CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 10., pĂ©ntek, Ármin, Palma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Goldoni sikere Kőszegen

Goldoni sikere Kőszegen

Briliáns előadás, jól csengő nevekkel

Kőszeg mindig, minden időben lenyűgöz emberléptékű, varázslatos hangulatot sugárzó házsoraival, tereivel, a történelem tiszteletét jelző ápolt műemlékeivel, vendégszeretetével. Bevallom, most sem nélkülözte baráti társaságunk a város megkapó élményét, - holott Kőszegi látogatásunk célja nem a városnézés volt. Meghívást kaptunk a Kőszegi Várszínház egyik előadására, Goldoni: Szmirnai Komédiások című vígjátékára. A csendes belváros tereit, utcáit reneszánsz zenészek és turisták lepték el. A mediterrán hangulatú vendéglátóhelyek teraszain üldögélőket jólesően tartóztatta a hegyekből leömlő hűvösebb levegő.

A várba siető közönséget a Várkapuban „vak” koldus mennyei fuvolajátéka fogadta. (Itt kezdődött az előadás…)

Ötven forintért párnával kínáltak meg bennünket, - a szabadtéri esti előadásra. A Kőszegi Vár udvarán a hatszáz ülőhely zsúfolásig megtelt, sőt a szervezők, Pócza Zoltán igazgatóval az élen, folyamatosan szállították az újabb pótszékeket. Azután a színpadon Velence díszletei, - Mira János kiváló munkája, - között, megszólalta „vak“ koldus már ismert fuvolazenéje, és kezdetét vette a három órás fergeteges játék.
 
Jelenet a Goldoni darabból

A vígjáték sztorija igencsak mai: A külföldi előtt hajbókoló, pénzéhes kisember, a kiszolgáltatott művészet, a színházmentő polgárok története, megspékelve a szponzorszerzés gondjaival, - és a mindenütt fellelhető szélhámosokkal.

Goldoni műve, a Szmirnai Komédiások a szerző kevésbé ismert darabjai közé tartozik, pedig vérbő vígjáték, és hihetetlenül aktuális, - amelyet Lőkös Ildikó dramaturg tett igazán élvezhetővé.

Merő Béla alkalmi színháza nemcsak tehetségét, hanem a szervezők és színészek végtelen alázatát, odaadó, fáradságot nem ismerő munkáját és magas szakmai képességeit dicséri. Mint az egész estét betöltő kacagás utáni beszélgetésből kiderült, a válogatott csapat tíz nap alatt állította színre a darabot, - a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma anyagi támogatásával.

A válogatott színészgárda szívből jövő játékát nyíltszíni tapssal jutalmazta a közönség: az egész darabot mozgató Epres Attila, minden hájjal megkent briliáns Nibióját, a török leánykereskedőt zseniálisan megformáló Hollósi Frigyest, Molnár Piroska sokszínű Tognimáját, - a pénztelen, ámde büszke és kiszolgáltatott Carluccio-t megszemélyesítő Spindler Bélát, vagy a Lasca gróf szerepében Gáspár Tibort, és a nagyon szép és tehetséges Kéner Gabriella Lukréciáját is.

Csak a dicséret hangján lehet szólni Haas Vander Péter, Kolti Helga, Pálfi Zoltán és Várhelyi Dénes játékával is. A találó jelmezeket Cserényi Nóra alkotta, a zenét Kardos Endre.

Nekünk, soproniaknak öröm volt látni Epres Attilát, - az egykori soproni diákot és a Fintor Színpad valamikori sikeres színjátszóját, - művészete teljében, színészi eszközeinek gazdag tárházával. Jó érzés volt az előadást követően a szomszédvárbeli, kőszegi művelődésszervező kollégákkal és a még mindig szerény Merő Béla rendezővel folytatott eszmecsere, a nyugati régió lehetőségeiről, a magyar színjátszásról, és a kultúra megváltozott szerepéről.

Az egész estét betöltő színházi öröm így válhatott teljes szakmai élménnyé, és valódi tapasztalatcserévé.

Kovács Margit



1999. augusztus 04., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület