CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Kiégett a raktár - Holnap: Jókai Anna Sopronban- Útmutatás az egészséges életvitelhez- MDF-klub- 'Fások' selmeci kirándulása: még lehet jelentkezni- Erdélyiek tudományos sikere Sopronban

 Kiégett a raktár Tűz ütött ki kedden késő este a Gála Kerzen Gyertyagyár raktárépületében Sopronban. A szakemberek szerint a tűz keletkezésében nem zárható ki az idegenkezűség. A tűzoltósághoz 21 óra 18 perckor érkezett a riasztás. A soproni mentőegységek 13 kocsival vonultak a helyszínre. A tűzoltók kiérkezésekor a többszáz négyzetméteres raktárépület már teljes egészében lángokban állt, a környéket gomolygó füstfelhő borította be.(Fotó: Alpok TV)

Az épületben nagy mennyiségű gyertyát és mécsest tároltak; ezek, valamint a szintén gyúlékony paraffin elősegítette a lángok továbbterjedését. A robbanásoktól több száz darab műanyag mécsestartó repült az utcára. Az előzetes vizsgálatok szerint gyújtogatás is történhetett. A mentésben a soproni egységek mellett győri, kapuvári és csornai tűzoltók is részt vettek. Az épület teljesen kiégett, a tetőszerkezet beomlott. A kár mértéke valószínűleg meghaladja a 100 millió forintot.

Jókai Anna Sopronban Jókai Anna Kossuth-díjas írónőt látja vendégül Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium díszterme, ahol Az ember a harmadik évezredben gondolatra épülő, író-olvasó találkozóra kerül sor 2003. március 7-én, pénteken 17.00 órakor. A rangos eseményt a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum), a Soproni Kálvin Kör, a Lions Club Sopron, valamint a Rotary Club Sopron.

Útmutatás az egészséges életvitelhez Március 6-án, 17 órakor a Gyermek- és Ifjúsági központban első rendezvénye lesz annak az előadássorozatnak, amely az egészséges életvitelhez kíván segítséget adni. Az ingyenes programon a résztvevők orvosi előadásokat hallhatnak az egészséges táplálkozásról, táplálékkiegészítőkről, vitaminokról, mozgásterápiáról.

MDF-klub Március 7-én, pénteken 18 órára várják azokat a soproniakat, akik a közélet, a kultúra, a társadalom aktuális kérdéseiről kötetlen formában szeretnének gondolatot cserélni. Az MDF-klubot nyitott, rendezvényeire nem csak MDF-tagokat várnak a szervezők a soproni Széchenyi-palotában található székhelyükre.

Fel, Selmecre! Március végén lesz a "Fások" selmeci kirándulása; jelentkezni még március 7-ig lehet. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának és Közgazdaságtudományi Karának hallgatói, a frissen megkeresztelt "balekok" és a "Firmák" részére szerveződik az idei hagyományos selmecbányai kirándulás. A hallgatók március 27-30. között látogatják meg az ősi, ma Szlovákia területén található bányavárost, mely a soproni egyetem elődjének, a bányász, kohász és erdész Academiának adott otthont egészen a 20. század elejéig. Az autóbuszos túrára idén megkeresztelt "balekok" jelentkezhetnek, és olyan "Firmák", melyeknek legalább egy balekja részt vesz a túrán. A várhatóan 9000 forintba kerülő útra március 7-éig jelentkezhetnek a balekok, a firmák pedig március 7-14. között. (Educatio Press)

Tudományos siker Sopronban Szép sikert ért el a Soproni Erdőmérnöki Egyetem vadgazdamérnöki szakának két csíkszeredai negyedéves hallgatója. A távoktatási formában tanuló Szabó Istvánt és Bajkó Csabát dr. Faragó Sándor rektor kérte fel, hogy adott témakörrel vegyenek részt a Tudományos Diákköri Konferencián. Szabó István a császármadár-állomány, Bajkó Csaba a siketfajd-állomány vizsgálatát végezte el a Csíki-havasok területén. Dolgozatukért első, illetve harmadik díjjal tüntették ki őket, és így megelőzték az anyaországi nappali tagozatos kollégáikat. Mindkét dolgozat általános ismertetéssel, az illető fajoknak a világban való elterjedésével kezdődött, ezután rátértek a romániai elterjedésre, hazai kutatók eredményeire, majd a Hargita megyei állomány vizsgálatára. A császármadarak vizsgálatát két mintaterületen: Piricskén és Szécseny környékén végzete Szabó István, a siketfajdokét pedig Ágastetőn Bajkó Csaba. A dolgozatok elkészítését hosszas kutatómunka előzte meg, kétéves vizsgálati anyag feldolgozását végezték el a szakemberek. A populációk vizsgálatának végkövetkeztetése: a széldöntések, erdőkitermelések, turizmus, legeltetés, vadászat ellenére sincsenek végveszélyben nálunk ezek a védett és veszélyeztetett madarak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmit sem kell tenni védelmükért.
A csíki szakemberek sikere után a soproni egyetem ígéretet tett arra, hogy mind anyagilag, mind szellemi tőkével támogatja a további kutatásokat. Szabó István és Bajkó Csaba április elején Kaposváron vetített képes előadással vesz részt a Tudományos Diákköri Konferencia országos szakaszán. Távlati céljuk pedig európai uniós témává emelni a két kiveszőfélben levő madárfaj, a siketfajd és a császármadár (amelyet nálunk mogyoróstyúknak is neveznek) Hargita megyei kutatását és védelmét. Takács Éva (Hargita Népe, Csíkszereda).



2003. március 06., csütörtök 00:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület