CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Ausztria nyert a csatlakozással
 
    Dr. Szájer József, Sopron választott országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke, az Európai Konvent tagja meghívására Günter Birbaum, az  Osztrák Köztársaság budapesti nagykövete és Barsiné Pataky Etelka, Magyarország bécsi nagykövete részvételével a közelgő EU-s csatlakozással kapcsolatos kérdésekről tartottak fórumot Sopronban a B. W. Pannonia Med Hotel Európa termében. A fórumon közel negyvenen, a város gazdasági és társadalmi szervezeteinek vezetői vettek részt.
    Günter Birbaum nagykövet Ausztria eddigi uniós tapasztalatairól szólt. Elmondta: az 1994. évi oszták népszavazáskor a lakosság több mint 66 százaléka voksolt az unió mellett. Az osztrák gazdasági életben és kereskedelemben bekövetkezett, mérhető változásokkal szemben a politikai élet és a biztonság megváltozott helyzete számokban nem mérhető, fejtette ki a nagykövet, aki a gazdaság adatainak ismertetésével az unió előnyeiről szólt.
Barsiné Pataky Etelka nagykövet, Szájer József  EU konvent tag, Günter Birbaum nagykövet

    A Németországgal és Olaszországgal való határok megszünésének gazdaságserkentő hatásáról is szólt a nagykövet, kiemelve, hogy a csatlakozást követően évente 4 milliárd eurós beruházások valósultak meg, szemben az integráció előtti 1,3 milliárddal. A külföldre irányuló direkt beruházások is nőttek A csatlakozást követően a mezőgazdaságban az 50-60 százalékos árcsökkenés ellenére a jövedelmezőség növekedett, nagyrészt a támogatásoknak köszönhetően. A célterületekre vonatkozók közül a régiók gazdasága közötti különbségeket kiegyenlítő regionális támogatások fontosságát hangsúlyozta. A versenyképesség fentartásának egyik fontos eszköze a kutatás, amely területen több mint az ötszörösére nőtt az EU-projektekben való részvétel, mondta az osztrák diplomata, aki levonva az osztrák csatlakozás óta eddig eltelt időszakának tapasztalataira alapozott következtetését, kijelentette: Ausztria nyert az Európai Uunióhoz való csatlakozással, amit az is bizonyít, hogy a következmények ismeretében ma már az osztrákok 60 százaléka egyetért a csatlakozással.

Az Európai Unió tagjaként egy biztonsági és stabilitási zónának is tagjává válnak a csatlakozók, mondta a nagykövet, aki arra is emlékeztette hallgatóságát, hogy a francia-német háborús konfliktusok megszüntetése volt az EU létrehozásának egyik fő indítéka.
 - Meggyőződésem, Magyarországnak érdekében áll a csatlakozás - jelentette ki  Günter Birbaum nagykövet. 

    Barsiné Pataky Etelka hangsúlyozta: fontos, hogy a belépésig megtörténjen az az uniós követelmények teljesítése alól átmeneti mentességet élvező szakterületek felzárkóztatása. A környezetvédelem, a települési szennyvíztisztítás, a közlekedés és úthálózat korszerűsítése területén tapasztalható még megoldásra váró feladatot  jelentenek, ugyanakkor óriási gazdasági lehetőséget is hordoznak - jelentette ki a nagykövet asszony, aki fontosnak tartja a magán és a közszektor együttműkődését.

     Barsiné Pataky Etelka, aki a regionális politika és a közös agrárpolitika aktuális kérdéseiről is szólt, kijelentette: a monetáris unió tekintetében a konvengercia feltételek 75 százalékát teljesíteni tudjuk. 
- Úgy megyünk az unióba, hogy nem rossz a hozományunk - vonta le a következtetést a diplomata asszony.
Magyarország az EU határán egy dinamikosan fejlődő környezetben a csatlakozással kapcsolatos információkhoz is közel van, amely előnyös helyzetet ki kell használnunk - hangsúlyozta Szájer József.

    A jelenlévők részéről kérdések hangzottak el az építőipari mikrovállalkozások csatlakozás utáni helyzetéről, a szőlőtermesztők és borosgazdák környezetvédő technológia alkalmazása esetén történő támogatása kérdéskörökben.

Kránitz László országgyűlési képviselő és Walter Dezső polgármester (fenti fotó) a vendégekkel a soproni Városházán

    Szájer József országgyűlési képviselőt vendégeivel,  Barsiné Pataky Etelka, Magyarország bécsi nagykövetével, Günter Birbaum, az  Osztrák Köztársaság budapesti nagykövetével a soproni városházán fogadta Walter Dezső Sopron város polgármestere.

T.É.  



2003. március 06., csütörtök 22:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület