CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Német és magyar katonák gondozták a hadisírokat

A hősök tovább nyugszanak
Német és magyar katonák gondozták a hadisírokat

A Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség  (Kassel) hadisírokat helyreállító programja tíz éve kezdődött. A Bundeswehr önkéntesei évenként egyszer Sopronba jönnek a rendhagyó munkára.

Mivel a sopronbánfalvi hősi temetőben a magyar áldozatok között németek is nyugszanak, a Bundeswehr katonái számára magától értetődő a sírok gondozása. A Heubergből érkezett fiatalok – tizenketten – magyar társaikkal, a győri légvédelmi rakétaezred hat katonájával helyreállították az I. és II. világháborús sírok ledőlt fejfáit, a sírköveket, megújították a megkopott feliratokat, renoválták, illetve pótolták a temetőt körülvevő kerítést.
Az önkormányzat nevében Tengerdi Antal alpolgármester szólt, majd dr. Ravasz István honvéd alezredes, a Hadtudományi Intézet és Múzeum Hadisírgondozó osztályának vezetője méltatta a katonák teljesítményét. Stephan Chirstoph alezredes, a német alakulat parancsnoka és Obest Tietje katonai attasé elégedetten nyugtázta az elvégzett munkát.
Hangsúlyozták: minden nép felelősséggel tartozik a földjén elesett, más nemzethez tartozó katonák sírjának gondozásáért. A hadisírgondozás megbékélést, barátságot jelent a nemzetek között.
A fiatalok megtiszteltetésnek vették, hogy részt vehettek a munkában, fejet hajthattak a hősök emléke előtt. A tizennégy nap alatt gyakran emlékeztek a háborúk esztelen pusztításaira. Megnyugtató, hogy békében szolgálhatnak. A napi munka után a rendészeti szakközépiskolásokkal együtt ismerkedtek Sopronnal, megtekintették a sopronpusztai piknik emlékhelyet.
A hősi temetőben a fiatalok és vezetőik elhelyezték az emlékezés, a tisztelet koszorúit, miközben a Fohner János vezette fúvószenekar eljátszotta a két nemzet himnuszát.

Visztai Juli



2000. július 13., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület