CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Velencében ott a világ

Ha az ember magyar szót hall


Velencében sokan vannak. Velencében ott a világ. Szerdáig még nagyon nagy tömegben, a Karnevál miatt, utána pedig "gyülekeznek" a többiek. A műértők, a festőművészek és festőművész-hallgatók, a szerelmesek, a nászutasok, a sznobok, és mindenki, aki szeretne vagy akar odamenni, illetve akit kötelessége visz oda. (Üzletemberek, idegenvezetők stb.)

Velencében ott volt világ: a japánoktól a sötétbőrű ki tudja, honnan származókig, az indiaiaktól az amerikaiakig, és természetesen, mi magyarok, rengeteg szláv-nemzet-fia, no meg sok német.

Valahogy olyan érzésem volt - gondolom, a velencei kereskedők, vendéglősök és gondolások megerősítenék, és meglehetősen szomorúan erősítenék meg, ha valóban így volt -, hogy idén kevesebb látogató taposta a cölöpökön álló utcák köveit. Amikor már nagyon sokan lettek, úgy délután közepe felé (most, az utolsó karneváli hétvégére, szombatra értve írom ezeket, s jó az összehasonlítási alapom, mert tavaly is épp így, utolsó hétvége szombatján "merültem alá" az őrültködő, vidám, felszabadult, soknációjú tömegbe), akkor se kellett annyi rendőrnek ügyelnie a keskeny utcácskákban zajló gyalogosforgalom folyamatosságának fenntartására, mint egy évvel ezelőtt.

Érdekes, milyen öröm, ha az ember a karneváli Velencében járva magyar szót hall. Más körülmények között biztosan feszélyező, ha kiderül, valaki értette, amit mondtunk, egy idegen országban is (még akkor is, ha nem mondtunk semmi különöset) - de itt, a karneválon örült magyar a magyarnak, ha fény derült egy-nemzethez-tartozásunkra!

Idén a Canale Grande utcájában megkerestük és megtekintettük az egyik épület falára a magasban felszerelt web-kamerát is, hadd lássuk már, amikor a várost neten nézzük, az a kép honnan továbbítódik!

Van egy nagyon szép temploma a városnak, a Jezsuitáké. Nem tudom, hány turista útitervébe iktatódik be ez épület felkeresése, mert eléggé távol esik a legforgalmasabb helyektől... Én mindenkinek ajánlom! Elkápráztató a falak díszítése, halk zene szól mindig... egyszerűen muszáj leülni, és csak úgy létezni ott... elmélkedni, imádkozni, meditálni, Velence-ábrándokat ábrándozni, vagy... komoly művészeti szempontok alapján szemlélni... de... oda el "kell" menni! Délutánokon 16.00 órától van a nyitvatartás, a délelőttit elfelejtettem...

A templom előtti téren egy közkút van, padok is, meg lehet pihenni. Ha pedig dél és kettő között üldögélünk ott, pihenve a sok járkálás után - megmártózhatunk egy kicsit a velencei iskolások különböző korosztályainak stílusában, divatfelfogásában, hangulatában. A közeli iskolákból akkor rajzanak ki a gyerekek. (Szombaton is van tanítás.) Először a kisebbek, aztán a tízes éveik elején járók, majd a serdülők, nevetgélő lányok, nagyhangú fiúk.

Furcsa lehet nekik így felnevelődni, folyton kirakatban tudva magukat, hiszen rengeteg a turista a városban... Mire azonban felnőnek, igen öntudatos, magukra adó velencei polgárokká nemesülnek, akik mindig csinosak, adnak magukra, és kihúzottan, emelt fővel, valósággal fensőbbségesen "merülnek alá" a körülöttük jövő-menő turisták közé.

Velence a gyalogosok városa, ez egyértelmű. Mi, magyar városlakók, akik hozzá vagyunk szokva, hogy jön a menetrendszerű helyijárat - legyen az busz, villamos, trolibusz vagy metró -, fél napi gyaloglás után már le-leülünk, elgondolkodván, biztos-e, hogy helyesen döntöttünk, amikor a csinos, divatos, ám alapjában kényelmetlen cipőt vettük magunkra Velencébe. Az ottaniak képesek a legdivatosabb cipőkben róni a korántsem göröngy vagy kátyú nélküli utcákat, húzván maguk után, vagy tolva maguk előtt a kis kerekes bevásárlókocsijaikat, s vonszolván azt lépcsőkön fel, lépcsőkön le - de mi idegenek igazán "edzetlen lábúak" vagyunk az egyenetlen utcák, no meg a sok lépcső "leküzdésében".

Mégis elmegyünk, újra és újra, mert mihelyt megállapítottuk, hazaérvén, hogy mindenütt jó, de legjobb otthon, és hogy piszokul elfáradtunk a gyalogváros becserkészésében, máris tervezgetjük, mikor tegyük újra tiszteletünket a sokszáz éves európai városmatuzsálemnél, ahol a megfelelő időpontokban minden irányból felénk áradó csodálatos harangszó-harmónia megborzongatja a lelket, a reggeli-délutáni, majd késő délután újra leszálló köd elvarázsolja, sci-fi-sen, mesésen valószerűtlenné teszi a látványt, az ottlét pedig... a megvalósulás boldogságával tölti el: ott van a világ egyik legkülönlegesebb városában, ott lehet, része lehet... és... valahogy már ez olyan vonzó.


A kép forrása: www.filmforum.hu/fesztival/

- gyöngyös -



2003. március 03., hétfő 21:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület