CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Ösztönözve
Grafika: D. Hoffer E.

Mk 1.12-15 A Lélek nyomban arra ösztönözte, hogy menjen ki a pusztába. Negyven napig kinn maradt a pusztában, közben megkísértette a sátán. Vadállatokkal volt együtt, de angyalok szolgáltak neki. János elfogatása után Jézus Galileába ment, s ott hirdette az Isten evangéliumát és mondta: „Beteljesedett az idő, és már közel van az Isten országa. Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban.”
Divatos szó lett már korábbi életünkben az ösztönzés. A szocialista típusú ösztönzés dicsőségtáblát és egy párttitkári kézfogást jelentett, az újabb rendszerben már anyagi az ösztönzés, melynek összege a nehézség, a rászorultság és a környezet megtagadásával többnyire egyenes arányban nő.
Amikor a lélek ösztönzéséről beszélünk, akaratlanul is felmerül az összehasonlítás lehetősége a fogalom korábbi és mai világi értelmezése valamint az evangéliumi jelentés között. Mivel a munkaversenyek ösztönzése többé-kevésbé egy határozott rúgásra emlékeztet, vagy az is, nem csoda, ha valaki a lélek ösztönzésekor is valami hasonlóra számít, s ha ilyent nem tapasztal, akkor az ösztönzés elmaradásáról beszél, hangosan kimondja, hogy neki bizony - lila foltok hiányában - a lélekkel kapcsolata egyik irányból sincs.
"Világos beszéd", mondja a melós, amikor válaszút elé állítják az "ösztönzés" során. "Mit válasszak", töpreng éjszaka izzadva az értelmiségi, amikor szellemi hűbér-szolgai viszonyba süllyesztik a burkolt választási lehetőségek.
Mindemellett el kell ismernünk, hogy minden fizikai-szellemi "állagromlást" kisérve valamilyen szempontból, ami legtöbbször anyagi-helyzetbeli, az ösztönzött jól járhat, ha lemond bizonyos jogokról.
Nos, első nekifutásra a lélek ösztönzése nem ilyen rózsás helyzetet kínál még Jézusnak sem: a pusztában negyven napig, megkísértve, vadállatokkal együtt; nem tartozik a mi szép álmaink közé. S még jó, ha észrevesszük, mert a lélek halkan szól, nem erőszakos, csupán felkínál egy lehetőséget. Amikor Jézus "veszi a lapot" és elvonul, már angyalok szolgálnak neki, vagyis létrejön az ég és föld közötti folyamatos kapcsolat, melyben "visszaigazolják" az ösztönzés értelmét. Valamit tehát "reszkírozni" kell mindenkinek, aki a lélek ösztönzésére mer és tud hallgatni ebben a nagy és hangos zűrzavarban körülöttünk.
Akik mertek "hitelezni" elvonulást, böjtöt, aszkézist, azok a misztika valamilyen formájában "kamatostul" lettek gazdagabbá. Olyan típusú látást kaptak ajándékba, mely minden egyéb ösztönzés helyett inkább helyezi bizalmát a lélekbe, s minden lehetőséget kihasznál - ilyenkor, a nagyböjti időben főleg -, hogy helyére tegye életét, benne a valóság ösztönzéseivel együtt.
- DI -



2003. március 07., péntek 22:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület