CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Verseny, csak nyertesekkel

Verseny, csak nyertesekkel

Az elmúlt héten zajlott le Sopronban a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny. A fiatalok megmérettetésének idén a Gyermek és Ifjúsági Központ adott otthont. Amint azt az esemény harmadik napján az elbíráló tanárok megállapították, mind a 126 résztvevő elismerésre méltó munkát végzett. Három kategóriában, mechanikában, hőtanban és elektromosságtan-optikában kellett az első napon elméleti, majd másnap gyakorlati feladatokat megoldaniuk.

A fiatalok versengése mintegy három évtizedes múltra tekint vissza. Kezdetben az évente megrendezett eseményt másik nagy fizikusunk, Jedlik Ányos neve fémjelezte. Később a Pozsonnyal, majd Erdéllyel felvett kapcsolatok révén nemzetközivé bővült. Így idén is ezeknek az országoknak a fiataljai vettek részt. Meghívást küldtek máshova is, de az osztrákok és a finnek csak jövőre jönnek. Szabadkáról a háborús események miatt, Ukrajnából pedig pénzhiány következtében nem tudtak eljönni.

Mint azt Nagy Márton, a Vermes Miklós Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, a verseny alapvető célja a fizika tantárgy népszerűsítése, a tehetségek felkutatása. Ezen kívül szándéka kialakítani azt a gondolkodó embert, aki képes lesz a 21. században az emberiség ügyeit intézni. Nem csak a fizika tudása a lényeg, hanem hogy a fiatalok természettudományos gondolkodásmódra tegyenek szert. Egyébként tény, hogy a fizikusok tudnak igazán logikusan gondolkodni.

Vermes Miklós egész életét a fizika oktatására, a logikus gondolkodás kialakítására fordította. Kísérletekkel, előadásokkal igyekezett a fizikát minél több emberrel megszerettetni. Ő mindig alkalmazkodott a 15-16 éves fiatalok felfogóképességéhez. Szinte az egész ország tanára volt.

Az eredményhirdetés alkalmán a szponzorok nevében Hollndonner László, a MATÁV Rt. képviselője szólt. Kiemelte, hogy nem elég a fizikát tudni, egyúttal szabatosan kell kifejezni magunkat. Felhívta a figyelmet a versengés fontosságára. Mai életünkben a versenyképes tudás elengedhetetlen. Ennek a lezajlott fizikaversenynek nincsen vesztese, mert minden résztvevő nyert, hiszen tanulhatott hozzászokni korunk versenyszelleméhez.

Nyugati Kapu



1999. július 02., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület