CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Légicsata a Fertő felett

    Ifj. Sarkady Sándor, a soproni könyvtáros-történész-tanár-író Sopron történelme ma még „fehér foltjainak" besatírozásán dolgozik fáradhatatlanul.
Amint azt, egy januárban vele készült interjúban elmondta, készülőben van a Fotókönyv a Don-kanyarból című, a soproni 7. könnyűhadosztály katonáinak emlékét idéző, 160, sokáig rejtegetett felvételt is bemutató album.
A szerző ezúttal a cyberpress rendelkezésére bocsátott egy részletet, a készülő könyvéből, amelyben a 15. amerikai légihadsereg bombázói részvételével 1944. április 12-én a Fertő fölött és Sopron térségében kialakult légi csatáról ís ír.

 
 A B-17-es bombázók többek között repülőgépgyárakat támadtak, a Liberátorok Bécsújhely és Bad Vöslau ipari körzeteit bombázták. Az amerikaiak harmincnál több ellenséges vadászgépet semmisítettek meg, saját légierődjükből hét bombázó és egy vadászgép veszett oda.

Légi harcok a Fertő fölött

Sopronban 11 óra 25 perckor rendelték el a légiriadót, 12 óra 15 perckor Fertőboz és Harka között már bombák robbantak, 12 óra 30 perckor pedig egy német ejtőernyős őrmester szállt le a Hacker-téglagyárnál. A másnapi Új Sopronvármegye így kommentálta az eseményeket: „Légi harcok a Fertő tó fölött. Berlinből jelentik: az amerikai bombavető kötelékek az Alpok fölött behatoltak a birodalom déli és délkeleti vidéke fölé. ... Főleg a Fertő tó és a keleti Alpok fölött voltak heves légi harcok. Német vadászok számos négymotoros bombázót lőttek le, és több ellenséges gépet leszállásra kényszerítettek." A magyar királyi csendőrség aznapi jelentésében a következőket találjuk: „Bükön egy ellenséges repülőgép hajtott végre kényszerleszállást. Délelőtt Csepregen egy négymotoros bombázó égve lezuhant. A repülőgépből heten ejtőernyővel kiugrottak. Mind a hét hajózót elfogták. Szintén Csepregen egy német vadászgép kényszerleszállást hajtott végre. A gép megrongálódott, de a pilóta sértetlen. Feldweber vadászpilóta Bécsből szállt fel és Szombathelyre tartott."

Becsapódott üzemanyagtartályok

A további csendőrségi jelentések szerint 11 és 12 óra között Kapuvár és Fertőszentmiklós felett légi harc volt. A gépekről huszonöt, illetve hat darab benzintartályt dobtak le. Az ellenséges gépekről Röjtökmuzsaj és Ebergőc község határában négy, illetve két, Rábapordánynál három, Dör, Szany és Iván községek szélére pedig egy-egy darab üzemanyagtartály zuhant le. Eszterháza felett 11 óra 50 perckor az átrepülő gépek gyújtópalackokat, illetve benzintartályokat dobtak le. Himod és Hövely községek között hat darab teli üzemanyagtartály vágódott a földre. Egy része ezeknek felrobbant.
A harkai, kópházi események krónikája szerint egy gép lezuhant, de a pilótának sikerült ejtőernyővel kiugrania. 11 óra 45-kor az újkéri őrs egy német vadászgép kényszerleszállását jelentette. Punka György kutatásából tudjuk, hogy a német Luftwaffe egyik pilótája, Werfft hadnagy aznap két B-24-es lelövéséről számol be Sopron déli területéről.
Kőszeg felett ezen a napon egy négymotoros bombázógép kigyulladt. Személyzetéből öten kiugrottak, közülük hármat elfogtak. A magára hagyott gép Horvátzsidány község határában az erdőbe zuhant és felrobbant.

 ifj. Sarkady Sándor

 
 



2003. április 14., hétfő 21:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület