CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 20., hétfő, Bernat, Felicia napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

HangFal  

Marokkói dallamok, táncok és ízek

    A marokkói zenét játszó Chalaban zenekar négy évvel ezelőtt alakult meg Magyarországon. - tudtuk meg Said Tichiti, zenekarvezetőtől.
Jelenleg az egyetlen olyan csoport, amely arab zenét játszik. Muzsikájukat a tradicionális marokkói zenei formák inspirálják, de felfedezhetők benne más kultúrák modern és népzenéinek nyomai.
- Együttesünk megalakulása óta nagy hangsúlyt fektetünk a különböző stílusok, hangszerek és zenei tudás befogadására - mondta a zenekarvezető.

    A zenészek, táncosok március 27-én a “Világok zenéje” - Marokkó címmel nagysikerű koncertet adtak Sopronban. A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban megtartott előadáson pillanatok alatt fergeteges hangulatot produkáltak.

    A zenekar zenéjében sokféle stílus jelenik meg. Tény, hogy a Chalaban marokkói zenét játszik, ez egyben azt is jelenti, hogy muzsikájuk nem korlátozódik egy stílusra vagy régióra. Marokkó egy olyan földrajzi és kulturális egység, mely sokféle civilizáció együttélését és egymásutániságát élte meg (berber, római, zsidó, muszlim-arab, afrikai és európai). Ezek a civilizációk, maguk mögött hagyták befolyásuk lenyomatát a marokkói kultúra különböző rétegeiben. Marokkóban a zene is ennek a kulturális és etnikai gazdagságnak a gyümölcse.

    Arról, hogy mit is jelent a Chalaban szó, sajnos nem kaptunk választ, ugyanis nincs semmi jelentése. Said szerint, nevük egyszerűen csak előkerült és megtetszett.
    A több éve Magyarországon élő afrikai fiatalember elmondta: koncertjeik két részből állnak. Az első részben a különböző népek tánctípusait mutatják be spirituális zenénkkel. Az előadás második felvonásában megpróbálják táncra csábítani a közönséget. Az előadás előtt még csak remélte a zenekar vezető, hogy a közös táncra Sopronban is vevő lesz a nézősereg.

    Így is volt történt.
    A szünet előtti felvonásban ízelítőt kaphattunk a hastánc és a spanyol táncok világából, majd a szünetben a dallamot felváltotta a marokkói ízek világa. A résztvevők eredeti marokkói süteményt kóstolhattak meg. A baklava névet viselő étel elfogyasztása után, a kalóriák leküzdésére elkezdődött a táncház. A zenekar és a csinos hastáncos hölgyek segítségével mindenki táncra perdült.

Az est mindenki számára felejthetetlen volt. Sokak véleménye szerint többször kellene világzenei koncerteket szervezni, hiszen sok olyan kultúra van a világ különböző részein, amelyek kuriózumnak számítanak az európai ember életében.

b.boti
 



2003. március 28., péntek 16:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület