CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 12., vasárnap, Pongrác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Érbetegség, mint népbetegség

Az érbetegség mint népbetegség vezetõ halálozási ok
Évente száz körüli mûtétet terveznek
 
 

Új profillal bõvült a soproni Erzsébet-kórház sebészet-traumatológiai osztályának ellátása. 2000. január elseje óta dr. Németh József adjunktus, sebész-érsebész szakorvos látja el a régió érbetegeit, akik korábban Gyõrben, illetve az ország más városaiban kerestek gyógyulást. Túl az év legelsõ sikeres érsebészeti mûtétjén, az 1982-tõl praktizáló, a Gyõri Megyei kórház önálló érsebészeti osztályáról érkezett szakorvost az általános tudnivalókról kérdeztük.

- Az európai színvonalú soproni kórház sebészeti osztályán minden feltétel adott, hogy az eddig nagyon hiányzó érsebészeti ellátás jól mûködhessék. A pillanatnyilag hiányzó mûszerek beszerzését a kórház vezetése a legmesszebbmenõkig támogatja.

- Mit kell tudni az érsebészetrõl?

- Leegyszerûsítve, feladatunk az elzáródott, beszûkült erek tisztítása, illetve ezek mûérrel vagy saját vénával való áthidalása. A beavatkozások elsõdleges célja az eredeti vérkeringés helyreállítása. Az érbetegség mint rendszerbetegség, a szervezet valamennyi erét érintheti. A szív, a fej, a nyak, a has verõerei ugyanúgy megbetegedhetnek, mint a láb vagy a szem erei. A fejen kívüli, valamint a derék alatti vérszakaszokaszok kezeléseit, szükséges operációit végezzük. A fej, a szív, a mellkas ellátása speciális gyógyító centrumokban történik.

- Fogalmazhatunk úgy, hogy az érbetegség népbetegség?

- Sajnos igen. Negyven éves kor felett a vezetõ halálokok között áll. Mindez a helytelen táplákozás és a nem megfelelõ, mozgásszegény életforma eredménye. A statisztikák tükrében a hatvanezer lakosú Sopronban ezernél is több vizsgálat jön szóba évenként. Egyelõre megközelítõleg száz helyreállító mûtétet végzünk. Betegeink a sebészeti osztályon kapnak elhelyezést.

- Milyen módon juthatnak a betegek az érsebészeti vizsgálatra?

- A háziorvosok a panaszok, a diagnosztikus vizsgálatok eredményei alapján küldik a beteget az érsebészhez.

- Naponta lesz rendelés?

- Egyelõre szerdánként 12 és 14 óra között, a 99/312-120-as központi szám 124-es mellékén történt elõzetes bejelentkezés alapján. Az ambuláns ellátás a kórház fõépületének földszintjén, a sebészeti rendelõben zajlik. A mûtétek mellett pillanatnyilag erre van kapacitásunk, igény esetén azonban lesz lehetõség a bõvítésre.

- Milyen gondolatokkal érkezett a soproni kórházba?

- Mivel az érbetegek ma sem kapják meg az idõbeni, minõségi ellátást, figyelemre méltó eredmény, hogy a megyén belül szélesedik a róluk való gondoskodás lehetõsége. Számomra a kórház új profiljának létrehozása egyfajta szakmai kihívás. Korábbi munkahelyemmel, a gyõri érsebészettel, volt kollégáimmal a betegek érdekében továbbra is jó szakmai kapcsolatot kívánok fenntartani. Magánemberként vannak még gondjaim, mert bár feleségem és három lányom barátkozik már új otthonával, erõsen kötõdnek Gyõrhöz.

Visztai Juli



2000. január 18., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület