CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Érdekes volt, jó volt, sőt: finom volt!

A világ legjobb kézifegyvere!


A címben lévő mondatot egy katona közölte, akin a fent jelzett holmi "lógott", mégpedig egy ebédlőasztalnál mondta, nekem, igen büszkén.

Az Oladi Művelődési központban mutatkoztak be a mai napon a helyőrség fegyveres és rendvédelmi szervezetei. Savaria road-show volt a rendezvény neve. Idén először tartották ezt az eseményt a városban - az előző években a Savaria Kiképző Központ helyszínén zajlott, nyílt nap és bemutató formájában. Röviden összefoglalva: volt katonai parádé, bemutató és különböző szórakoztató programok.

Most nézzük egy kicsit részletesebben. Nagyon jó idő volt, igen sokan látogattak el - a munkanapos szombat ellenére is - az Oladi Művelődési Központba, ahol a sátrak, a járművek és a színpad adták a helyszíneket a helyszínen belül. A kapun belépve mindjárt a római kori helyőrség viseletét hordó hagyományőrzők fogadták a látogatót, bemutatván felszerelésüket - kard, pajzs stb. Azután jobbról katonai sátrak sorakoztak, szorosan egymás mellett. Egészségügyi kiadványokat vehetett fel az érdeklődő az egyikben - elhízás, drogok, alkoholizmus stb. ellen szóló könyvecskéket, híradós felszereléseket lehetett megnézni a másikban, egyenruhákat, térképeket, domborítottakat is. Az egyik sátorban a büntetésvégrehajtás állította ki a börtöncella berendezési tárgyait, de érdekes kis gyűjteményt láthattunk a rabok cseles tárgyairól is. Hogyan próbálnak nekik szeszt becsempészni, pénzt, de még mobiltelefont is a "kintiek".

Toborzósátor is volt. Arrébb pedig a polgári védelem eszközeiből láthattunk kis gyűjteményt. Egy kártyanaptáruk például igen értékes információkat közölt, milyenféle szirénahang mit jelent (légiriadó, katasztrófa, veszély elmúlt), illetve mi a teendő, ha ezeket halljuk.

A katonazenekar műsora után a határőrség katonáinak önvédelmi bemutatója, kutyás bemutatója, illetve szimulált határsértő-elfogási helyzet előadása következett. Álcázott helyszínen igazi harci eseményt is láthattunk. A puskaropogás, a lövések hangja messzire elhallatszott.

Igen népszerűek voltak a katonás rendben leparkolt különféle gépjárművek. Felnőttek, gyerekek rajzottak körülöttük. A kisebbek mindenhová fel- és bemásztak, majd mindenhonnan elődugták a fejüket, kikukucskáltak, illetve amit lehetett, megtapogattak, nyomogattak, kapcsolgattak stb. Láthattunk híradó-autót, távírászközpontot, de T 72 M típusú közepes harckocsit, BMP-1 gyalogsági harcjárművet, VPV lánctalpas szerelő-vontató harcjárművet, illetve BRDM-2 páncélozott harcjárművet is.

Úgyszintén jelen volt a mentőállomás két mentőautója, melyet alaposan megnézegettek a gyerekek, valamint a tűzoltóság egy gépe is, amit aztán végképp keresztül-kasul megvizsgálgattak, és előszeretettel "kezelték" a szirénát is! Igen különös hangegyveleg keletkezett, amikor puskaropogás, erős hangszórókból bömbölő rock-zeneszámok mellett váratlan időpontokban elbődült a tűzoltóautó szirénája egy-egy kis elevenség keze alatt.

Délben nagyon finom babgulyásra látták vendégül a kilátogatókat egy nagy sátorban. Kenyeret és műanyagkanalat is kaptunk a finom étek elfogyasztásához. Itt mondta nekem egy katona a címadó mondatot.


A kép forrása: http://www.honvedelem.hu/db/03/F7/i000013F7.jpg

Sebők Lili



2003. április 26., szombat 23:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület