CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Emlékek és hagyományok

Emlékek és hagyományok
A barokk az ezeréves magyar állam történetében

A MTESZ – fontos feladatának tekintve a kulturális örökségünk részét képező és azt jelentős mértékben meghatározó tudományos-technikai örökségünk ápolását, közkinccsé tételét - 1998-ban kezdeményezte Magyarország csatlakozását az Európa Tanács előző évben meghirdetett Az európai kulturális utak programjához. E program célja az, hogy az egyes tematikus útvonalakat országhatárokon átnyúlóan, nemzetközi összefogásban feldolgozva, az európai kultúra egységét hangsúlyozza.
A nyugat-európai kultúrturizmus tematikus útvonalai közül a Barokk utak hálózata nyújtja az egyik legkézenfekvőbb csatlakozási lehetőséget. A MTESZ Tudomány- és Technikatörténeti Bizottsága és kongresszusi irodája, a Conference Tours Kft. elképzelésük megvalósítására első gyakorlati lépésként – csatlakozva a millenniumi megemlékezésekhez – A barokk az ezeréves magyar állam történetében címmel rendezvénysorozatot indított útjára, az adott régió barokk emlékeinek és hagyományainak megismertetésére.
A rendezvénysorozat október 2-4. között Győrben lesz. Az előadások helyszíne a MTESZ-székház (Szent István u. 5). Számunkra kiemelten is érdekesnek ígérkezik az október 3-i előadássorozat. Délelőtt dr. Askercz Éva művészettörténész A XVII-XVIII. századi soproni polgári élet és háztartás emlékeiről, délután Szemrédi József turisztikai tanácsadó a Nyugat-Dunántúli Régió idegenforgalmi koncepciójáról tart előadást. A nagyszabású rendezvénysorozat része a Barokk zenei est. Bach h-moll miséjét a Győri Filharmónikus Zenekar Medveczky Ádám Liszt-díjas érdemes művész vezényletével a Győri Bazilikában adja elő. Október 4-én két kirándulás szerepel a programban. Az első útvonal résztvevői Nemeskért, a másodiké Fertődöt, Fertőszéplakot és Sopront is felkeresi.
A győri rendezvény szervezését a MTESZ Győr- Moson-Sopron Megyei Szervezete és a Családi Intézet vállalta fel a Conference Tours Kft-vel együttműködve. A nagyszabású program lehetővé teszi a barokk út magyarországi szakaszának megrajzolását, bekapcsolását az idegenforgalomba.
A rendezvény támogatói: a Gazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Rt., a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a rendező városok önkormányzatai.

Kelemen Endréné



2000. október 02., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület