CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Mi könnyebb?
Grafika: D. Hoffer E.

Mk 2.1-12 Néhány nap múlva visszatért Kafarnaumba. Mihelyt elterjedt a híre, hogy a házban van,annyian összejöttek, hogy még az ajtó előtti téren sem fértek el. Hirdette nekik az igét. Közben hoztak egy bénát, négyen cipelték. Mivel a tömegből nem tudták eléje vinni, kibontották fölötte a tetőt, és a nyíláson át engedték le a hordágyat, amelyen a béna feküdt. Hitüket látva, Jézus így szólt a bénához: „Fiam, bűneid bocsánatot nyertek.” Néhány írástudó is ült ott. Ezek ilyen gondolatokat forgattak magukban: „Hogy beszélhet ez így? Káromkodik. Ki bocsáthatja meg a bűnt más, mint az Isten?” Jézus lelkében belelátott gondolataikba. „Miért gondoltok ilyeneket magatokban? - kérdezte. - Mi könnyebb? Azt mondani a bénának: Bűneid bocsánatot nyertek - vagy azt mondani: Kelj föl, fogd az ágyadat és menj? Tudjátok hát meg, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására!” Ezzel odafordult a bénához: „Mondom neked, kelj fel, fogd az ágyadat és menj haza!” Az felkelt, fogta a hordágyat és mindenki szeme láttára elment. Mindnyájan ámultak, dicsőítették az Istent, s mondták: „Ilyet még nem láttunk soha.”
A mai evangéliumi részleten végigvonul az ószövetségi gondolat: minden betegség és nyomorúság a bűnök büntetése. Szinte elképzelhetetlenül élesen vágta ketté a világot mind horizontálisan mind vertikálisan a rögzült képzet. Vannak bűnös és bűntelen emberek, ahogyan betegek valamint egészségesek, és előbb-utóbb mindenki bűnössé válik, ahogyan elveszti az egészségét a kor előrehaladtával. Ezt tükrözi a béna bejutási nehézsége, kizártsága, erre utalnak az írástudók gondolatai és tulajdonképpen ebben a szellemben felel nekik Jézus is, amikor összekapcsolja a bűnök bocsánatát a test gyógyulásával.
Mégis határozott különbséget érzünk a Mester válasza és a szövetségi gondolat között: egyrészt maga Jézus mondja: melyik (mi könnyebb)? Ő választja szét egymástól az addig összekapcsolt részmondatokat. Ugyanaz a test fordul a béna felé, hogy meggyógyítsa, mint amelyik majd a kereszten szenved és meghal, hogy megbocsássa, megbocsáthassa a bűnöket (az összes bűnt, a maga elképzelhetetlen mennyiségében). Azon keresztények, akik időről időre megfürdenek, megfürödhetnek a bűnbocsánat tisztító forrásában, vajon gondolnak-e valaha arra úgy igazán, komolyan, hogy mi lenne enélkül, mit lehetne igénybevenni, mivel lehetne "pótolni", pszichológiailag részlegesen kompenzálni a teljes bűnbocsánat kegyelmét? Tudjuk-e, hogy a szavak elhangzásakor ("Bűneid megbocsáttattak, menj békével!") mi is ott állunk az immár fedél nélküli ház padlóján (megbontották az eget, hogy beférjünk), még kicsit remeg a terheléshez nem szokott végtag izomzata, vakít a fényesség, hitünk meg-meginog a végtelen szeretet láttán: igaz lehet-e ez? És Jézus, hogy a válasz teljességéhez közelebb juthassunk, visszakérdez: mi könnyebb?
Minden más pedig, ami utána következik, vagy természetes folyomány, vagy erőszakos ellentmondás.
- DI -



2003. február 21., péntek 19:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület