CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A nyitottság a legfontosabb

A nyitottság a legfontosabb
Országos tanulmányi verseny Hanyvári Pál emlékére


A soproni Tóth Antal Óvoda, Általános Iskola és Diákotthon épületében 14. alkalommal rendezték meg a napokban az immár nemzetközi rangra emelkedett országos tanulmányi versenyt. Hanyvári Pál, az intézmény egykori pedagógusa - a nagyothalló és siket diákok számára évenként szervezett kommunikációs emlékverseny névadója - több esztendővel ezelőtt kijelentette: “A szájról olvasás olyan eszköz, amellyel a siket tanuló megérti mások beszédét."

Az emlékverseny rendezésében nagy rutinra szert tevő soproni iskola igazgatója, Fazekas Ferencné nagyon örült, hogy az esemény évről évre mind több hazai és külföldi tanulót és tanárt mozgat meg. Hagyományosan három kategóriában hirdettek versenyt. Az ország hasonló intézményeiből, illetve a Bécsből, Straubingből, Kolozsvárról érkezett tanulók szájról olvasás, szövegértelmezés és hallásnevelés témakörökben bizonyítottak. A siket és a nagyothalló, valamint az integrált oktatásban részt vevő általános iskolások és középiskolások mérték össze tudásukat.

A szájról olvasás azt jelenti, hogy a siket vagy a nagyothalló gyerekek a számukra idegen emberek szájáról olvasnak, értik meg a beszédet. A szájról olvasási készség birtokában lévők a szövegértelmezési versenyben is jeleskedtek. Könnyen tisztázzák a különböző fogalmakat, szókincsük gazdag. A jó reproduktív képzelettel, fantáziával rendelkezők képesek arra is, hogy önállóan ismeretekhez jussanak, sőt ők magasabb beszédintelligenciával lépnek majd ki az iskola kapuin. A hallásnevelés a gyógypedagógiának egyik fontos eleme, hiszen a technikának köszönhetően a kiváló hallókészülékekkel remek eredményeket lehet elérni. Akik auditív úton fejleszthetők, azoknál igénybe veszik a hallásnevelést, a speciális hallás- és beszédritmusra, helyes hanghasználatra, hangerőhasználatra való tanítás lehetőségeit.

A versenyzés hevétől kipirult arcú osztrák, német, kolozsvári és magyar gyerekek a vendéglátó iskola igazgatójától vették át elért eredményeik jutalmát, s vitték Bécsbe, Straubingba, Kolozsvárra, Budapestre, Egerbe, Debrecenbe, Kaposvárra, Vácra.

A szájról olvasás és szövegértelmezés kategóriában az általános iskolások között a siketek csoportjában a budapestiek állhattak a dobogó legmagasabb fokára. A második helyen az egriek és a soproniak osztoztak, harmadik lett Debrecen csapata. A nagyothallók csoportjában a debreceniek bizonyultak a legjobbnak, őket a fővárosiak követték, majd a soproniak zárták a rangsort. A szakmunkások korcsoportjában a fővárosi Szabóky iskola tanulói jeleskedtek.

A háromnapos rendezvény számos hazai és külföldi előadóval büszkélkedhetett. Értékes szakmai előadásával emelte a kommunikációs emlékverseny színvonalát dr. Mikecz Pálné, az Országos Közoktatási Szolgáltató Iroda munkatársa - az oktatási minőségbiztosításról beszélt - dr. Farkas Miklós, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola docense, valamint a vendéglátók részéről Farkas Ferencné igazgató, Völker Aglája és Horváth Ernő gyógypedagógusok.

Török Magda



2000. március 03., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület