CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Forma és tartalom
Grafika: D. Hoffer E.

Mk 2.18-22 János tanítványai és a farizeusok böjtöltek. Ezért akadtak, akik odamentek hozzá és megkérdezték: „Miért van az, hogy János tanítványai és a farizeusok tanítványai böjtölnek, a tieid meg nem böjtölnek?” Jézus így válaszolt: „Böjtölhet a násznép, míg vele a vőlegény? Amíg velük a vőlegény, nem böjtölhetnek. De eljön az idő, amikor kiragadják körükből a vőlegényt, akkor majd böjtölnek. Senki sem varr régi ruhára új szövetből foltot. Vagy ha igen, akkor az új szövet kiszakítja a régit és a szakadás még nagyobb lesz. És senki sem tölti az új bort régi tömlőbe, vagy ha mégis, a bor szétveti a tömlőt, és a bor is, a tömlő is tönkremegy. Az új bor új tömlőbe való.”
A böjtnek célja van. Mai, eszközhasználatára nagyon kevéssé érzékeny világunk ezt gyakran elfelejti. Megfeledkezik a legfontosabbról még akkor is, amikor hétköznapi teendőit nagyon is céltudatosan állítja sorba, szervezi meg és teljesíti. Még a legegyszerűbb világi éhezés-táplálékválogatás is - a böjt szót érdemes a lelkiekkel összefüggő energiamegvonás eseteire tartogatnunk - világos céllal indul: fogyókúra, testépítés, betegségek elkerülése és kúrálása, önmagunk és mások formai igényének kielégítése.
Könnyen más, tartalmukat elvesztő szokásokhoz válhat hasonlóvá a böjt: merő formalizmussá merevedik minden, aminek tartalmát elveszítjük (mert péntek, mert kötelező, mert előírás). Ha a farizeusok a böjt célját és nem a szokást nézték volna, akkor nem kerül sor a párbeszédre (s akkor ki tudja, most talán mi sem erről beszélnénk): nem gondolnánk át, hogy a vőlegény jelenléte itt annak a lelki fejlődésnek, Istenhez közelebb kerülésnek a záloga, mint ahogyan ugyanazt a célt szolgálja eredeti formájában a böjt is. Jézus igenis tudta, mit jelent a fogalom, "mire jó", hiszen életfordulókon, nyilvános fellépése előtt és megkísértésekor "használta". Tanácsokat adott tanítványainak (Mt 6,16-18.,17,21.és párh.), rossz példákról beszélt (Lk 18.12), az utódok pedig "alkalmazták" a tanultakat (ApCsel 13,2.,14,23.,2Kor 6.5) Krisztus tudta, hogy akkor lesz szükség a böjtre, "amikor nem lesz itt a vőlegény", amikor új megerősítésre szorul az Atyával vagy éppen a Vele való kapcsolat.
Az új tartalom viszont nehezen tűri meg a régi formákat. A kiürült, kiüresedett lételemek vagy megújításra szorulnak vagy eldobandók. Minden "selejtezés" előtt azonban nagyon átgondolandó, hogy létezik-e az új tartalom, érdemes-e a váltás vagy mi folyattuk ki a tömlő tartalmát, s lett az üres anélkül, hogy a tanítás "repesztette" volna meg a szűkös környezetet, amit mi kínáltunk.
- DI -



2003. február 28., péntek 15:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület