CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Műholdas gépjárművédelem a biztonság záloga

Műholdas gépjárművédelem a biztonság záloga
Szeretné teljes biztonságban tudni autóját?


Bizonyára minden gépjárműtulajdonos hallott már arról a szomorú tényről, hogy szervezett bűnbandák üzletszerűen lopják az autókat. Ma Magyarországon tíz eltulajdonított gépjárműből nyolc nem kerül elő. Mindehhez párosulnak még olyan kellemetlen tényezők, mint például az anyagi- és időveszteség, az egyéb bosszúságokról nem is szólva.

A soproni gépkocsilopások helyzetéről Tellesz Endre őrnagy, a soproni Rendőrkapitányság vezetője tájékoztatta lapunkat. Mint megtudtuk, a soproni kapitányság munkatársai az utóbbi években mindent megtettek, hogy visszaszorítsák a gépkocsilopást. Számos országosan működő bűnbanda felgöngyölítésében közreműködtek a soproni nyomozók, akik nem egy esetben forrónyomon követték a tolvajokat. Sopronban az utóbbi időben örvendetesen visszaesett a gépkocsilopás, ám a kapitány nézete szerint korántsem lehetnek nyugodtak az autótulajdonosok. Nem árt az óvatosság.

Amennyiben az autóját mindenki ott szeretné találni ahol hagyta, érdemes megismerkedni az Európa szerte sikeresen működő Navsky Nova GPS (Global Positioning System) gépjárművédelmi rendszerrel. Magyarországon a műholdas járműkövető rendszerek másfél éve működnek - nyilatkozta Major Gyula, a GPS területi forgalmazója.

A műholdas helyzetmeghatározó rendszer segítségével lehetőség van arra, hogy a föld 98 százalékán meghatározható legyen a vevő berendezés pozíciója. A GPS segítségével a védett gépjármű távfelügyeleti rendszerbe köthető, és ezáltal megakadályozható a lopás, illetve a gépkocsi megtalálható. Ezt igazolják a magyarországi adatok is, hiszen az eddig eltulajdonított gépkocsik 100%-ban visszakerültek tulajdonosaikhoz. A Navsky Nova berendezés emelés érzékelővel is rendelkezik, ennek köszönhetően a lopás már csírájában megakadályozható.

  • Mit tud még nyújtani ez a biztonsági rendszer?
  • Folyamatos adatokat szolgáltat a gépkocsi helyzetéről, sebességéről és irányáról. Méri a gépkocsi által megtett utat, tájékoztat a kocsi állapotáról (be van-e kapcsolva a gyújtás, a riasztó, az ajtók nyitva vagy zárva vannak-e, az akkumulátor vezetékének milyen az állapota).
- Mi történik, ha fegyverrel kényszerítik a gépkocsi átadására?

- Javaslom, ne álljon ellen. A Navsky Nova gépjárművédelmi rendszer ugyanis ilyen helyzetben is működik. A pánik gomb megnyomásával azonnal értesítést kap a diszpécserszolgálat, az autó pozíciójának ismeretében megindul a segítségnyújtás.

Mikó Csabáné Nagy Sarolta az AXA Colonia Biztosító soproni körzeti igazgatója a műholdkövető gépjárművédelmi rendszerrel kapcsolatban elmondta: az AXA Colonia Biztosító Rt.-nél az elmúlt év november 15- től minden Audi és Volkswagen gyártmányú személygépkocsira történő új Cascó kötés esetén előírás az úgynevezett Mabisz Bea minősítésű (GPS), vagy a rádiós nyomkövető rendszer beépítése és üzemeltetése - az autók értékétől függetlenül.

Az említett időponttól előírás, a nyomkövető rendszer valamennyi személygépkocsikba való beépítése, ha a biztosítási díj meghaladja az évi 350 ezer forintot. Viszonzásul, a műholdas nyomkövető rendszer beépítésével az ügyfelek 20, (maximum 180 ezer forint), az Alsys 2000 rádiós rendszer használatával 15 százalékos díjkedvezményt kapnak.

Visztai Juli



2000. február 25., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület