábítószerproblémával kapcsolatos olyan hatékony hozzáállás tanulható meg, amely minimalizálhatja a kudarcot.

- Kezdetben én is azt mondtam, hogy ne narkózzanak, de rájöttem, hogy ez hatástalan. Aki drogozik annak eleve egy Robin Hood-i mítoszt kereső magatartása van, tehát ami tilos, az jó lehet, de közben nemcsak tilos, hanem jó is. megértetni pedig azt kell mindenkivel, hogy csak az első lépcső jó..., ami azután következik az elképzelhetetlenül és kimondhatatlanul rossz, egyénre, környezetre, társadalomra egyaránt.

b.boti
 



2003. február 19., szerda 23:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület