CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

GYSEV: korszerűsített tervek

GySEV: korszerűsített mozdonyok
Műszaki haladás és környezetvédelem

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasútnál 1995-ben befejezték be az első korszerűsített diesel villamosmozdony átépítését. A sikeres próbák utáni korszerűsítési sorozata vége felé tart. Megújult, a műszaki és a mai környezetvédelmi követelményeknek megfelelő mozdonypark áll a vasút rendelkezésére.

A jelentős pénzügyi forrásokat igénylő beruházásban kicserélték a maga idejében nemzetközileg is korszerűnek tartott, de mára teljességgel elavult dieselmotort. A mozdonyokba Németországból,  MWM (Motorenwerke Mannheim) cégtől vásárolt igen korszerű, gazdaságosan üzemeltethető dieselmotor került. A motornak 20 százalékkal kedvezőbb az üzemanyagfogyasztása, és ennek következtében azonos munkateljesítmények mellett lényegesen kevesebb korom, füst és égésgáz kerül a levegőbe.
A mozdonyokon korszerű fedélzeti számítógép van. Az elektronika nem egyedül csak műszaki igényességet és egyszerűbb felépítést jelent, hanem optimális működést is biztosít, így még kedvezőbbé teszi a gép környezetvédelmi szempontból értékes tulajdonságait.
A mozdonyok vezetőállása korszerű fűtést, szellőztetést kapott. Kezelése változatlan, de a hibaelhárítás egyszerűbbé, érthetőbbé, kezelhetőbbé vált.
Sajnos a „korszerűsített” kifejezés, mint azt maga a szó is kifejezi, nem azonos azzal a jelentéssel, hogy „új”. A korszerűsítés ellenére is maradtak a széppé és jobbá vált mozdonynak kedvezőtlen tulajdonságai is.
Éppen az egyik legkellemetlenebb, a környezet leginkább zavaró hatást, a zajhatást lehetett kisebb mértékben csökkenteni.
Végleges és megnyugtató megoldást csak az új, korszerű építésű mozdonyok hozhatnának – ma még elviselhetetlen beruházási költségekkel.

Előhegyi István



2000. szeptember 22., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület