CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Tíz esztendőre emlékeztek

Tíz esztendőre emlékeztek
Fertőd-Pomogy: jubileum a határátkelőhelyen

Ünnep volt vasárnap a határon. Tíz esztendeje működik a Fertődöt és Pomogyot (Pamhagen) összekötő határforgalmi kirendeltség.

Az ünnepi tábori misét Szabó József kanonok, fertődi plébános celebrálta. Ezt követően Fülöp Géza, Fertőd polgármestere méltatta a határnyitást. Mint mondta, a szabad határ mindkét település, de a régió számára is új utakat nyitott kulturális és gazdasági téren. Johann Kotzenmacher, Pamhagen polgármestere köszönetet mondott mindazoknak, akik kezdeményezői, megvalósítói voltak a tíz évvel ezelőtt történteknek. Karl Kaplan, a Turizmus Kismarton tartományi elnöke arról a békés jövőről szólt, amely reményei szerint száz esztendő elteltével a mainál is mélyebben gyökeredzik. A változásokkal kapcsolatban megemlítette azokat a nehézségeket, amelyekből a két nép erényt kovácsolt. A határ korábban elválasztott, ám az együvé tartozó emberek ezt nem hagyták. Az elnök számokkal is érzékeltette a kirendeltség fontosságát: kétszázezer turista és másfél millió tehergépjármű lépte át a határt. Ivanics Ferenc elismeréssel beszélt azokról, akik tudtak és mertek lépni. Ennek köszönhetően a fertődiek, illetve a pomogyiak otthonról haza mennek. Az uniós csatlakozás idején nélkülözhetetlen a határmenti kapcsolatok felvirágoztatása, az együttműködés. A megyei közgyűlés elnöke úgy vélte, a közös célok és a közös akarat kivitelezéséhez valós és szimbolikus határátkelőkre mindenütt szükség van.

A Hanság csatorna felett ívelő híd mellett ünnepélyesen felavatták a fertődi Ratatics Ottó kőfaragó mester által készített emléktáblát. A jubileum kulturális programmal zárult.

Török Magda



2000. június 09., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület