CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  


 

Újra szólt a dal a Dalos-hegyen
Kora délelőtt megnyitó ünnepséggel kezdődőtt el a Várisi Zenepavilonnál a Dalos-hegyi kórusfesztivál.
A jubileumi, 140. évfordulóját ünneplő rendezvényt Walter Dezső polgármester, valamint – brüsszeli tartózkodása miatt, levélben –  Dr. Szájer József, Sopron választott országgyűlési képviselője köszöntötte.

Walter Dezső polgármester

Walter Dezső hangsúlyozta: Sopron polgármestereként fontosnak tartja a rendezvényt, Sopron város kulturális életének kiemelt eseményét, a Dalos-hegyi kórustalálkozót, amely sok fiatalt egybegyűjt, az énekekkel, dallamokkal együtt ünnepelni. A polgármester örömét fejezte ki a sok fiatal láttán, utalt 1863-ra, arra az évre, amelyben először gyűltek össze kórusok a Dalos-hegyen. Az emlékezést és a hagyomány megtartását jelentse a jeles alkalom tiszteletére elültetett emlékfa is: a kislevelű hárs.

Sopron polgármestere a szervezőknek – Pécsváradi Ágnesnek és Szabó Miklósnak is köszönetet mondott.
Dr. Szájer József országgyűlési képviselő a VI. Dalos-hegyi Kórustalálkozóhoz intézett levelét Dr. Molnár Ágnes önkormányzati képviselő olvasta fel.


Dr. Molnár Ágnes önkormányzati képviselő

"A Dalos-hegyi Kórustalálkozó a hagyományait tisztelő, azokat őrző és továbbadó Sopron rangos eseményei között érkezett el a tiszteletet és méltó odafigyelést érdemlő jubileumi évfordulóhoz.
Szervesen tartozik az esemény a legsopronibb hagyományok közé. Maga Csatkai Endre az első magyarországi ,,dalosünnepélyként" említi, amelyre akkor, 140 évvel ezelőtt, Pozsony, Győr, Kőszeg, Kismarton, Szombathely, Nagyszombat, Pinkafő, Bécsújhely, Gloggnitz, Baden és Neunkirchen dalosai sereglettek össze.
A kórustalálkozó mindig is pótolhatatlan színfoltként jelent meg – a soproni festészet, az irodalmi élet mellett – Sopron kultúrvárosi életében, amely generációkat – fiatalokat és idősebbeket –, soproniakat és nem-soproniakat a muzsika harmóniájával kötött össze.
A Dalos-hegyi Kórustalálkozó az emberi kapcsolataiban mindig is ugyanazt a nemes értékteremtő és -mentő feladatot látta el, amelyet a természettel való közvetlen kapcsolatteremtésben is felvállalt.
A zenéhez, a harmóniához való kötődés, a természet tisztelete és szeretete, és az egymásra figyelő emberi kapcsolatok tették lehetővé, hogy 1863 óta, hagyományait megtartva a rangos esemény a soproni tavasz egyik legfontosabb hírnöke legyen.
Olyan tavaszi nappá vált, amelyen kicsik és nagyok hosszú sorokban indulnak Károly-magaslat irányába. A dalosok tömegének különös zarándoklatában a régiek természet- és kultúra-szeretete ad a jövőbe vetett reménységet és erőt, akárcsak az évente elültetett facsemete.
A rendezvény fővédnökeként szeretnék külön köszönetet mondani a szervezőknek, akik fáradhatatlan kitartással, hozzáértéssel és a legemberibb zene, az énekszó iránti hihetetlen alázattal szolgálják a tudást, a szellemet, lelket gyarapító értékteremtést és magát, Sopront." - szóltak az országgyűlési képviselő Brüsszelből intézett köszöntő szavai.
A program további részében a résztvevő kórusok emlékcsokrot helyeznek el a Daloskőnél, majd bemutatkozásuk következett.A hagyományok szerint a természetismereti tanösvény bejárását követően énekszó, napsütés, jó kedv töltötte be a délelőtt folyamán a Várisi erdőt, amelynek méltó folytatásaként délután a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban adtak Emlék-hangversenyt a résztvevő énekkarok:
 Szt. István Római Katolikus Általános Iskola ( Némethné Körei Katalin),  Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola (Bakonyi Krisztina),  Szent Orsolya Róm. Kat. Ált. Isk.( Majorné Kovács Klára), Kozmutza Flóra Ált. Isk. (Németh Gabriella, Halász Zsuzsanna), Fáy A. Gazdasági Szakk.isk.( Szabó Miklósné), Széchenyi I. Ált. Isk. Nagycenk ( Pécsváradi Ágnes),  Gárdonyi G. Ált. Isk. Kicsinyek kórusa (Boldizsár Zsuzsanna),  Vendéglátóipari Szakk.isk.(Pirgerné Megyeri Zita), Hegykői Bolla Géza Gyermekkar (Zambóné Piacsek Erzsébet), Grundschule Brennbergbánya ( Soproni Géza), Roth Gyula Erdészeti Szakk.isk.(Margittai Endréné), Eötvös J. Ev. Gimn., Roth Gy. E. Szk. ( Margittai Endréné), Váci M. Ált. Isk. Ágfalva  (Czinder Tamásné), Deák téri Ált. Isk. (Sléber Tiborné), Fertőszentmiklósi Ált. Isk. (Varga Zoltánné), Törökugrató u. Ált. Isk. Budapest  (Kovács Márta), Lackner K. Ált. Isk.(Andrássy Klára), Petőfi Sándor Ált. Isk.   (Schnellbach Tímea), Gárdonyi G. Ált. Isk. (Makkos Ágnes), Fertőrákosi Ált. Isk.(Francsicsné Hercz Katalin), Széchenyi I. Gimn. (Pirgerné Megyeri Zita), Lövői Általános Iskola (Soproni Mária), Fertőrákosi Ált. Isk. (Francsicsné Hercz Katalin), Chorus Spontanus (végzett Széchenyisták), Hegykői Bolla Géza Gyermekkar (Zambóné Piacsek Erzsébet), Völcseji Népdalkör, Liszt Ferenc Pedagógus Kórus  (Dárdai Árpád).


Szabó Miklós, Hárs Olivér


Chorus Spontanus


Hegykői Bolla Géza Gyermekkar

A hangverseny után a Soproni Fúvószenekar tagjainak közreműködésével csendült fel a Tűztoronyból a Toronyzene.
A VI. Dalos-hegyi kórustalálkozót Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ és aCastanea Környezetvédelmi Egyesület támogatta; szervezte: Pécsváradi Ágnes, Hárs Olivér, Szabó Miklós.

T:É.
 



2003. április 25., péntek 23:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület