CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Baden-Würtenberg tartomány a jövő régiója

A mienk voltál, Freiburg!
Baden-Würtenberg tartomány a jövő régiója


A Soproni Egyetem több évtizedes, gyümölcsöző kapcsolatot ápol a freiburgi Albert-Ludwigs Universitä t-tel. Most két soproni oktató, Varga László a Közgazdasági Intézettől, és dr. Vig Péter az Erdőmérnöki Karról kapott lehetőséget a kapcsolatok bővítésére.

Az aranyló őszből egy szeletet ajándékba kapni, ez önmagában is gyönyörűség - mindezt egy hétig a német Baden- Würtemberg tartományában, a Fekete-erdő nyugati szélén fekvő egyetemi városban, Freiburgban, - az maga a csoda!

A 175 ezer lakosú Freiburg, a fiatalok városa, ahol meghatározó szerep jut az egyetemnek. Tizenöt fakultásán 25 ezer (!) diák, köztük folyamatosan kétezer külföldi tanul: teológiát, jog- és orvostudományt, közgazdasági és földtudományokat, erdészeti és faipari tudományokat, gyógyszerészetet, de van itt filozófiai, pedagógiai, szociológiai és pszichológiai, fizikai, kémiai és biológiai, de zeneművészeti fakultás is. Az egyetem épületei a város minden pontján megtalálhatók, - a belvárosban sűrűbben. 

Amerre a szem ellát, mindenütt fiatalok hátizsákkal és biciklivel, gyalog, villamoson, a lépcsőkön ücsörögve, vagy a napi 20 ezer embert jóízű ebéddel, kitűnő szervezettséggel étkeztető három menzán, sorbaállva. Az egyébként félelmetes gyorsasággal közlekedő autók vezetői hihetetlenül toleránsak a rendetlen és szabálytalan kerékpáros fiatalokkal. Mint ahogy a 2 millió könyvvel, s több millió digitális adathordozóval ellátott Egyetemi Könyvtár minden munkatársa is ezt teszi. Freiburgban komolyan veszik a könyvtár homlokzatára kiírt gondolatot: "A valóságot szabaddá tesszük számotokra". Freiburgban minden és mindenki azt bizonyítja, hogy a város büszke egyetemére, és tudja kezelni lakosságának egyötödét kitevő egyetemi ifjúságot. Ez nem véletlen, hisz a egyetem 12 ezer embernek ad munkát, s meghatározója a tartomány kulturális, zenei, művészeti, gazdasági és szociális életének is. Az október 20-i egyetemi tanévnyitón Baden- Würtemberg tartomány kutatási és oktatási minisztere, Klaus von Trotka büszkén hangoztatta, hogy ez a tartomány a jövő régiója, a fejlesztés és kutatás németországi központja, egész Európában itt van a legtöbb kutatóintézet. Szép reményekkel indulhatnak pályájukon az 1457-ben alapított egyetem mai hallgatói.
A Soproni Egyetem egyik szakmai partnere, a freiburgi Albert-Ludwigi Universitä t Meteorológiai Intézete. Az Intézet kutatási profilja, a városklíma, a levegőtisztaság-védelem és az erdészeti meteorológia, amely nagyon jól illeszkedik a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának meteorológiai kutatási irányaival, s jók a kilátásaik, hgy a továbbiakban ezt a tevékenységet összehangoltan közös projektekben végezzék. Az együttműködésre jó alapot adnak azok az eddigi kutatási tapasztalatok és eredmények, amelyeket a két egyetem szakemberei kicseréltek. A Fekete-erdő lenyűgöző: Isten templomában járunk. A sárga, a vörös, a barna, a zöld. Ezer színben pompázik az erdő, hatalmas bükkösök, tölgyesek, fenyvesek, köztük üde legelők. Aztán a Duna, amely itt, a Fekete-erdőben ered, néha a felszín alatt, rejtett mederben folyik, hogy aztán összekösse Nyugatot Kelettel...

Kovács Margit



1999. november 11., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület