CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Fertő Menti Települési Térségfejlesztési Társulás- TDK-délután Sopronban- Hölgyvilág Klub- Új beléptető rendszer a Földhivatalban- Varga Béla-emléktáblát avattak Börcsön

Fertő Menti Települési Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulása Fülöp Gézát, Fertőd polgármesterét választotta elnökévé. Az 1996-ban megalakított, 21 Fertő menti település önkéntes társulásán alapuló szervezet Fertődön tartott tisztújító közgyűlését, amleyen a 4,6 millió forintos projektről, a befejezés előtt álló  turisztikai fejlesztési programról is tárgyaltak a résztvevők.

TDK-délután Sopronban Tudományos Diákköri Konferenciára készített dolgozatokat bemutató előadói délutánt szervez a Faipari Tudományos Egyesület február 25-én. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán 2002. december 5-én megrendezett Tudományos Diákköri Konferenciára készített dolgozatokat kívánja első alkalommal egy nyilvános előadói délután keretében bemutatni a Faipari Tudományos Egyesület (FATE) 2003. február 25-én 15 órai kezdettel a MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) székházában.
A délután folyamán a következő előadások hangzanak el:
Penkaló Oxána V. okleveles faipari mérnök hallgató (ofmh): Faanyagok színváltozásának vizsgálata lakkozott felületek esetén.
Bális Gabriella, Ábrahám József V. ofmh.: Síkvidéki és hegyvidéki erdei- és feketefenyő faanyagok anatómiai és fizikai sajátosságainak vizsgálata.
Urbán Zoltán, Zágonyi Balázs IV. ofmh.: Nyárfaklónok faanyagának anatómiai és fizikai sajátosságai a termőhely függvényében.
Horváth Balázs, Miklai Gábor IV. ofmh.: A faanyag feszültségi és alakváltozási főirányainak kapcsolata a terhelés orientációjának és az anyagtulajdonságok
függvényében.
Kovács Levente III. ofmh.: Szélkerék készítése és vizsgálata.
Balázs Attila, Csóka Levente IV. ofmh.: Búzaszalma szulfátos-antrakinonos feltárásának vizsgálata papíripari felhasználásra.
Markó Gábor V. ofmh: Fa kompozitanyagok akusztikai hatása a professzionális hangrendszerekre.
Fehér Csaba, Horváth Miklós és Taschner Róbert III.ofmh: Koncertminőségű xilofon készítése.
Orsós Mariann III. faipari mérnök hallgató: A kereskedelemben kapható faipari termékekből játék készítése.
A rendezvény várható időtartama három óra lesz. (Educatio Press)

Soproni Hölgyvilág Klub rendezvényére kerül sor 2003. február 27 -én, csütörtökön, 18:00 órakor, a B. W. Pannonia Med Hotelben. A részvevők "nagy utazásokról" szóló élménybeszámolókat hallhatnak majd a rendezvényen.

Új beléptető rendszer a Földhivatalban  Korszerű számítógépes beléptető rendszert vezettek be a Soproni Földhivatalban, amelyet egy-egy ügyfélfogadási napon átlagosan háromszázan keresnek fel. Az új beléptető rendszerrel megoldódtak az ügyfélfogadást kellemetlenné tevő várakozás, érkezési sorrenddel kapcsolatos problémák. Az ügyfélszolgálatot hatékonyan segítő számítógépes háttértechnika háromnegyed millió forintba került .

Varga Béla-emléktáblát avattak Börcsön  Varga Béla, az egykori Nemzetgyűlés volt elnöke, az amerikai magyar emigráció vezetője, pápai prelátus születésének 100. évfordulója tiszteletére emléktáblát avattak vasárnap szülőfalujában, a Győr-Moson-Sopron megyei Börcsön.
    Az eseményen Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke a lelkész-politikus életpályáját méltatva hangoztatta: az általa képviselt értékrend követendő példa ma is.
- Varga Béla közéleti magatartása, nemzetért vállalt felelőssége arra kötelez bennünket, hogy olyan feltételeket tudjunk teremteni, amelyek helyes pályára állítják a nemzet fejlődését, lélekben, szellemben, erkölcsben egyaránt - szögezte le.
    Varga Béla 1947 nyarán kényszerűségből hagyta el Magyarországot, de az emigrációban is megmaradt a Nemzetgyűlés elnökének.
Az Egyesült Államokban - a diktatúra elől nyugatra menekült magyar képviselőkből - létrehozta a Magyar Nemzeti Bizottmányt, később a Magyar Bizottságot, amelyet az Egyesült Államok kormánya és az ENSZ számos szervezete is elismert.
    Az Országgyűlés alelnöke kiemelte: Varga Béla soha nem fogadta el a diktatúrát, akkor sem, amikor a nyugat már engedékenyebb hangnemet ütött meg hidegháborús ellenfeleivel.
A lelkész-politikus 1990 tavaszán látogatott először haza Magyarországra, akkor adta át a demokratikus törvényhozás jogát az új, szabadon választott Országgyűlésnek.
- Így biztosította az 1947-es Nemzetgyűlés jogfolytonosságát - mutatott rá Dávid Ibolya. Varga Béla egy évvel később - Antall József miniszterelnök hívására - költözött végleg haza.
- Vele hazaköltözött a lehetőség, hogy aszerint az eszmény szerint építsünk ismét hazát, amely megfelel európai keresztény kultúránknak, nemzeti sajátosságainknak, hagyományainknak - mondta Dávid Ibolya.
    Az 1995-ben elhunyt Varga Béla emléktábláját a katolikus templom bejáratánál a belső falon helyezték el.
Az emléktáblát - amelyet a börcsi önkormányzat és Medgyasszay László országgyűlési képviselő állíttatott - ünnepi szentmise keretében Pápai Lajos győri megyéspüspök áldotta meg. (MTI-nyomán)
 



2003. február 25., kedd 00:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület