CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Soproni álmok – rajzokon és modelleken

Soproni álmok –
rajzokon és modelleken
 

A Nyugati Kapu előző számában beszámolt arról, hogy a Festőteremben a Soproni Egyetem végzős építészei és formatervezői kiállítást rendeztek. A terembe belépve furcsa varázslatnak lehetünk tanúi. A falakon körültekintve városunk régi álmai válnak varázsütésre valósággá. A tizenkét építész-jelölt közül hat ugyanis Sopronnal kapcsolatos tervet készített.

Shmillár Dóra a Patak utcai egykori jezsuita konviktus épületében rendezett be – mennyire igaza van ! – ismét konviktust. Igaz, ő nem az egykori jezsuita növendékeknek, hanem a városban tanuló doktoranduszoknak szánta a gondosan restaurált és konzervált, mégis a mai igények szerint modernizált, szép otthon-épületet. A gyönyörű, sgraffitós homlokzatú, festett fa mennyezetekkel díszített épület évtizedek óta üresen áll: a városnak máig nem sikerült partnert találni hasznosítására. Pedig a műemlékvédelem központi támogatásából is időről-időre jelentős összegek érkeznek az épület megmentésére. Talán a diplomaterv közelebb vihet a gyors megoldáshoz.

Nagy Henrietta a Soproni Egyetem elpusztult uszodáját varázsolt újjá: az elárvult, omladozó falak és medence felhasználásával az egyetem oktató és hallgatói számára teremtett otthonos hangulatú, új uszodát és klubszerű találkozóhelyet. Lőrincz Szilvia a Fertő déli partját szegélyező, „tschárda”-formájú nádfedeles vendégházak sorába környezetbe illő, mégis mai hangulatú, szép csónakházat tervezett. Érdemes lenne meggondolni, hogy nem ez lenne-e a módja a part továbbfejlesztésének.

Galánfi Andrea az Erzsébet-kórház kis betegeire gondolt, amikor a felismerhetetlenségig elrontott, áttekinthetetlen, nehezen használható gyerekosztály alaprajzának átszervezésével barátságos, színes világot teremtett a kiemelkedő szépségű szecessziós épület meglévő falai között. Porubszky Helga nagy fantáziával a Lőver-uszoda kupolás terét varázsolta át. A beteg, korlátozott, sérült gyermekek fesztiválja számára álmodta meg színes tüllkendőkkel, játékvárakkal és játszóterekkel gazdagított mesevilágát.

Kirády Rebeka Rita a város egyik különös, féltett kincsét. az úgynevezett bánfalvi vízimalmot vette pártfogásába. Az épület sanyarú sorsáról lapunk olvasói ugyancsak értesülhettek. A diplomázó építész nem csak a meglévő épületek helyreállítására tett javaslatot. Az épület feletti meredek domboldalra törékeny rajzú, fa architektúrájú új vendégszárnyat is tervezett, bizonyítva, hogy nagy óvatossággal, szakértelemmel és a környezet iránti fokozott érzékenységgel a legértékesebb műemlék is tovább fejleszthető, rendeltetése gazdagítható.

Az érdeklődő soproniak ragyogó grafikákon, ügyes épületmodelleken és gondos terveken ismerkedhetnek meg a végzős hallgatók elképzeléseivel. Megfelelő összefogással és akarattal azonban bizonyára tehetnénk is valamit azért, hogy a bemutatott okos és ésszerű elképzelések valóra váljanak.

Winkler Gábor



1999. június 10., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület