CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  


Üléseztek a régió polgármesterei. Településeik nevében a többség szándéknyilatkozatot fogadott el, hogy Sopron vonzáskörzetében statisztikai kistérséget alkotva, megteremtsék az EU-pályázatok közös elnyerésének feltételeit. Sopron vállalja a feladatot, hogy a régióban működő társulásokat szervezeti egységgé, úgynevezett soproni statisztikai kistérséggé formálja. A Miniszterelnöki Hivatal részéről ígéret hangzott el az iroda működésének finanszírozására, a helyiséget a város biztosítja. Az avatására várhatóan az év második felében, a területfejlesztési törvény elfogadása után kerülhet sor.

Új helyen, a Csengery utcában fogadja az ügyfeleket a soproni vámhivatal parancsnokság és a jövedéki alosztály. A költözést az tette szükségessé, hogy a régi Arany János utcai irodákat kinőtték, mivel jelentősen megnőtt az ügyfélforgalom. Az új telefonszámok az alábbiak: 512-640, 512-650, 512-660. Ügyfélfogasdási idő: hétfőn és pénteken 9-12 óra között, szerdán 13.00-tól 18.00 óráig.

Jelentősen megemelte Sopron képviselő-testületének szocialista és szabad demokrata többsége a vagyonrendelet azon értékhatárait, amelyen belül a polgármester saját hatáskörben gyakorolhatja a tulajdonosi jogokat. Míg elővásárlási jogra eddig 15 millió Ft-ig mondhatott igent vagy nemet a városvezető testületi meghatalmazás nélkül is, most 50 millió Ft lett ez az értékhatár. Abdai Géza, a Polgári Párt Összefogás frakcióvezetője szerint ezzel a módosítással csorbult a közgyűlés hatásköre s ez ellentmond a demokrácia szabályainak.

Feljelentést tett a rendőrségen a soproni tűzoltóság, miután felmerült a gyanú, hogy a múlt heti gyertyaraktári tüzet szándékosság okozta, mivel a Somfalvi úti raktár ajtaját nyitva találták és az elsődleges vizsgálatok kizárták az elektromos hibát. Tekintettel a kárérték összegére, amely több, mint 100 millió Ft a vizsgálatot a megyei rendőr-főkapitányság vezeti.

Éles lőgyakorlat lesz március 25-én és 26-án 8.00-15.00 között a Harkai katonai lőtéren.

A Vöröskereszt helyi szervezete holnap 13.00-18.00 óráig véradásra várja a sopronkőhidai Fegyház és Börtön elítéltjeit a Börtönkórházban.

Tegnap délután, a csehországi BRNO-ban a helyi Gambrinus ellen megkezdte az Euroliga-negyeddöntőt a GYSEV-Orsi női kosárlabda csapata. A soproniak sok hibával játszottak s 20 pontos vereséget szenvedtek 83:63 arányban. A visszavágó holnap 18.00 órakor kezdődik a sportcentrumban.

A Zőld Munkaerőpiac címmel állásbörzét és konferenciát rendez március 12-én szerdán a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központban az Egyetem Erdőmérnöki Kara. A rendezvény 10.00-től 18.00 óráig tart.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park és az Észak Dunántúli Vízügyi Igazgatóság nyerte el a mezőgazdasági tárca pályázatát a Fertő tó halászatának jogáért. A korábbi jogtulajdonos a győri Előre Halászati Szövetkezet 126 millió forintos kártérítési igénnyel lépett fel. Kárpáti László, a Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy gyorsan és zökkenőmentesen szeretné lezárni a tárgyalásokat.

A konferencia-turizmus az egész világon az idegenforgalom húzó ágazatának számít. Sopronban is nagy reményeket fűztek a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ átadásához, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a létesítmény viszi és nem hozza a pénzt. Az intézmény fenntartása havi 5-6 millió forint. Kalmár István alpolgármester elmondta, hogy az idei évet próbaévnek szánják és keresik a hasznosítás legjobb módját. Ennek része az átvilágítás is, amelyre hamarosan sor kerül. Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht ügyvezetője szerint az intézményt nem lehet vállalkozásba adni, mert a felújításhoz állami támogatást vettek igénybe, és a szerződés szerint a fenntartást 10 évig az önkormányzatnak kell állnia, másrészt az intézmény működésének 70%-a kulturális, tehát közhasznú tevékenység. A konferencia központ léte és tevékenysége a soproni szállodákat is megosztotta.

Az Első Fertő-parti Egészségmegőrző Fesztivált rendezik április 5-én és 6-án Ferőbozon. A kiállítással, vásárral, kulturális programokkal tarkított rendezvény központi témája az egészségmegőrzés. A szakmai előadásokra, amelyek elsősorban a masszázs hatékonyságáról és a homeopátiás kezelésekről szólnak, a belépő 300 Ft, mely tombola sorsjegyként is szolgál. A programban ingyenes egészségfelmérés és masszázsbemutatók is szerepelnek.



2003. március 12., szerda 14:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület