CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Megoldatlan fogszabályozás

Megoldatlan a fogszabályzás
Valaha úgy volt, hogy volt szakrendelés


Nem hivatalos becslések szerint Sopronban kétszáznál is többen vannak a szakvizsgával rendelkező fogorvosok, s körülbelül ötvenen praktizálnak e nélkül. Sehol az országban nincs belőlük ennyi, és sehol sem élnek ilyen jól, mint itt. Valami mégis hiányzik ebből a szép és nagy kerek egészből. Nincs fogszabályozást végző fog(szak)orvos a városban. Helyesebben van, de ők is a magánpraxist választották. Nincs mit szépíteni, közalkalmazottként, havi (nettó) 30-35 ezerért senki nem vállalja az esztétikai hibás fogazatú gyerekek ellátását. A szülők – körülbelül másfél hónapja – hiába kopogtatnak a Lenkei utcai Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság, a volt SZTK fogorvosi rendelőinek ajtaján.

Az ott dolgozók tanácstalanul tárják szét a karjaikat, mondván, itt megszűnt a fogszabályozási ellátás. Márpedig a közel tizenegyezer, a környék gyermeklakosságával együtt csaknem húszezer gyerek java része rászorulna a kezelésre. Szakemberek szerint a fogak rossz elhelyezkedéséből adódó rágási problémák számos betegséghez vezethetnek. Tehát felettébb fontos volna a megelőzés. Egyesek évek óta várnak a sorukra, mert a még működő ellátás idején előjegyezték őket. Mások fogazatáról már egy ideje el kellett volna távolítani a felhelyezett készüléket. A fogszabályozás, mint szakrendelés, a soproni Erzsébet-kórház hatáskörébe tartozik, minthogy a megyei egészségbiztosítási pénztárral (MEP) is finanszírozási szerződésben állnak, kötelességük a szakemberről való gondoskodás és a fogszabályozás hálózatának kiépítése is. A ténylegesen elvégzett kezelésekért a kórház kapná a finanszírozás díját. Ugyanakkor a fogszabályozást végző orvost (ha lenne), közalkalmazottként alkalmaz-ná a kórház. A már említett bérért eddig nem akadt vállalkozó. (Az alapellátás csupán a helyiséget biztosította éveken keresztül.) Akadna olyan, most szakvizsgázó, fogszabályozást végző fogorvos, aki szívesen vállalná a gyermekek ellátását, ha a kórház átengedné részére a finanszírozási jogot, ám ezt nem adja.

A kórház vezetése több fogszabályozó szakorvossal is tárgyalásban áll, de – feltehetően – a szerény, közalkalmazotti bérezés miatt, mondhatni nincs nagy tolongás az állásra. Mi a megoldás? Az egyik: hogy a szülők elvihetik csemetéiket egy ele-gáns soproni magánrendelőbe, ahol 150-200 ezer forintba kerül a teljes kezelés, igaz, méltányosságból rész-letfizetési kedvezményt kaphatnak. A másik: ha a kórház lemondana a egészségbiztosítási pénztárral való finanszírozási jogáról, s átengedné azt egy szakorvosnak, aki a korábbi gyakorlatnak megfelelően (nem a kórház alkalmazottjaként), csaknem ingyen láthatná el a betegeket, mert a munkáját és az ezzel kapcsolatos anyagköltségét megtéríti az egészségbiztosítási pénztár. Egy biztos, a gyerekek fogazata érdekében gyorsan kellene intézkedni. E nélkül, igaz csak néhány év múlva, de ismét a fogorvosoknak fütyül a madárka.

Török Magda



1999. november 08., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület