CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Megkezdődött a Deák-emlékév
www.dunatv.hu

Megkezdődött a Deák-emlékév programja. A politikus születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett eseménysorozatot Medgyessy Péter miniszterelnök, Görgey Gábor kulturális miniszter és Kosáry Domokos akadémikus, az emlékbizottság elnöke nyitotta meg kedden Budapesten.A Néprajzi Múzeumban tartott ünnepi beszédében Medgyessy Péter kiemelte: "Deák Ferenc annak idején felismerte, hogy egy ország érdekei csak akkor képviselhetők sikerrel Európában, ha az adott ország egységes."



Hol vernek gyökeret a fák?
Kubinyi Anna textilművész a külhoni és honi évekről
NSZ • 2003. április 9. • Szerző: Bogácsi Erzsébet
www.nol.hu
A kapu nem áll, az oldalán fekszik. Csak félrehajtott fejjel silabizálható ki rajta a felirat: „Isten segedelmével készítette Kubinyi Anna”. Nem afféle fafaragó alkotta tehát, hanem textilművész. A szövőszékről hamarosan a szombathelyi textilbiennáléra viszik a székely kapukat idéző, kenderszálakból készült nagyszabású művet. Pár esztendeje még aligha születhetett volna ilyen a műtermében. Amikor Kubinyi Anna még Dél-Franciaországban élt, és Nizzában, Mentonban, Monte-Carlóban vagy éppen Londonban állított ki. Legelőször erről az évtizedről kérdeztem.
 
–Nemigen utazhatott az én nemzedékem. Amikor tehát az első lehetőség nyílt, 1990-ben fogtam magam, a gyermekeimet és a szövőszékemet, és elmentem Franciaországba. Ott van rokonom, de nem támaszkodtam rá. Kibéreltünk egy kicsi lakást Roquebrune-ben, az olasz határ szomszédságában. Amikor kinyitottam az ablakomat, száznyolcvan fokos panorámában láttam a tengert. Egy esztendőre terveztem az ottlétet, de tíz lett belőle. Mert hamarosan a magánéletem is odakötött. A lányaim viszont itthon akartak tanulni. Én tehát maradtam, de vissza-viszszajöttem. Évente négy-öt hónapnyit itt töltöttem. Furcsamód, ahogy múlt az idő, mindinkább hazavágytam. Végül is nem tudtam gyökeret verni.

–Miért nem? Mi nem volt rendben Franciaországban?

Rá kellett eszmélnem, hogy engem nem vonzanak a pálmafák, a narancsligetek, a felhőtlenül kék ég. Egy darabig nagyon szépnek látod. De azután hiányoznak a búzamezők, a földszagú erdők, a lombhullás, és egyáltalán az évszakok váltakozása. Egyszóval honvágyam volt. Amikor beléptünk a 2000. évbe, mindent felszámoltam, hazatértem.

–És most nem hiányzik valami onnan?

Semmi sem. Legföljebb a francia sajt. S ott külföldiként nehezen boldogult az ember. Nem csekélység, hogy például a mentoni múzeumban három hónapon keresztül negyven textilemnek a csodájára jártak a látogatók. De azt csak én tudom, hogy mindenhová úgyszólván az utcáról kellett bejelentkeznem, protektor nélkül, hónom alatt a mappámmal. Hány megbeszélt találkozót vettek semmibe, mert nem ismertek. Itthon másképpen üdvözölnek. S a délfrancia mentalitástól eleve idegen volt, hogy szőttem, kiállításokat szerveztem. Amikor ott a tenger, csak süttesd magad a napon.

–Annak a sajátos miliőnek mégis hatnia kellett a munkáira...

De nem úgy, ahogyan gondolnák... Igaz, születtek a hullámokat idéző textilképeim. Eleinte. Azután eltűntek az efféle motívumok is. Visszafordultam. Annak az évtizednek leginkább azt köszönhetem, hogy tudatosult bennem az identitásom, az idetartozásom. Elkezdtem szőni a gyökereket eresztő fákat.

–Elegendő volt az a néhány hónap évente, hogy megtartsa az itthoni helyzetét?

Szerencsésen alakult. Voltak kiállításaim itt is, készültek velem tévéinterjúk. S ilyenkor szinte másnap csöngött a telefon, házhoz jött a megrendelés nagyméretű köztéri, vagyis középületekben elhelyezett munkákra. Az Európa-fa hozta például az Életfát. Azután jött a Lángoló fa, az Őszi fa. Majd az Ezeréves fa a párizsi nagyköveti rezidencián – már 2000-ben. Furcsamód akkor jutottam el Párizsba, amikor már hazatértem. Mégsem zökkenőmentes a visszailleszkedés. Marketing kellene az eladáshoz. Vagy a mappámat fogjam megint? Talán itthon érdekesebb volt az ember, amikor külföldön élt.

–Úgy gondolom, azóta is van mivel büszkélkednie. Azzal a palásttal például, amelyet a kormányzati rezidenciának készült Művész úti villában helyeztek el.

Éspedig a főtárgyalóban, ahol az ország ügyeiről döntő legfőbb személyek fordulnak meg. Ez csaknem kétszer három méteres, aranyszálakkal díszített textil. Kartonbeszövésekkel, amelyek reliefként domborodnak, mint egyazon vonzáspontba tartó ritmikus erővonalak. Mintha láthatatlan mágnes rendezné kompozícióba, amely egy kiterjesztett szárnyú madarat is felidézhet. Most azonban minden gondolatomat az erdélyi sorozat köti le. Mire elkészül, alighanem lesz helye itthon is, de külföldön is. A londoni magyar intézet legalábbis felkért, hogy az angliai magyar év keretében állítsam ki Glasgow-ban. De ennél is fontosabb, hogy e munkák révén itthon oszthassam meg az inspiráló élményt.

–De miért éppen Erdély? Hiszen otthonában a famíliájának zergés címere felvidéki Felsőkubinyra utal.

Volna családi kötődés is, az anyám ugyanis nagyváradi születésű. De jómagam soha nem jártam a romániai magyarlakta területeken, egészen a múlt esztendeig, amikor a Művészeti Alap szervezett egy erdélyi tanulmányutat. Nemcsak városokban fordultunk meg, hanem falvakban is, végigjártuk a középkori erődtemplomokat. Úgy jöttem haza, hogy duzzadtam a tettvágytól. Különösen a székely kapukba szerettem bele. A feliratok szinte egy életfilozófiába avatnak be. „Áldás a belépőre, béke az elmenőre.” Vagy: „Azért vagyunk a világon, hogy otthon legyünk benne.” És: „Vagyunk, akik voltunk, leszünk, akik vagyunk.”

–Nem tart attól, hogy emiatt politikailag besorolják? Bármennyire más az indíttatása.

Könyörgöm, ezt ne csinálják! Csak nem tabu a népművészet? Csak nem tilalmas merítenie belőle egy kortárs művésznek? Vegyük észre, mit jelképeznek e kultikus eredetű, különös alkotások. A hitet, az önmegtartó hagyományt. Hogy amit öröklünk, azt adjuk is tovább. Ami éppen a mi világunkban a legfontosabb, amikor oly gyorsan változó, képlékeny, veszélyes korban élünk. Ami tegnap igaz volt, ma már nem az. Ezért kellenek a fogódzók. Hogyan lehet ezt bármilyen politikával összekeverni?
 



Felmérik a legjobb munkahelyeket
www.magyarhirlap.hu

Csökken a magyar munkavállalók elégedettsége munkahelyükkel kapcsolatban. Ez derül ki a humán tanácsadással foglalkozó Hewitt Inside Kft. felméréseiből. Tököli Zsolt, a cég szakmai igazgatója szerint feltehetőleg a múlt évi elbocsátási hullám, valamint a feszült légkörben lezajlott választások játszhattak szerepet a tendencia kialakulásában.
 
A Debreceni Hôszolgáltató dolgozói értékelték, hogy vezérigazgatójuk jegyet szerzett a ZTE–Manchester meccsre a Népstadionba /(a képen Beckham és Szamosi) Fotó: Szigetváry Zsolt /
A humán tanácsadással foglalkozó Hewitt Inside Kft. az idén a harmadik alkalommal készíti el a "Legjobb munkahely” című felmérését, amelyen mintegy nyolcvan cég részvételére számítanak – tájékoztatta lapunkat a társaság szakmai igazgatója. Tököli Zsolt elmondta: tavaly ötven cég hétezer munkatársa válaszolt kérdéseikre. Az idei felmérésre június 30-áig jelentkezhetnek azok a cégek, amelyek már legalább két éve működnek, és alkalmazottaik száma meghaladja az ötvenet. Az eredményhirdetés szeptemberre várható.
Tavaly a humánerőforrás-szoftverek fejlesztésével foglalkozó, magyar tulajdonban lévő Nexon Kft. végzett az élen. A második helyet a British American Tobacco Hungary foglalta el, megelőzve a Debreceni Hőszolgáltató Rt.-t. Tavalyelőtt viszont a call centert működtető Sykes Kft. állhatott fel a képzeletbeli dobogó tetejére, a második az AES Tiszai Hőerőmű, míg a harmadik a McDonald’s lett.

Egyelôre magánszemélyeké a Hewitt Inside

A 12 millió forintos törzstôkével működô Hewitt Inside Kft. 75 százalékos tulajdonosai magyar magánszemélyek, 25 százalékban pedig az egyesült államokbeli Hewitt Associates. A hosszú távú cél, hogy a magyar vállalat száz százalékban az amerikai társaság birtokába kerüljön. Az igazgató szerint a magyarországi cég az elmúlt évben több százmillió forintos árbevételt ért el, a kisebbségi tulajdonos forgalma 1,4 milliárd dollár volt tavaly, ami csaknem hat-tíz százalékos növekedés 2001-hez képest.
 
Az idei vizsgálatok annyiban különböznek majd a korábbiaktól, hogy a magyarokkal egy időben az EU-tagállamok vállalatait is értékelik. Tököli szerint az európai top 20-ban biztosan találunk majd hazai vállalkozásokat is. Újdonság lesz még az is, hogy 2003-ban a világhálón keresztül is megválaszolhatók lesznek azok a kérdések, amelyekkel az alkalmazottak elégedettségét, a vállalatok humánrendszereinek hatékonyságát és a felső vezetők tevékenységét mérik. Az igazgató közölte, leginkább az alkalmazottak elégedettségére kíváncsiak, ugyanis a korábbi felmérések azt mutatják, kedvezőtlen tendencia alakult ki ezen a téren: tavalyelőtt a munkavállalók 55 százaléka, tavaly már csak 48 százaléka volt elégedett. A dolgozók leginkább a vállalati kultúrát, az alkotó légkört, az értelmes munkavégzést értékelik. A fentieken kívül sokat nyom még a latban a fizetés és a karrierépítés lehetősége is. A tavalyi harmadik helyezett vállalatnál nagyon pozitívan értékelték a dolgozók többek között, hogy a vezérigazgató a focirajongók számára jegyet szerzett a Zalaegerszeg–Manchester találkozóra, sőt még az utazást is megszervezte. A 2001-es győztes például rendszeres időközönként szakavatott személyzettel masszíroztatta dolgozóit, akik – mint kiderült – értékelték is munkaadójuk ilyen irányú gondoskodását. A Hewitt Inside szakemberei találkoztak olyan céggel is, amely drinkbárt üzemeltet, ahová a munkatársak bármikor felmehettek, és ingyenes kiszolgálásban részesültek.
Kérdésünkre, hogy a felmérések alapján levont következtetéseket, útmutatásokat hányan fogadják meg, illetve hasznosítják, az igazgató úgy válaszolt, egyelőre valamivel többen vannak, akik csak elolvassák az elemzéseket. Hozzátette, leginkább azok a vállalkozások fogadják meg tanácsaikat, ahol tisztában vannak azzal, az üzleti eredményesség egyik nagyon fontos feltétele, hogy a munkavállalók jól érezzék magukat munkahelyükön.
Tököli Zsolt a korábbi felmérések tapasztalatairól elmondta még, Magyarországon gyakorlatilag minden ötödik munkavállaló felmondásra készül, ugyanekkora azonban az aránya az elégedett, lojális alkalmazottaknak is.

Az e-toborzásé a jövô

A Stepstone ASA megbízásából készített Gallup-felmérés tanulsága, hogy a megkérdezett nyolcszáz nemzetközi vállalat humán erôforrás (HR) vezetôje úgy vélekedett: az internet az egyik leghatékonyabb eszköz a munkaerô toborzáskor. Állítják, az online olcsóbb a hagyományos apróhirdetés módszerénél, és ami döntô tényezô a munkaerô-szervezésnél: gyorsabb. Használata fôleg a fiatalabb korosztály körében kedvelt.
Az online toborzás a kiválasztás folyamatában felgyorsítja a vállalati szakemberek munkáját is. A felmérésben számos európai ország vett részt, köztük Dánia, Svédország, Norvégia, Olaszország, Belgium és Hollandia. A kérdôíves megkeresés kiterjedt a legkülönbözôbb szektorokban működô kis-, közepes és nagyvállalatokra, multinacionális cégekre, felölelve a lehetô legtöbb szakterületet. Németországban és Dániában a megkérdezettek ötven, illetve negyven százaléka adta azt a választ, hogy az online a jövô útja a munkaerô-toborzásban. A hagyományos módszerekkel összehasonlítva a válaszadók 66 százaléka elégedettebb az online megoldással.
 Szilágyi Béla, Gáspár Katalin



Kínában titkolják a járvány nagyságát?
www.nol.hu
A pekingi kormány eltitkolja az atípusos tüdőgyulladás (SARS) elterjedtségének valódi méreteit - hangoztatta egy Kínában közismert, nyugalmazott sebész főorvos. Közben bezártak egy fővárosi kórházat az egészségügyi személyzet állítólagos megfertőződése miatt. A WHO pedig bejelentette, hogy Kínában tovább vizsgálná a vírus terjedését.
 
A kínai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a járvány miatt pekingi tanácskozásra hívták össze az országból az egészségügyi vezetőket. Eközben az állami médiumok még mindig a kormány álláspontját ismételték, amely szerint az egészségügyi vezetés ura a helyzetnek.

A járvány valódi elterjedtségének eltitkolásával Csiang Jen-jung (Jiang Yanyong) az egyik pekingi katonai kórház nyugalmazott sebész főorvosa vádolta meg a kormányt. Szerinte két pekingi katonai kórház orvosai is elmondták neki, hogy több haláleset is történt az intézményekben, összesen legalább hét, és Pekingben 106 az atípusos tüdőgyulladásban megbetegedettek száma, több mint ötször akkora, mint a hivatalos adat szerint. Az említett orvosok képtelenségnek tartják a minisztérium állítását, hogy az egészségügyi vezetés ura a helyzetnek - mondta a még mindig praktizáló Csiang. Az AP szerint hozzátette, hogy a hatóságok eddig még nem keresték meg őt állításaival kapcsolatban.

Az amerikai Time magazin legfrissebb számában beszámolt arról, hogy egy kínai orvos a laphoz írt levelében azt állította: csupán a főváros egyetlen kórházában - egy katonai létesítményben - 60 beteget kezeltek, és közülük heten haltak meg.

A WHO orvos szakértői a járvány által leginkább sújtott dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban egy héten át vizsgálták annak kiindulóhelyét. A vizsgálat első eredményeiről készült jelentésüket és ajánlásaikat, valamint a tágabb vizsgálat lehetőségére vonatkozó kérést együtt adták át Csang Ven-kang (Zhang Wenkang) egészségügyi miniszternek és Vu Ji (Wu Yi) kormányfőhelyettesnek. A szakértők dicsérték a kuangtungi egészségügyi hatóságokat a betegség terjedésének megakadályozására tett erőfeszítéseikért, sőt példaként állították egész Kína és a világ orvosai elé.

Nem tudni, hogy a kínai vezetés mikor adja meg a kért engedélyt a WHO-nak. A kuangtungi vizsgálat lehetőségére a szervezetnek egy hetet kellett várnia. A Reuters szerint több pekingi orvos is megkérdőjelezi mind a fővárosi, mind az egyes tartományi hivatalos adatokat.
(MTI)


Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál tizedszer
www.gondola.hu

Gazsó Rita
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál tizedik alkalommal nyitja meg kapuit április 24-én, csütörtökön a Budapest Kongresszusi Központban. A négy napos esemény díszvendége a kerek jubileum tiszteletére a világhírű perui író, Mario Vargas Llosa lesz, akivel a megnyitó napján a közönség is találkozhat egy pódiumbeszélgetés keretében.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a könyvkiadás válságának idején, röviddel a rendszerváltozás után indult. Sem kiadó, sem olvasó nem vette volna biztosra ekkoriban, hogy előnyére változhatna a könyvkiadás forgalma - mondta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által szervezett rendezvény keddi, budapesti beharangozó sajtótájékoztatóján Zentai Péter László, a szakmai szervezet vezetője, egyben a fesztivál igazgatója.

A piacot akkoriban elárasztó igénytelen irodalomtól az utóbbi időben azonban ismét az igényes könyvek vették át az eladási listák csúcsát - közölte Zentai. A legnagyobb hazai könyvfesztivál mindenkori célja - mint mondta - a jelentős hazai és külföldi alkotók Budapestre csábítása.

A program keretében 17 ország mintegy 60 írója lesz a fesztivál idei vendége, közöttük olyan világszerte ismert alkotók, mint a svéd Per Olov Enquist és a francia Andrei Makine, de idén is megrendezik az elmúlt két évben már nagy sikert aratott Európai Elsőkötetesek Fesztiválját - közölte Osztovits Levente, az Európa Könyvkiadó igazgatója.

Kerek jubilumhoz méltó díszvendég a legolvasottab és legkedveltebb perui író, Mario Vargas Llosa. Az Európa Könyvkiadó igazgatója elmondta: Mario Vargas Llosa legújabb regénye, az Édenkert a sarkon túl is - a világpremierrel egy időben - a könyvfesztiválra jelenik meg magyarul.

A könyves ünnepet április 24-én Görgey Gábor magyar, és Jean-Jacques Aillagon francia kulturális miniszter nyitja majd meg, utóbbi Franciaországot képviseli a megnyitón, amely a FranciArt ez évi magyarországi rendezvénysorozatának keretében idén a Könyvfesztivál külföldi díszvendégeként nagyszámú francia íróval, kiadóval lesz majd jelen az eseményen. A látogatók a hazai és a határokon túli magyar szellemi élet több mint kétszáz képviselőjével is találkozhatnak a fesztivál idején a Budapest Kongresszusi Központban.

A rendezvény szakmai fórumának középpontjában a magyar olvasáskultúra fejlesztése, egy hosszú távú könyvpolitika kialakításának megvitatása és elindítása áll. A X. könyvfesztivál - a tradíciókat követve - a kerek számú életévekhez érkezett magyar írók tiszteletére szervezett Születésnapi Irodalmi Szalon zárja majd.

Zentai Péter László elmondta: a magyar olvasóközönség tízezrei látogatnak el évről-évre a könyvfesztiválra, ahol megtalálják a magyar könyvkiadás teljes palettáját, és találkozhatnak a kortárs irodalom számos jelentős személyiségével is. A statisztikák szerint az elmúlt évben Magyarországon 17 százalékkal nőtt a könyvforgalom,vagyis eszerint tavaly 13 millióval több kötet jelent meg a piacon.



Régiók találkozása - a Költészet napja alkalmából
www.gondola.hu

A költészet napja alkalmából Régiók találkozása címmel rendeznek ünnepi műsort csütörtökön a Magyar Kultúra Alapítvány budavári székházában.

Márai Sándor és József Attila együttes születésnapja évek óta közös ünneplésre kínál alkalmat.Márai Sándor 1900. április 11-én, Kassán; József Attila 1905. április 11-én, Budapesten látta meg a napvilágot.
József Attila születésnapjához 1964 óta kötődik a magyar líra ünnepe, amelynek tiszteletére az idén is számos rendezvényt tartanak Budapesten. x
Az érdeklődők ezúttal az erdélyi költők sorában Dsida Jenő- és Wass Albert-műveket is hallhatnak a kárpát-medencei szavalóversenyek díjazottai, valamint anyaországi és határon túli művészek előadásában.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Képtárának gyűjteményéből tárlat is nyílik az alapítvány I. kerületi Szentháromság tér 6. szám alatti épületében, illetve átadják a PoLíSz - a Politika-Líra-Széppróza - folyóirat ez évi költői és műfordítói díjait.

A költő születésnapján, pénteken a Ferencvárosi Önkormányzat szervezésében koszorúzási ünnepséget rendeznek József Attila egykori szülőházánál, a IX. kerületi Gát utca 3. számú épületnél. A kibővített, megújult József Attila-emlékhelyet tavaly áprilisban avatták fel.

A nap eseményei sorában a Ráday utcába irodalmi sétára várják az érdeklődőket. A ferencvárosi költészet napi fesztiválon Görgey Gábor kulturális miniszter mond köszöntőt.
A II. kerületi Fillér Utcai Általános Iskolában "folyamatos" versmondással tisztelegnek József Attila születésnapján diákok és tanárok. A szervezők színészek és közéleti személyiségek részvételére is számítanak.

Molnár Attila Benedek "mab-hasadás" című verslemezét mutatja be a La Ventana Kiadó a III. kerületi Bécsi út 4-es számú épület előtti alkalmi zenesaroknál.
A Magyar Versmondók Egyesülete a Pesti Vigadó Kamaratermében szombaton rendezi hagyományos költészetnapi gálaestjét, melynek keretében átadják a Versgondnoki-díjat és a "Ki viszi át a szerelmet" elnevezésű emlékplakettet.

A 103 éve született, 1989-ben elhunyt Márai Sándorra az I. kerületi Mikó utca 2. számú ház előtt álló szobránál emlékeznek. A Budavári Önkormányzat és a Márai Sándor Kulturális Közalapítvány szervezésében irodalmi estet is tartanak.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban emlékkiállítás nyílik a 90 éve, szintén áprilisban született Jékely Zoltán költő tiszteletére. Az alkotóra Domokos Mátyás, Lengyel Balázs, Mészöly Dezső, Nagy Gáspár és Rába György emlékezik.
Ugyancsak pénteken rendezi meg a Hivatásos Vers-Prózamondók és Verséneklők Előadóművész Köre a Csodálatos költészet című ünnepségét a VI. kerületi Városligeti fasor 38. szám alatti Rátkai Klubban.
A Nemzeti Színházban gálaestet és dalnokversenyt tartanak az ünnep estéjén.

Pénteken, a költészet napján több irodalmi műsorral jelentkezik a Duna Televízió, például a Párversek című etűdökkel.
A Magyar Versmondók Egyesülete műsorának szombaton a Pesti Vigadó kamaraterme ad otthont.

József Attila és a mai magyar költészet címmel vasárnap a Károli Gáspár Református Egyetem IX. Ráday utca 28. szám alatti épületének dísztermében rendeznek beszélgetést.

A költő nevét viselő társaság szervezte eszmecsere résztvevője lesz Balla Zsófia, Beney Zsuzsa, Ferencz Győző, Lator László, Parti Nagy Lajos, Rigó Béla, Várady Szabolcs és Veress Miklós.

Vasárnap - versfesztivál keretében- a Nemzeti Színház épülete előtti úgynevezett hajóorrban felállított alkalmi színpadon egymást váltják színészek, költők, zenészek és táncművészek.
(MTI nyomán)



Bárány helyett kutya
http://www.hhrf.org/frissujsag/

Az utóbbi években "divatba jött", hogy így, húsvét elôtt lelkiismeretlen árusok nyúzott bárány helyett nyúzott kutyát sóznak a gyanútlan és járatlan városi vásárlók nyakába. A jelenség fôleg Bukarestben és más déli nagyvárosokban honos, ugyanis a román lakosság nagy része el sem tudja képzelni a húsvétot bárányhús nélkül.

Az illetékesek most az elárusítóhelyek közelében plakátokat helyeztek el, amelyeken elmagyarázzák, mi a szemmel is látható különbség egy nyúzott bárány és egy nyúzott kutya között.



Ez igen
http://www.3szek.ro/

Iasi-ban a tüntető munkások — a jobb élet reményében — Ceausescu klónozását követelték.
(National nyomán)



Erdélyiek Budapesten
http://www.3szek.ro/

Meglehet?sen tág teret szentelt a magyar média Markó Béla és csapata minapi budapesti látogatásának, s ez vélhet?en azért is történt, hogy Kovács László szocialistái újfent bizonyítsák: igenis tör?dnek a határokon túli magyar közösségekkel, igenis keresik a legjobb, leginkább kézenfekv? módokat a szül?földön való boldogulás el?mozdítására. Csak az európai elvárások, csak a szomszédok érzékenysége…! A régi dal, mely immár igazi szocialista ,,slágerré" vált a túlnan kormányzó párt retorikájában. De ett?l még nem lehetne a jó szándékot kétségbe vonni, látatlanban nem is akarja senki megkérd?jelezni.

Ám amíg az MSZP budapesti ,,sima" kongresszusán Markó Béla az általa vezetett szövetség nagyrabecsülésér?l biztosította a magyar kormánypártot, s természetesen újra hangsúlyozta az erdélyi elvárásokat, addig idehaza tovább szakadozik-foszlik a magyar közösség ,,legendás" egysége, egymást követik a magát immáron ,,polgári" mozgalomnak nevez? csoportosulás rendezvényei, ad hoc fórumok, kis- és nagygy?lések, ma még eléggé amorf szervez?dések jönnek létre, melyekben megfér egymás mellett a Reform Tömörülésb?l Reform Mozgalommá vált ,,bels?" (vajon bels? még?) ellenzék, az Erdélyi Magyar Kezdeményezés, a Vitézi Rend és a névtelen frusztráltak alkalmilag táborba gy?l? csoportja. Ezeken az összejöveteleken hangzanak el teljesen jogos bírálatok az RMDSZ hivatalos vezetése irányában, hangzanak el jogos közösségi elvárások, de hangzik el néhány egészen meredek — nyilván, sértettségb?l származó — elgondolás is, melyekre a koronát ama vélekedés teszi fel, hogy mintsem RMDSZ, inkább semmi! Nemrégiben lapunk hasábjain ez a kitétel nyomtatásban is megjelent egy sepsiszentgyörgyi ,,ellenzéki" tollából. De vannak az erodálódásnak más jelei is, s nem kell a szomszédba menni a példákért, a székváros tanácsában kisebb földindulás következett be: a március 14-i csend?rségi-rend?rségi razzia okán (és ürügyén?) lemondott az RMDSZ-frakció elnöke, majd többen ki is léptek e frakcióból. Néhányan közülük nyilván felt?nnek aztán gy?lésvezet?ként, vezérszónokként az ellenzéki mozgalom fórumain. Ezzel önmagában nem is lenne semmi baj, ha nem adódna önként, magamagát kínálva a kérdés, hogy egyúttal miért nem mondtak le mandátumukról is, hiszen ama választási szavazólapon azért a tulipános listán szerepeltek. De erre is megvan a magyarázat, s egy fórumon ez is elhangzott: némelyek csak azért nem lépnek ki az RMDSZ-b?l, hogy a soron következ? választásokon a mégis RMDSZ-színekben indulni szándékozó jelöltjeiket támogathassák.

Ez azért elég tudathasadásos állapot és alapállás, még akkor is, ha a szándék nem más, mint az érdekvédelmi szervezet tisztességes megreformálása. Azt meg lehetne cselekedni a végtére kiharcolt bels? választások során, de eme bels? választásokban — úgy t?nik — éppen azok bíznak legkevésbé, akik kiharcolták, s fenntartásaiknak hangot is adtak azon melegében. Olyanok is, akiknek a szervezethez soha semmi közük nem volt. De ez csak szépséghiba.

Tény, hogy az RMDSZ hivatalos csúcsvezetése sem munkálkodik az egység helyreállításán, s ennek bizonyítéka a minapi budapesti küldöttség összetétele is, mely teljesen kizárta minden számba jöhet? ,,bels? ellenzéki" jelenlétét. Persze, mondhatnánk, lakodalomba nem szokás kényelmetlen vendégeket vinni, s az is lehet, az ellenlábasok nem is vettek volna részt az MSZP—RMDSZ ilyetén ,,összeborulásán". Ezt tehát kár is lenne tovább firtatni.

Ám bonyolultabb a helyzet például az Illyés Közalapítvány erdélyi alkuratóriumának dolgában, mely minden különösebb felhajtás és publicitás nélkül ,,összeállt", s szinte tökéletesen leképezi az RMDSZ hivatalos vezetését. Ez pedig öreg hiba, igazi támadási felület, mert elvek ide, elvek oda, sajnos, valahol ,,a lét a tét". S ez egyre inkább igazolódik.

Magyari Lajos



Megtalálták a Pompejiből ellopott freskókat
2003. ápr. 08.
www.hirtv.net

Az olasz rendőrség megtalálta a pompeji ásatásokból szombat éjjel ellopott két freskót, amelyet a tettesek már becsomagoltak a külföldre szállításhoz. A vizsgálatok alapján szakértők megállapították, hogy műtárgyak sérülést szenvedtek, s a restaurátoroknak sokat kell majd dolgozniuk a rendbehozásukért.

A rablás végrehajtói még nem kerültek rendőrkézre, de az általuk - meglehetősen amatőr módon - a tett színhelyén hagyott pizzadarab alapján (a fognyomok és a nyálmaradvány DNS-vizsgálata révén) vélhetően a nyomukra bukkannak a hatóságok, akik a megbízókat is szeretnék minél hamarabb rács mögé juttatni.
A felbecsülhetetlen értékű freskókat a múlt hét végén lopták el a pompeji ásatások helyszínéről. A tolvajok betörtek egy, még csak részlegesen feltárt, a közönség előtt meg nem nyitott ókori épületbe, és egyszerűen kivágták a falból a ráfestett képeket. Magukkal vittek egy közel fél méter széles festményt, amely almát csipegető kakast ábrázol. Ugyancsak eltulajdonították egy kör alakú, 33 centiméter átmérőjű freskót, amelyen egy Ámor figura látható. A hívatlan látogatók megrongálták az ókori műemlék két másik falfestményét is. Az ellopott képekért kb. 100 ezer eurót adnak a feketepiacon.



2003. április 09., szerda 23:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület