CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Hatékonyan, felkészülten az EU-ba - Konferencia és állásbörze az egyetemen

   Gyakoriak és aktuálisak az Európai Uniós csatlakozás következményeivel foglalkozó kérdések. Egy, az egyetem által szervezett rendezvényen, pedig a legidőszerűbbek között természetesen a "Milyen esélyei lesznek a fiatal, kezdő munkavállalóknak az EU-ban?"  kérdés áll.
    E kérdéskör megválaszolásában nyújtott segítséget  a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Hallgatói Önkormányzata és a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetsége (FAGOSZ) kétnapos rendezvénye.

Kép: Dr. Szlávik János, Mőcsényi Miklós, Dr. Schöberl Miklós, Dr. Takáts Péter

    Március 4-én, az EFE házban Európai Uniós csatlakozás és a faipar címmel konferenciát szerveztek az egyetem hallgatói részére. Az előadássorozat megnyitóján Dr. Takáts Péter tanulmányi dékán helyettes hangsúlyozta: az egyetem szakértelmet és lehetőséget nyújt a fiatal pályakezdő diplomások részére. Fontos  a hazai és külföldi iparral, cégekkel való kapcsolatkialakítás, akikkel együttműködve megfelelően tudják kezelni az alulfoglalkoztatás problémáját.

    A délutánig tartó előadások folyamán Mőcsényi Miklós FAGOSZ főtitkár, Dr. Szlávik János (BME Környezetgazdálkodási Tanszék) egyetemi tanár, Dr. Schöberl Miklós (NYME, FMK) egyetemi docens, Fekete Lajos Falco Rt,. Dr. Boronkai László (NYME, FMK) egyetemi tanár, Dr. Winkler András (NYME, FMK) egyetemi tanár, Király Zsolt (Gazdasági Minisztérium), György László (ANEST Rt.), illetve Mesics Ferenc (AKE Hungary Kft.) tartott előadást.

    A felszólalások között fő helyet foglalt el az EU csatlakozás és a faipar néhány eleme, különös tekintettel a hamarosan végző faipari mérnök hallgatók információ- éhségére, a környezetvédelemre, a munkahelyi porkoncentráció és a porkibocsátás a faiparban kérdésére, a makro-, ki- és középvállalkozások integrációjának előkészítésére. Az elhangzott előadásokban szó esett a kormányzati szerepvállalásról, illetve a magyarországi faipari gépforgalmazók szerepkörének változásáról is.

    A teltházas előadások után a hallgatók március 5-én részt vettek az egyetem faipari állásbörzéjén. Dr. Varga Mihály, gazdasági dékán-helyettes rövid köszöntője után Magyarország több területéről Sopronba látogatott cégvezetők, cég képviselők fogadták a leendő pályakezdő mérnököket. Az egyénileg folytatott beszélgetések során a különböző faipari tevékenységgel foglalkozó vállalatok mutatkoztak be a gyakorlatra jelentkező hallgatóknak.
    - Fontosnak tartjuk megismertetni a hallgatókkal az Európai Unió adta lehetőségeket – nyilatkozták Horváth Balázs és Raffai Balázs negyedéves okleveles faipari mérnökhallgatók, a kétnapos rendezvény szervezői. Célunk az, hogy az előadásokkal és az állásbörzével felkészítsük egyetemista társainkat arra az új, a még ismeretlen világra, amelyet az EU tartogat számunkra.

b.boti
 
 
 
 



2003. március 05., szerda 21:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület