CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Zászlóavatási ünnepség Fertőszentmiklóson és Szanyban

Sugárkévében koronás címer
Zászlóátadási ünnepség Fertőszentmiklóson és Szanyban

Eddig ezerhatszáz önkormányzat jelezte, hogy igényt tart a millenniumi zászlóra. Júniusban az ország négyszáz polgármestere vette, veszi át a farkasfogszerű díszítéssel ellátott, törtfehér színű zászlót, amelynek közepébe a Magyar Millennium 2000 feliratot hímezték, egy sugárkévében pedig a magyar koronás címer van.  Az átadási ünnepségek a jővő év augusztus  huszadikán fejeződnek be. Az évfordulós ereklyét a kormány ajándékozza a településeknek, ahol a ceremóniát mindenütt nagyszabású kulturális és sportprogramok követik. Így volt ez a hét végén Fertőszentmiklóson meg Szanyban is, ahová munkatársainkat hívták.

A tizedik falunapon Tóth Károly Szany polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, ám - mint mondta -, nem ez adta meg a rendezvény rangját. Beszédében Szent Istvánra és az általa kivívott történelmi jelentőségű tényekre utalt, amelyek a kereszténység bölcsőjétől egészen napjainkig vezettek. Ezer éves történelmünk a határozott és céltudatos  királyunkat és az ő kiemelkedő tevékenykedését igazolja. Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium politikai államtitkára a kormány nevében átadta a polgármesternek a millenniumi zászlót, amelyre Varga Gyuláné zászlóanya kötötte fel az emlékszalagot. A politikai államtitkár visszaemlékezésében a történelem viharairól, majd a szimbólumok jelentőségéről szólt. Miközben Kapui Jenő szanyi esperes-plébános megáldotta a zászlót, majd a kettős keresztet, mennyei áldásért esedezett. Feltétlen hűségre kérte a nagyközség lakosságát, s azt kívánta, országunknak legyenek Szent Istvánhoz hasonló vezetői.
A szanyi származású, Sopronban élő Krasznai Ferencné, népi szövő a jeles alkalomból saját készítésű címerrel ajándékozta meg a községet.
Az eseményt a gyermekek pünkösdi táncjátéka, majd hagyományörző csoportok műsora követte. Nagy János pap-költő emléktáblájának fela-vatásánál dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész mondott beszédet. Ezután látványos felvonulás vette kezdetét a „pöllöngérről” az edzőpályára.
Hetedik alkalommal rendezték meg a Szentmiklósi Napokat. Pénteken és szombaton a fertőszentmiklósiak kulturális és szórakoztató műsorok között válogathattak. Volt horgászverseny, kutyabemutató, gyermekműsor, kispályás labdarúgó bajnokság is várta az érdeklődőket.
A vasárnap a millennium jegyében telt el. A templomban délután három órakor kezdődött a szentmise. A szószékről dr. Cseh Sándor őrkanonok szólt a hívekhez, akik tizenhét éve hallhatták utoljára ezen a helyen a magas rangú egyházi méltóságot, aki a község díszpolgára lett. A kitüntető címet Lakatos Tibor polgármester adományozta dr. Cseh Sándornak, aki igen sokat tett a településért az alatt a huszonhárom esztendő alatt, amíg Fertőszentmiklóson szolgált. De Győrben sem feledkezett meg a nagyközségről, sokat segített, sokat tett Fertőszentmiklós fejlesztéséért.
A szentmisén Dr. Szakács Imre, az Ifjúsági és Sportminisztérium politikai államtitkára adta át a millenniumi zászlót Lakatos Tibor polgármesternek. Mint az államtitkár mondta, az itt élők évszázadok óta fontos szerepet töltöttek be, vigyázták a határvédelmi rendszert. Most is fontos területe ez az országnak, hiszen a híd szerepét látja el az unió felé. A zászlót Péntek József plébános szentelte fel.
Ezután szoboravatás következett. A község szülöttére, Felsőbüki Nagy Pálra emlékeztek a település lakói és a vendégek. Domonkos Béla alkotása az általános iskola elé került. Az emlékezőket Istvánffy Miklósné köszöntötte, majd Németh Árpád, a  községvédő és szépítő egyesület elnöke szólt a lakók összefogásáról, adományairól, az újabb szoborral szépülő helyről.
Az avatás után történelmi játék és veterán autóbemutató szórakoztatta a Szentmiklósi Napok résztvevőit.

Nyugati Kapu



2000. június 15., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület