CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Urbanisztika az EU küszöbén

    Az EU csatlakozás olyan új kihívások elé állítja az urbanisztika gyakorlóit is, amelyek ma még nem széles körben közismertek. Ezek közé tartoznak például a területi és a települési tervek kapcsolatrendszere, a fejlesztési és rendezési tervezés összefüggései, vagy a projektszemlélet valóra váltásának tennivalói, amelyek mind-mind az EU források sikeres igénybevételének alapfeltételeit jelentik. – hangzott el a X. Országos Urbanisztikai Konferencián.

    Az április 3-4-én, a Hotel Sziesztában megrendezett előadássorozaton az ország több részéről városunkba érkező résztvevők, “Urbanisztika az EU küszöbén” címmel hallgatnak előadást.
    A konferencia gyakorlati szemszögből vizsgálja a szakma legfontosabb tennivalóit, annak érdekében, hogy településeink, régiónk sikerrel teljesíthessék az EU elvárásait, illetve igénybe vehessék a lehetséges támogatásokat, egyben a magyar tervezési rendszert is továbbfejlesztve. – nyilatkozta Aczél Gábor, a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) elnöke, aki a rendezvény megnyitóján köszöntötte a megjelent kollégákat.
A konferencia újdonsága, hogy elsőként rendezik meg az urbanisztikai tárlatot. A Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központban kiállított tervezői alkotásokat szakmai zsűri bírálja, amely után átadják az “Év terve 2003” díjakat.
    Idén a területrendezési tervek kategóriában Veszprém megye terve, a településrendezési tervek kategóriában Pannonhalma Váralja településrész rehabilitációs jelegű szabályozása, a településfejlesztési tervek és a területfejlesztési kategóriában a veresegyházi kistérség területfejlesztési koncepciója, az egyéb urbanisztikai tervek kategóriában pedig az M6-M56 gyorsforgalmi út társadalmi, gazdasági és környezeti hatástanulmánya nyert el a díjat.
    “A magyar urbanisztika súlyponti kérdései az EU-csatlakozás időszakában” témájú konferencián felelős állami beosztású személyek, többek közt Dr. Tompa Géza, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője, dr. Lukovich Tamás, a Pro Régió Kht. ügyvezető igazgatója, a MUT alelnöke, Körmendy Imre, a Belügyminisztérium főosztályvezetője, és Dr. Baráth Etele, a MeH államtitkára tart EU-val foglalkozó előadást.
    A 160-170 fő részvételével megrendezett konferencia plenáris üléssel zárul, ahol a szekcióvezetők segítségével értékelik a kétnapos programot.
b.boti



2003. április 04., péntek 00:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület