CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Új szállásépület Koroncó-Zöldmajorban

    Leendő lakói vehették birtokukba a Koroncó-zöldmajori Értelmi Fogyatékosok Rehabiltációs Intézetének új, 22 fős szállásépületét.
    Az Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. (Ötv.) a megyei önkormányzatok kötelező feladatai közé sorolja a szakosított szociális intézményi ellátás biztosítását. Jelenleg a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásában 6 bentlakásos intézmény működik 1017 férőhellyel. Az épületek egy kivétellel nem a feladatellátás funkciójának megfelelően épültek. Az intézmények zsúfoltak, a régi épületekben a közösségi élet megszervezéséhez szükséges helyiségek nagyrészt hiányosak, a lakószobák ezáltal több funkciót töltenek be. Nehezíti a lakók életét, hogy az akadálymentes közlekedés feltételei hiányoznak. A szakmai munka ellátását segítő kiszolgáló egységek (konyhák, mosodák) a legtöbb intézménynél elavultak, az infratrukturális feltételekkel együtt.

    A Megyei Önkormányzat a fentiek figyelembe vételével alakította ki megyei szociálpolitikai programját, melynek célja: a lakosság helyzetéből és a szociális ellátások iránti igényből kiindulva, a társadalmi-gazgasági, a jogi és az infrastrukturális környezet figyelembevételével a megyei önkormányzat intézményhálózata működésének megfelelő szintű biztosítása, ennek érdekében a fejlesztés fő irányainak, területeinek és az egymásra épülő ellátórendszer kialakításának elősegítése a koordináció szintjén.

    A fejlesztés fő irányai közül kiemelkedő a megyei önkormányzat által megszervezendő szakosított ellátások (tartós bentlakásos intézmények) megfelelő biztosítása érdekében az intézményben élők életminőségének javítását is szolgáló szakmai minimumfeltételek fokozatos teljesítése az intézmények fejlesztése, korszerűsítése során. Fokozatosan csökkenteni a zsúfoltságot, pótolni a hiányzó egészségügyi gondozást, a közösségi tevékenységhez szükséges helyiségeket.
     szempontokat figyelembe véve került kialakításra a Fogyatékosok Rehabilitációs Intézetében (Koroncó-Zöldmajor) az az új pavilon, mely 22 férőhelyes. Ezzel az új épülettel kiindulópontot teremtettünk ahhoz, hogy a zsúfoltság megszüntethető legyen és az előírásoknak megfelelő színvonalú ellátást tudjunk biztosítani.
    A Megyei Önkormányzat egy 9 éves program keretében akarja az Intézet helyzetét javítani, aminek az új szállásépület az első eleme. Amennyiben a kastély zsúfoltságát sikerül megszüntetni, a kastély is átalakíthatóvá válik, korszerűbb, jobban használható intézmény jöhet létre.
A területen több épület áll. Az Intézet jelenleg egy volt vadászkastélyban működik. Az elmúlt évben épült a kastélyhoz közel egy foglalkoztató épület. Az új szállásépület telepítésénél e két meglévő épület elhelyezkedése volt mértékadó. Az új szálláshely kialakításával nagymértékben csökken a kastély zsúfoltsága. A körülmények javulása várhatóan jó hatással lesz a kezeltek állapotára. A terület Koroncótól kb. 3 km-re fekszik, az épületek rendkívül értékes faállományú fenyvesben találhatók.
Az új épület telepítésénél a faállomány megőrzésére maximálisan törekedtek. A gondozottak enyhe, ill. középsúlyos értelmi fogyatékosok. Mozgásigényük nagy, a kert adta lehetőségeket kihasználják. A faluba rendszeresen kijárnak, a falusiakkal jó viszonyban vannak. A területen villanyórák szétszerelésével, szivacs aprítással, fólia csomagolással foglalkoznak. Eddig csak a kastélyban volt szálláshely, a zsúfoltság nagyon nagy.
Az épület telepítésénél a fő szempontok a következők voltak: a meglévő főépületekhez való viszony, a megfelelő tájolás, az értékes faállomány maximális megőrzése, a terület gazdaságos használata, tekintettel a későbbi bővítésre is, jól kihasználható közterek, funkcionálisan gazdaságos épület létrehozása; az épületet úgy helyezték el a területen, hogy a már meglévő épületekkel közösen egy teret fogjanak közre, ahol kertépítészeti eszközökkel kellemes tartózkodási hely jöhet létre. A kétszintes kialakítás jóval gazdaságosabb, mert feleannyi tetőt és alapozást kell készíteni, a terület gazdaságosabban használható.

A létesítmény bemutatása:
Az épület tisztán szállás funkciójú lesz, melyben:
                *       4 db 4 ágyas szoba
                *       3 db 2 ágyas szoba
                *       4 db vizesblokk
                *       2 db társalgó 1 db teakonyha +gyógyszerszoba
                *       közlekedő található.
    Az épület kétszintes, a szintek funkciója megegyezik. Az emeleten a földszinti elrendezéssel összhangban kerültek elhelyezésre a szobák. Az épület tisztán szállás funkciójú, az étkezést, mosást a kastélyban oldják meg. Az új épület a kastéllyal és a foglalkoztatóval alkot egy egységet.

    Az épület bruttó szintterülete: a földszint  221,50 négyzetméter, az I. emelet  214,47 négyzetméter, összesen  435,97 négyzetméter, a veranda 77,22 négyzetméter.
    A kivitelezés 2002. július 4-én kezdődött, az épület műszaki átadására 2002. december 21-én került sor.
    A megvalósítás forrásai: a megvalósítás összes költsége 63,056 millió Ft, amelyből a saját erő, valamint hitel 24,862 millió fortintot tesz ki; a minisztériumi támogatás 8,193 millió Ft.



2003. április 25., péntek 15:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület