CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

TAVASZVÁRÓ TÁRLATNYITÓ

Vasárnap délelőtt Bősze Balázs hittanár, a Soproni Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg a Soproni Képzőművészeti Társaság "Virágom, virágom…" című "tavaszváró" tárlatát.
Az alábbiakban a megnyitó teljes szövegét közöljük.

Tisztelt … Hölgyeim és Uraim, Kedves Vendégeink!

Üdvözlégy március, te bohókás, rügyek pomponjával ékeskedő szerelmes ifjú, fiatalemberek és leányok szívét felrázva megdobogtató!
Reggelenként hideg csalódással és fagyos-fénylő reménységgel ébredsz, vágyaidba már belecsicsergik himnuszukat a madárkák: nyitni kék! nyitnikék! Délelőtt a hóvirágok mosolygó reménye, délutánra komoruló tekintettel havaseső könnyei peregnek arcodon. Hamvazószerda multával böjtölő gyomrod kordul, s figyeled, várod, hoz-e üzenetet a távolból érkező hírnök a fecske, kinek még üresen himbáló fészkét szellőzteted csípős szelekkel. Várod a fészekre, fáink, bokraink, veteményeseink, lelkünk mélyére visszatér-e a tavasz, hogy karöltve megújuló vágyainkkal esküvőre menjen rigók furulyaszavától kísérve, s míg remények és csalódások között izmosodnak forradalmas március vágyai, ábrándozó, hangulat-hullám-lovasából erős, délceg vitéz leszel, felöltöd zöld mentédet, s karod ereje az ekevas, megvillan a tavaszi verőfényben.
Hölgyeim és Uraim, amikor feljöttek a lépcsőn a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök székházába ma délelőtt, már az előtérben képi virágoskert fogadta Önöket. Virágok - virágok - virágok, szárazak és frissen szedettek, vágottak és szántóföldről gyűjtöttek. Akvarellen, pasztell és olajképeken, selyemfestményeken, tűzzománcon. Itt mutatja magát a télvégi, tavaszeleji folyópart, a fonott, vesszőkosárba gyűjtött csokor, a szemérmes írisz, a szélfutta színes táj. Itt szerénykedik a téli Ikvapart a Szélmalom utca és a Rózsa utca háromszögében, de itt teríti Önök elé szimbolikáját Krisztus keresztjének, Lisieuxi Kis Teréz, Árpádházi Szent Erzsébet ölének virága a rózsa, felette a tavaszvég-nyárelő fehér galambja, Pünkösd szárnyaló Szentlélek Istene. Köszönti Önöket virágos domboldal, kék alapon fehér és kék árnyalatú virágok, tavirózsa és tulipánok, a búzamezők vércseppjei a pipacsok, a virágcsendélet mellett felejtett kertész kés?, vagy szalonnázó bicska, meg egy könyv, pünkösdirózsák, és Grábner képén az őszön át, télről itt felejtkező bogáncsok. Itt emel Önöknek boltívet a Pap-rét platánfáival, és Bazsó Gabi pasztellképéről jut eszünkbe, hogy mi is megálltunk autóval az árokszélén, s vigyázva, nehogy meglepjen a zord mezőőr hátán a csőszpuskával, napraforgót vágtunk magunknak a tilosból. Ugyanakkor elindítja bennünk a képzelet képsorát városunk Sopron, ahogyan utcáin és terein végigbukdácsol a tavasz, beletúrva leányok hajzuhatagaiba, végigsimítva a legényifjak pelyhedző szakállán, s a Virágvölgyből, a nagy és a kismélyútból ködök szállnak fel a tavaszi légbe, isteni derűbe vonva Sopron városa védőszentjének Szent Mihálynak templomát, s már a Tűztorony csak sziluettben dereng, mert mégiscsak Mihály az, aki védőszárnyát teríti a város, és minden lakója fölé. A kicsiny paloták, a toronyszerű festőközi házak ablakaiba pedig befőttes üvegben virágcsokor kerül, adózva a márciusi, tavaszi fényeknek.
Hölgyeim és Uraim! Már kerít bennünket a nagyböjt, keresztjét megosztja velünk a Megváltó, s mindez remény is egyben, hiszen bútorainkat ácsolja a názáreti ács, József, s tavaszi reményeinket oltogatja Gyümölcsoltó Boldogasszony, Benedek apát zsákjából meleget terít körénk, s szívünket egykettőre megnyitja ifjú márciusunk ostromolta szerelmünk, a vágtázó szelek nyergében érkező április.
Hölgyeim és Uraim - a Soproni Képzőművészeti Társaság "Virágom, virágom…" című "tavaszváró" tárlatát ezennel megnyitom!
- DI -



2003. március 09., vasárnap 15:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület